PH tanding semua kerusi di Sarawak tapi guna lambang parti sendiri

Lambang parti sendiri yang bertanding akan digunakan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak Ke-12 nanti dan tidak akan menggunakan lambang Pakatan Harapan (PH) seperti kebiasaannya.

Semua 82 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak akan ditandingi PH, kata Pengerusi PH Sarawak, Chong Chieng Jen hari ini. Namun, setiap parti komponen dalam PH yang bertanding akan menggunakan lambang masing-masing dan bukan lambang PH.

“Kita akan bertanding guna bendera masing-masing.

“Amanah akan guna bendera Amanah, DAP guna roket dan PKR (bendera) mata biru,” katanya hari ini semasa sidang media.

Chieng Jen berkata pemilihan calon ditentukan oleh parti komponen dan akan diumumkan kemudian.

“Terpulang kepada parti komponen untuk menentukan calon masing-masing. Kita akan bertanding di semua 82 kerusi DUN,” katanya lagi.

Semalam, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 18 Dis sebagai tarikh pengundian bagi PRN Sarawak ke-12.

SPR turut mengumumkan tarikh penamaan calon bagi pilihan raya itu ditetapkan pada 6 Dis manakala pengundian awal pada 14 Dis.

Pada pilihan raya negeri 2016, Pakatan Harapan menang 10 kerusi iaitu lapan DAP dan dua PKR.

Namun, dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PKR, Baru Bian (Ba’kelalan) dan Ali Biju (Krian) keluar parti dan masing-masing menyertai Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan Bersatu.

Manakala DAP kehilangan dua kerusi apabila seorang ADUN iaitu Ting Tiong Choon (Pujut) hilang kelayakan selepas memiliki dua kerakyatan manakala ADUN Padungan Wong King Wei keluar dari parti Julai tahun lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR