PN tak letak individu ada kes mahkamah sebagai calon

October 26, 2022 · Politik

Perikatan Nasional (PN) tidak akan meletakkan individu yang sedang berdepan kes mahkamah sebagai calonnya bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) pada 19 November depan.

Selain keperluan memastikan integriti calonnya bersih, PN tidak mahu sekiranya calon yang mempunyai kes mahkamah terpaksa melepaskan kerusi dimenangi sekiranya mahkamah mendapati dia bersalah, sekali gus menyebabkan Pilihan Raya Kecil perlu diadakan.

Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata semua calon PN perlu melepasi saringan ditetapkan antaranya melibatkan polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuan Malaysia (SPRM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Insolvensi dan beberapa agensi lain.

Katanya proses tapisan calon PN dibuat secara menyeluruh bagi memastikan hanya mereka yang tidak boleh dipertikaikan integriti akan diletakkan pada PRU-15.

Tanpa merujuk kepada apa yang dipanggil “kluster mahkamah” dalam UMNO dan Barisan Nasional (BN), beliau memberi contoh, mereka yang menghadapi tindakan undang-undang di mahkamah tidak akan dianggap sebagai calon PN.

“Kita bukan sahaja akan menyemak sama ada calon terlibat dalam kes mahkamah atau aktiviti jenayah, tetapi kita juga akan menyemak latar belakang mereka dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri dan agensi lain seumpamanya bagi memastikan calon kita benar-benar ‘bersih’,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan wartawan di Simposium Sains Forensik Kebangsaan bagi Penguatkuasaan Undang-undang yang ketiga di Maktab Polis Diraja Malaysia di Cheras, hari ini (26 Oktober 2022).

Hamzah berkata PN bukan sahaja akan menyemak sama ada calon terlibat dalam kes mahkamah atau aktiviti jenayah, tetapi juga akan menyemak latar belakang mereka dengan LHDN dan agensi lain bagi memastikanmereka benar-benar bersih.

“Sebab itu kita nak benar-benar calon kita bersih. Kita dah ambil nama untuk dikemukakan kepada agensi untuk periksa latar belakang.

“Ia bermula dengan menjadi calon sehingga mereka dipilih oleh rakyat. Tetapi calon mestilah seorang yang ‘bersih’ dan bertanggungjawab terhadap rakyat, dan bukannya individu dan kumpulan tertentu.,” katanya lagi.

“Kluster mahkamah” ialah istilah yang sering dirujuk kepada ahli politik UMNO yang sedang dan telah menghadapi pertuduhan di mahkamah, termasuk presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Hamzah juga berkata pengundi akan memutuskan sendiri sama ada proses tapisan UMNO adalah benar atau “drama yang mereka tonton di televisyen”.

PN juga akan memerhati parti-parti lain untuk melihat sama ada mereka akan mengikut serta dalam menentukan calon mereka melalui tapisan menyeluruh sebelum bertanding.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
10 jam lalu· Politik
Terbukti sudah, demi kuasa dan kemaruk nak jadi PM prinsip pun dicampak 
22 jam lalu· Politik
Lantik menteri ada kes mahkamah, kerajaan sekarang sudah songsang: Sanusi
22 jam lalu· Politik
Lantik Zahid jadi TPM pengkhianatan terbesar Anwar dan PH kepada rakyat
December 2, 2022· Politik
Popular
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
December 3, 2022
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
December 3, 2022
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
December 3, 2022
Reformasi apa jika Anwar turut pegang Kementerian Kewangan?
December 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid hadapi tuduhan rasuah, tak patut dilantik jadi TPM: BERSIH
10 jam lalu · Politik
Saya tolak tawaran Anwar untuk jadi menteri, kata Gobind
10 jam lalu · Politik
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
10 jam lalu · Politik
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
14 jam lalu · Politik
Kewibawaan Kabinet Anwar terjejas setelah Zahid dilantik TPM: IDEAS
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022
[VIDEO] Ucapan Sanusi di PRK Padang Serai
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok