Pihak dakwa Melayu gagal perintah negara buta sejarah: Hadi Awang

September 25, 2022 · Politik

Kalangan mereka yang membuat kenyataan mendakwa orang Melayu gagal memerintah negara perlu disekolahkan kerana mereka buta sejarah, kata Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata, pihak sedemikian walaupun mempunyai ilmu tetapi hanya dalam satu aspek saja seperti ilmu undang-undang, sedangkan mereka sebenarnya ibarat orang buta yang cuba mengenali gajah

“Mereka membuat kenyataan laksana kumpulan orang buta yang mahu mengenali gajah dengan meraba-raba salah satu anggotanya sahaja, tanpa melihat seluruh jasad gajah yang besar. Lalu, dinyatakan rupa bentuk gajah dengan keterangan yang salah dan penuh pembohongan.

“Kenyataan mereka itu menyentuh soal perkauman dan sensitiviti kaum, tanpa mengira kaum yang sangat berperikemanusiaan dan berbudi bahasa kepadanya. Seolah-olah telah lupa terhadap bangsanya sendiri yang pernah dizalimi, ketika diangkut oleh penjajah dan diperhambakan di tapak lombong dan ladang-ladang.

“Malah, bangsanya juga pernah dikerah menjadi tentera yang berperang bagi pihak penjajah. Namun, kini mereka diberikan taraf kewarganegaraan, bukannya menumpang atau dihalau pulang ke negara asalnya,” katanya dalam kenyataan hari ini (25 September 2022).

Menurutnya Islam telah memperkasakan bangsa dalam rumpun Melayu di Nusantara, sehingga berjaya menegakkan beberapa kerajaan yang bertamadun sebelum kedatangan golongan penjajah.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata kesan daripada pengaruh Islam inilah yang membolehkan orang seperti bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas menjadi rakyat Malaysia.

“Jawaharlal Nehru ialah seorang tokoh yang lebih besar daripada Tommy Thomas, tidak lupa untuk menyebutkan pengaruh Islam yang positif kepada masyarakat India dalam bukunya, Discovery of India.

“Thommy Thomas yang dikatakan seorang pakar undang-undang masih belum memberikan penjelasan sikapnya ketika menjadi Peguam Negara terhadap proses pengampunan pemimpin PH, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan terhentinya perbicaraan mahkamah kes rasuah Lim Guan Eng yang masyhur itu, serta terhadap ulasan Tun Abdul Hamid (Mohamad – bekas Ketua Hakim Negara) dan tulisan saya.

“Tiba-tiba meletup kenyataan politik Melayu yang dikatakan sangat lemah, maka inilah taraf bekas Peguam Negara yang dilantik oleh Kerajaan PH,” katanya lagi.

Beliau juga mengingatkan bahawa kerajaan Melayu jatuh apabila pegangan terhadap Islam lemah, sehinggakan mereka berpecah-belah.

Abdul Hadi juga berkata kelemahan yang dialami oleh Barisan Nasional (BN) sehingga kalah pada PRU-14 tidak boleh diletakkan kepada UMNO sahaja, malah, sepatutnya diletakkan juga ke atas parti kaum bukan Melayu seperti MCA dan MIC.

Kenyataan penuh

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
16 jam lalu· Isu semasa
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
16 jam lalu· Politik
Azeez Rahim dibebaskan terus selepas dua minggu kerajaan ‘hoi ya hoi’ memerintah
December 9, 2022· Isu semasa
Saya cuba padam rumah yang sedang terbakar, kata Annuar Musa
December 9, 2022· Politik
Popular
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
December 9, 2022
Pecat pemimpin veteran: UMNO kini terpaksa melutut di pangkuan DAP
December 10, 2022
Ulasan: Majoriti penyokong BN tidak mengundi PH di Padang Serai
December 10, 2022
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
December 9, 2022
Lagi Politik terkini
Mat Maslan gembira kongsi jawatan timbalan menteri dengan DAP
3 jam lalu · Politik
Ketua Wanita gembira dipecat, beri amaran Zahid usah angkuh sangat
4 jam lalu · Politik
Pecat pemimpin veteran: UMNO kini terpaksa melutut di pangkuan DAP
4 jam lalu · Politik
Ulasan: Majoriti penyokong BN tidak mengundi PH di Padang Serai
5 jam lalu · Politik
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
19 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
21 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok