PH dah tak marah UMNO, kerana takut banyak kritik PN, Bersatu

August 31, 2022 · Politik

Pakatan Harapan (PH) kini dilihat lebih mesra dengan Barisan Nasional (BN) dan UMNO, sebaliknya pemimpin parti komponen dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim itu lebih banyak menyerang Perikatan Nasional (PN), khususnya Bersatu dan PAS.

Contoh ini dapat dilihat apabila sejak kebelakangan ini Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli yang kini lebih ‘mesra’ BN/UMNO lebih banyak memfokuskan kepada PN, khususnya Bersatu, dalam setiap ceramah jalanan yang diadakannya.

Tidak terkejut apabila PH kurang menyerang BN yang memerintah negara lebih enam dekad lalu, kerana Anwar yang mengetuai gabungan itu adalah cikgu kepada Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang juga Pengerusi PN.

Namun, sebagaimana dinyatakan Ketua Penerangan Bersatu Datuk Wan Saiful Wan Jan, kritikan terhadap PN dan Bersatu adalah disebabkan kepemimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin memiliki rekod cemerlang mentadbir negara walaupun dalam tempoh yang singkat.

“Kritikan yang dibuat BN, UMNO dan PH terhadap Bersatu menunjukkan parti pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin, tidak lemah selain memiliki rekod cemerlang dalam pentadbiran negara.

“Jika benar Bersatu parti lemah, kenapa Bersatu berada dalam ingatan mereka setiap hari… setiap malam?.

“UMNO dan BN meratib tak habis-habis mengenai Bersatu. PH kalau kritik pun mengenai Bersatu dan dah tak marah pada UMNO dah.

“Nampak seolah-olah perhatian yang diberi kepada kita ini tidak kena dengan retorik yang ditimbulkan terhadap Bersatu. Kenapa yang menghantui pemikiran mereka adalah Bersatu?

“Biasanya bila ingat ini, adalah salah satu antara dua, sama ada rindu dan sayang ataupun takut,” kata Wan Saiful etika berucap di majlis perasmian Persidangan Tahunan Berkelompok Cawangan-Cawangan BERSATU Bahagian Bangi 2022 di Kajang, semalam.

Wan Saiful dilaporkan berkata seluruh rakyat Malaysia tahu Bersatu adalah parti pertama menawarkan seorang individu yang berwibawa untuk menjadi Perdana Menteri.

“Ini kerana parti-parti besar seperti UMNO dan DAP mempunyai krisis integriti dalam kalangan pemimpin mereka, terutama yang mempunyai kes mahkamah.

“Sebut Presiden UMNO, bakal banduan. Bekas Presiden UMNO, dah masuk penjara. Kalau nak kira pemimpin atasan UMNO, pening kepala dengan kes mahkamah.

“Sebut pula pemimpin dari PH, parti paling besar dalam Parlimen adalah DAP. Pemimpin atasan mereka juga ada kes mahkamah. Sebut PKR pula, ada sejarah tersendiri.

“Bersatu sentiasa memikirkan mengenai ekonomi dan rakyat. Kita tak fikir sangat mengenai jawatan dan habuan,” katanya sambil menegaskan rakyat kini tidak mahu lagi BN/UMNO kembali memerintah Malaysia untuk mengelak penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

“Inilah bezanya Bersatu dengan UMNO-BN. Adakah kita nak kembalikan era pemerintahan UMNO-BN?.”

Wan Saiful menegaskan bahawa yang menimbulkan keadaan tidak stabil dalam negara sekarang ini bukan Bersatu, sebaliknya BN dan UMNO.

“Muhyiddin dijatuhkan dengan sedemikian oleh 15 pengkhianat dari UMNO. Sekarang ini pula sama-sama UMNO… di mana PM dari UMNO pun nak dijatuhkan oleh UMNO sendiri,” katanya.

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
8 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
13 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
14 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
14 jam lalu· Isu semasa
Popular
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
October 6, 2022
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
October 6, 2022
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
October 6, 2022
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
October 6, 2022
Lagi Politik terkini
PRU-15: PN akan pertahan kerusi disandang, kata Wan Saiful
4 jam lalu · Politik
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
6 jam lalu · Politik
PN bincang manifesto PRU-15
6 jam lalu · Politik
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
11 jam lalu · Politik
PRU musim bencana strategi UMNO, peratusan keluar mengundi rendah
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
10 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok