PM akan dengar cakap kita PRU-15 diadakan tahun ini juga, kata Zahid

August 14, 2022 · Politik

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mematuhi permintaan Barisan Nasional (BN) untuk membubarkan Parlimen bagi memberi laluan pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) diadakan tahun ini juga, kata Pengerusinya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Zahid berkata hasil perbincangan antara ‘top 5’ dalam UMNO, dijangkakan Perdana Menteri akan mendengar permintaan untuk tidak menunggu lama bagi mengadakan PRU-15 memandangkan beliau orang parti dan pasti akan mendengar cakap parti.

“Kita sudah bincang dengan ‘Top 5’ termasuk Perdana Menteri (PM) yang juga Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan ini bacaan saya, pilihan raya pada tahun ini juga… bacaan PM, saya percaya beliau akan mendengar nasihat dan pandangan kita,

“Beliau (PM) orang parti dan sebagai pemimpin sudah pasti tahu masa sesuai kerana isu akan terus timbul dan direka yang mana pembangkang menjadikan budaya kebencian ditanamkan kepada parti kita,” katanya dipetik laporan BH.

Zahid terdahulu menyampaikan ucapan semasa penutup Konvensyen Wanita BN, di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur hari ini.

Ismail Sabri tidak menghadiri konvensyen hari ini, bagaimanapun ia turut dihadiri Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dan Presiden MIC, Tan Sri SA Vigneswaran serta wakil parti komponen dan Friends of BN.

Untuk rekod, ‘top five’ merupakan lima pemimpin tertinggi dalam UMNO yang terdiri daripada Zahid, Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamad Hasan dan tiga Naib Presidennya iaitu, Ismail Sabri, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Datuk Seri Khaled Nordin.

Spekulasi mengatakan berkemungkinan bajet akan dibentang lebih awal pada September dan Parlimen dibubarkan selepas selesai dibentang.

Persediaan awal juga sudah dimulakan Kementerian Kewangan untuk menyiapkan kertas pembentangan Bajet 2023, sekaligus memberi isyarat ia boleh dibentangkan pada bila-bila masa selepas berakhir sidang Dewan Rakyat pada bulan ini.

Selain itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga difahamkan sudah menghantar memo dan memanggil sukarelawan untuk bertugas semasa PRU-15 depan, beberapa sukarelawan SPR yang bertugas semasa PRU-14 sebelum ini memberitahu sudah menerima makluman meminta mereka untuk bersedia dipanggil bertugas.

Senario satu lagi adalah sekiranya PRU-15 diadakan tahun depan, berkemungkinan masa yang sesuai adalah selepas sambutan Tahun Baharu Cina pada Januari.

Mengikut kalendar kebangsaan, sambutan Tahun Baharu Cina adalah pada 22 Januari 2023 dan berkemungkinan diadakan selepas tarikh tersebut, sama ada pada Februari atau Mac depan.

Namun, berdasarkan situasi semasa, kecenderungan PRU-15 diadakan lebih awal pada tahun ini semakin kuat, malah UMNO difahamkan sudah mengadakan perbincangan antara ‘top 5’ bagi memilih tarikh pembubaran Parlimen.

Berita berkaitan
Minggu depan saya jumpa Muhyiddin, kata KJ
4 jam lalu· Politik
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
8 jam lalu· Politik
Tajuddih dedah kerajaan BN-PH dirancang sebelum PRU-15 lagi
8 jam lalu· Politik
Tajuddin kata Ahmad punca pengaruh UMNO merosot
11 jam lalu· Politik
Popular
Tajuddin kata Ahmad punca pengaruh UMNO merosot
June 9, 2023
Tajuddih dedah kerajaan BN-PH dirancang sebelum PRU-15 lagi
June 9, 2023
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
June 9, 2023
PAU 202: Poster tuntut Najib dibebaskan tersebar
June 9, 2023
Lagi Politik terkini
Tiada masalah DAP beri jawatan Exco kepada UMNO jika menang PRN, kata KM Pulau Pinang
12 jam lalu · Politik
PAU 202: Poster tuntut Najib dibebaskan tersebar
12 jam lalu · Politik
DAP tak akan mohon maaf pada UMNO, sudah ‘move on’
14 jam lalu · Politik
Pemuda UMNO gesa DAP minta maaf, Zahid minta henti kenyataan guris hati
16 jam lalu · Politik
Anwar atas pentas PAU, perwakilan dalam dewan laung ‘bebas Najib’
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
13 jam lalu
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok