PRN Johor: Gopalakrishnan, Napsiah antara lima calon PKR

Naib Pengerusi PKR Johor S Gopalakrishnan dan Ketua Wanita PKR Johor, Napsiah Khamis Maharan antara lima calon pertama parti berkenaan yang diumumkan bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor bulan depan.

Gopalakrishnan yang juga penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tiram akan mempertahankan kerusinya manakala Napsiah yang membuat penampilan pertama kali akan bertanding di kerusi Kempas, lapor Bernama.

Dua lagi muka baharu ialah Chiong Sen Sern yang akan bertanding di DUN Bukit Batu dan Fakhruddin Moslim (Pasir Raja) manakala Dr Zamil Najwah Arbain yang pernah bertanding di kerusi Tanjung Surat pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), akan bertanding di DUN Larkin.

Pengumuman itu dibuat Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini hari ini yang turut dihadiri Pengerusi PKR Johor yang juga Ahli Parlimen Ledang Syed Ibrahim Syed Noh.

Selepas ini, Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson akan melancarkan Jentera Pakatan Harapan bersama Amanah, DAP dan MUDA yang dijangka mengumumkan baki calon untuk 15 kerusi lagi di Rengit dan Batu Pahat lewat hari ini.

Pada PRU14, PKR bertanding 12 kerusi DUN dan memenangi lima kerusi iaitu Pemanis, Semerah, Tiram, Bukit Naning dan Bukit Batu.

Bagaimanapun, komposisi kerusi DUN yang dipegang mereka berubah apabila penyandang kerusi DUN Pemanis Dr Chong Fat Full mengumumkan keluar parti pada Mac 2020 manakala tiga penyandang kerusi daripada Amanah iaitu Muhamad Said Jonit (Mahkota), Khairuddin A Rahim (Senggarang) dan Dr Faizul Amri Adnan (Serom), mengumumkan menyertai PKR pada Feb 2021, menjadikan kerusi PKR sebelum PRN Johor adalah tujuh.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh pengundian PRN Johor pada 12 Mac ini dengan penamaan calon pada 26 Februari manakala 8 Mac ditetapkan sebagai hari undi awal.

BERITA BERKAIT
POPULAR