Perjumpaan raksasa UMNO terakhir sebagai referendum minta bubar Parlimen

October 4, 2022 · Politik

Petang hari ini, UMNO sekali lagi mengadakan perjumpaan raksasa dengan semua Ketua Bahagian, sayap Pemuda, Wanita dan Puteri di markas mereka Dewan Tun Hussein Onn atas jemputan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Kali terakhir Zahid memanggil semua pemimpin akar umbi berkumpul adalah selepas Datuk Seri Najib Razak disumbat masuk ke Penjara Kajang dan ketika itu menitis air mata jantan Presiden mengenangkan nasib rakannya yang sudah disabitkan hukuman.

Ketika itu berapi-api ucapan Zahid bersama-sama barisan peguam Najib yang dijemput untuk memberi taklimat dan seperti biasa laungan ‘bubar, bubar’ mengegarkan dewan sehingga mahu runtuh bumbung sebagai desakan supaya Parlimen dibubarkan kerana tidak berpuas hati dengan hukuman ke atas Najib.

Hari ini, sekali lagi akar umbi turun berhimpun dan dijangka fokus perhimpunan dan Zahid adalah bagi meminta Perdana Menteri segera memanggil pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) diadakan.

Peluang sudah diberikan kepada Perdana Menteri sebelum ini untuk mencari ilham memilih tarikh PRU-15 selepas pulang dari lawatan kerjanya ke Amerika Syarikat dan Kuwait, sekembalinya dari lawatan terus diadakan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO.

Malah UMNO sudah memberi mandat kepada Perdana Menteri untuk segera mempersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong cadangan membubarkan Parlimen tetapi setakat hari ini belum pasti tarikh menghadap tersebut.

Walaupun pelbagai spekulasi dibuat berhubung tarikh menghadap tersebut, namun setakat ini masih belum ada pengesahan secara rasmi daripada Istana Negara berhubung pertemuan dengan Perdana Menteri.

Bagaimanapun, perjumpaan hari ini dilihat bakal menjadi referendum terakhir kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob supaya segera mengambil langkah sepatutnya untuk menunaikan mandat yang dipertanggungjawabkan kepadanya oleh MT UMNO baru-baru ini.

“Ini bakal menjadi satu perjumpaan besar yang terakhir untuk menunjukkan sokongan akar umbi terhadap gesaan Zahid supaya Parlimen dibubarkan dan PRU-15 diadakan,” kata seorang pemimpin akar umbi yang akan turut hadir pada perjumpaan hari ini.

Sabtu lalu Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan dalam surat bertarikh 30 Sept berkata, majlis perjumpaan itu akan diadakan di Dewan Tun Hussein Onn, bermula 2 petang.

“Adalah dimaklumkan bahawa satu perjumpaan khas bersama presiden Umno dan perdana menteri akan diadakan pada 4 Okt (Selasa), bertempat di Dewan Tun Hussein Onn, aras 2 WTC,” kata surat itu.

Ahmad selepas mesyuarat MT UMNO Jumaat lalu memaklumkan parti itu mencapai konsensus supaya pembubaran Parlimen hendaklah diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan PRU-15 diadakan tahun ini.

Ahmad berkata, Ismail akan mempersembahkan cadangan tarikh pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah selaras Perkara 40 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Tak cukup kerusi, PH dan DAP akan bentuk kerajaan negeri Pahang dengan BN
23 minit lalu· Politik
Setpol Ismail Sabri dikaitkan dalam rakaman audio jatuhkan Najib buat laporan polis
November 25, 2022· Politik
Apa berlaku dalam mesyuarat MT, dua ahli beri gambaran UMNO khianat Melayu
November 25, 2022· Politik
Perikatan Nasional kekal jadi semak dan imbang kepada kerajaan: Muhyiddin
November 25, 2022· Politik
Popular
Setelah bekerjasama peringkat Pusat, PH minta lagi kerusi JTPD di Johor
November 26, 2022
Si Kitol, Raja Mendeliar sembunyi di Menara Dato Onn, Jebat tak datang
November 26, 2022
Jumpa PAS pengkhianat, jumpa PH hero… semua dah gila: Ismail Sabri
November 26, 2022
Muhyiddin sebak sokongan rakyat, api perjuangan masih menyala
November 26, 2022
Lagi Politik terkini
Strategi dahulukan bajet mini 2023: Anwar takut bawa usul keabsahan
1 jam lalu · Politik
Jumpa PAS pengkhianat, jumpa PH hero… semua dah gila: Ismail Sabri
2 jam lalu · Politik
Setelah bekerjasama peringkat Pusat, PH minta lagi kerusi JTPD di Johor
5 jam lalu · Politik
Si Kitol, Raja Mendeliar sembunyi di Menara Dato Onn, Jebat tak datang
5 jam lalu · Politik
Muhyiddin sebak sokongan rakyat, api perjuangan masih menyala
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
21 jam lalu
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok