PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS

August 6, 2022 · Politik

Pandangan UMNO lebih menjadi keutamaan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan tidak mengambilkira pandangan bersama parti lain dalam kerajaan.

Ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari menyifatkan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO itu hanya memikirkan kepentingan partinya dalam melaksanakan dasar penting kerajaan, ia termasuk berhubung isu pembubaran Parlimen.

“Perdana Menteri baru-baru ini sudah mengumumkan kerjasama dengan parti pembangkang melalui Memorandum Persefahaman (MoU) tamat pada 31 Julai lalu .

“Beliau juga menyebut perkara itu (penamatan kerjasama dengan pembangkang) adalah isyarat daripada kepemimpinan parti yang disampaikan kepadanya.

“Ertinya, Perdana Menteri mengambil kira pandangan partinya sendiri untuk melaksanakan dasar penting termasuk dalam soal pembubaran Parlimen dan bukan pandangan bersama PN termasuk PAS, yang mana kita hormati haknya sebagai Perdana Menteri apabila menjadikan pandangan UMNO sebagai keutamaan,” katanya dipetik laporan media.

Fadhli terdahulu merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang kali ke-42 di Pusat Pengajian Darul Hadis, di Tasek Gelugor hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Mas itu juga berkata PAS beranggapan pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) belum sesuai diadakan kerana negara baharu sahaja beralih ke Fasa Peralihan Endemik.

“Kita berharap PRU diadakan pada akhir penggal kerana pada masa ini dilihat kurang sesuai memandangkan kita baharu sahaja keluar daripada masalah Covid-19 yang kita dapat lihat rakyat masih menderita dan bergelut untuk bangkit dalam suasana ekonomi cukup mencabar.

“Bagaimanapun, mengambil kira tekanan hebat dihadapi Perdana Menteri ketika ini, PAS tidak mempunyai masalah jika PRU diadakan kerana kita bersiap sedia dari semasa ke semasa,” katanya.

Dalam pada itu, Fadhli berkata, PAS mempunyai pelan B sekiranya UMNO masih lagi tidak berminat untuk menjalin apa-apa persefahaman dengan parti itu khususnya melalui Muafakat Nasional (MN).

“Melalui ucapan terkini Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyatakan bahawa permuafakatan antara kedua-dua parti hanya boleh dilakukan selepas PRU-15 jelas menunjukkan tidak akan ada sebarang permuafakatan buat masa ini.

“Dalam hal ini, walaupun PAS masih berusaha untuk menjalinkan persefahaman atau rundingan (dengan UMNO) tetapi kita tetap bersedia untuk ‘the worst case scenario’ (berdepan situasi terburuk) jika tiada sebarang perundingan berlaku.

“Tapi, kalau ada perundingan atau persetujuan, itu lebih baik kerana ia akan memberi lebih tekanan kepada Pakatan Harapan (PH). Bagaimanapun, jika tiada apa-apa persetujuan pun kita tidak ada masalah dan kita akan terus juga menghadapi PRU-15,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Najib pegang banyak jawatan untuk lakukan jenayah dalam SRC: Pendakwa
12 jam lalu· Isu semasa
Peguam sendiri tarik diri, Najib kata malang tak dapat beri hujah pembelaan
13 jam lalu· Isu semasa
Najib tidak cuba lindungi kepentingan SRC, berniat lakukan jenayah: Pendakwa
15 jam lalu· Isu semasa
Ismail Sabri buat kerja sebab itu pembangkang marah: Shahidan
17 jam lalu· Politik
Popular
UMNO mula serang, hina badan kehakiman negara, kata peguam
August 18, 2022
UMNO kotor dari ‘Top 1’ hingga akar umbi kerana Najib, kata Dr Mahathir
August 18, 2022
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
August 18, 2022
Besar pengorbanan Muhyiddin hingga jawatan PM dilepaskan: Tajuddin
September 20, 2021
Lagi Politik terkini
UMNO mula serang, hina badan kehakiman negara, kata peguam
15 jam lalu · Politik
UMNO kotor dari ‘Top 1’ hingga akar umbi kerana Najib, kata Dr Mahathir
16 jam lalu · Politik
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
18 jam lalu · Politik
PRU-15: BN sasar menang 20 kerusi Parlimen di Johor
18 jam lalu · Politik
Hamzah sahkan PN sudah mohon tarikh baharu jumpa Ismail Sabri
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok