Pilih calon berintegriti, kata pemimpin Rasuah Busters

October 15, 2022 · Politik

Pengundi perlu memilih calon dan pemimpin yang berintegriti pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang sekiranya benar-benar ingin membuktikan mereka menentang dan mahu menghapuskan budaya rasuah.

Timbalan Pengerusi Rasuah Busters Kedah, Prof Madya Dr Ummu Atiyah Ahmad Zakuan pemimpin berintegrasi akan menjadi teras kekuatan negara, sekali gus berupaya memperkukuhkan sistem tadbir urus, elemen semak dan imbang, serta sistem pentadbiran negara yang responsif.

Beliau melihat PRU-15 yang bakal berlangsung tidak lama lagi sebagai medan menguji keyakinan dan kesungguhan masyarakat untuk mendepani isu rasuah.

“Pengundi harus bijak memilih pemimpin dan jangan memilih secara semberono, sebaliknya mengundi calon yang mempunyai prestasi bagus, latar belakang baik serta paling penting memilih pemimpin berintegriti.

“Bukan sahaja golongan pemimpin atau calon bertanding yang bakal diuji untuk tidak melakukan perbuatan berunsur rasuah tetapi kumpulan pengundi juga bakal berhadapan ujian menolak imbuhan sebagai gula-gula pilihan raya,” katanya menurut laporan Sinar.

Dr Ummu Atiyah yang juga Pensyarah Kanan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa (COLGIS) Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata situasi tersebut bakal menguji sejauh mana kekuatan individu melawan amalan rasuah, termasuk sekecil-kecil pemberian sumbangan menjelang PRU-15.

Katanya, amalan pemberian barangan dan sumbangan wang tunai daripada calon bertanding sepanjang tempoh berkempen dilihat sebagai satu kebiasaan yang telah berlaku sekian lama, sedangkan perkara tersebut adalah satu bentuk rasuah atau umpan undi secara tersirat.

“Jika kita betul-betul hendak membanteras rasuah, kita perlu membuktikannya. Kesungguhan kita memerangi budaya rasuah boleh diterjemahkan pada PRU-15 ini.

“Semuanya bermula daripada diri kita sendiri. Bulatkan tekad dengan menyatakan kita benci rasuah dan mereka yang menawarkan apa juga bentuk rasuah.

“Buktikan kita adalah masyarakat Malaysia yang benci budaya rasuah dan kita mahu memutuskan rantaian rasuah di negara ini,” katanya kepada kru Rasuah Busters pada Jumaat.

Sehubungan itu, Dr Ummu Atiyah berkata jika dalam kempen PRU-15 nanti ada calon bertanding memberi sumbangan berbentuk barangan atau wang kepada pengundi, jika menerima pemberian tersebut ia adalah satu kesalahan.

Menurutnya, jika merujuk kepada Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta SPRM 2009) (Akta 694), kesalahan rasuah adalah meminta atau menerima rasuah, menawar atau memberi suapan, mengemukakan tuntutan palsu, menggunakan jawatan atau kedudukan untuk suapan penjawat awam.

Oleh sebab itu katanya, walaupun pemberian tersirat sepanjang pilihan raya mungkin melibatkan satu jumlah kecil, tetapi masyarakat membenarkan ia subur menjadi budaya hidup, maka sebenarnya ia telah menghancurkan negara dan membunuh generasi masa depan.

“Apabila kita membiarkan perbuatan rasuah berlaku biar sekecil mana sekalipun, sebenarnya kita telah membenarkan negara kita dihancurkan dan ia hampir sukar untuk dihentikan.

“Cuba fikirkan kesan seterusnya, jika calon tersebut menang dan menjadi orang yang akan membuat keputusan dan polisi negara, maka adakah terjamin akan kejayaan polisi tersebut?

“Akhirnya rakyat juga yang rugi. Rakyat akan rugi kerana berlaku ketirisan belanjawan yang sepatutnya dibelanjakan untuk rakyat. Malah tidak dinafikan ia juga boleh beri kesan kepada keselamatan negara,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
10 jam lalu· Politik
Terbukti sudah, demi kuasa dan kemaruk nak jadi PM prinsip pun dicampak 
21 jam lalu· Politik
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
December 2, 2022· Isu semasa
Hormati pengantin baharu, calon BN bakal beri laluan kepada PH di Padang Serai
December 2, 2022· Politik
Popular
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
December 3, 2022
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
December 3, 2022
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
December 3, 2022
Reformasi apa jika Anwar turut pegang Kementerian Kewangan?
December 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid hadapi tuduhan rasuah, tak patut dilantik jadi TPM: BERSIH
10 jam lalu · Politik
Saya tolak tawaran Anwar untuk jadi menteri, kata Gobind
10 jam lalu · Politik
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
10 jam lalu · Politik
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
14 jam lalu · Politik
Kewibawaan Kabinet Anwar terjejas setelah Zahid dilantik TPM: IDEAS
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022
[VIDEO] Ucapan Sanusi di PRK Padang Serai
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok