Perikatan Nasional, BN runding tubuh kerajaan Pahang, Perak

November 20, 2022 · Politik

Barisan Nasional (BN) di dua negeri akan bergabung dengan Perikatan Nasional bagi membentuk kerajaan negeri yang kukuh dan stabil pasca Pilihan Raya Umum Ke-15, semalam (19 November 2022).

Dalam PRU-15 semalam, Perikatan Nasional Pahang menang 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala BN (16 kerusi) dan Pakatan Harapan (lapan).

Kedudukan BN lebih teruk di Perak apabila hanya menang sembilan kerusi DUN, berbanding Perikatan Nasional (26 kerusi) dan PH (24).

Justeru, di kedua-dua negeri itu, Perikatan Nasional dan BN tidak memperoleh majoriti mudah untuk membentuk kerajaan, sebaliknya jika BN bergabung dengan Perikatan Nasional yang mempunyai lebih banyak kerusi daripada mereka, maka sebuah kerajaan yang kuat dan stabil dapat dibentuk.

Berbeza dengan Perlis, yang tidak menghadapi masalah apabila Perikatan Nasional menyapu bersih 14 daripada 15 kerusi yang dipertandingkan.

Sebaliknya, DUN Pahang negeri yang pernah menjadi kubu kuat BN, kini tergantung apabila Perikatan Nasional dan BN gagal memperoleh majoriti mudah membentuk kerajaan negeri.

Bagaimanapun, sumber menyatakan bahawa BN sedang berunding dengan Perikatan Nasional bagi menubuhkan kerajaan negeri diketuai parti pimpinan Datuk Seri Saifuddin Abdullah di peringkat negeri itu.

Sesi perbincangan dan rundingan sudah dimulakan dan berkemungkinan penggabungan Perikatan Nasional dan BN untuk membentuk kerajaan negeri baharu di Pahang, kata pula penganalisis politik, Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood.

Beliau berkata, senario di peringkat negeri berbeza berbanding Persekutuan kerana ia perlu dilihat daripada konteks yang lebih kecil.

“Di peringkat Persekutuan, kita perhatikan nampaknya banyak perselisihan faham antara Perikatan Nasional dan BN tetapi sentimen di negeri-negeri akan berbeza. Ia perlu dilihat dari konteks tempatan berbanding kepentingan negara.

“Kedua-dua Perikatan Nasional dan BN mungkin tidak memihak untuk menjalinkan kerjasama dengan PH…jadi pertaruhan terbaik untuk membentuk kerajaan baharu Pahang ialah Perikatan Nasional dan BN bergabung bagi mentadbir kerajaan,” katanya memetik laporan BH.

Nik Ahmad Kamal juga berkata, Perikatan Nasional mungkin berminat kepada jawatan Menteri Besar selepas mendapat lebih besar kerusi di berbanding BN.

“Memandangkan Perikatan Nasional dan BN hanya dipisahkan dengan satu kerusi, mungkin ada kemungkinan jawatan Timbalan Menteri Besar diwujudkan. Ini adalah untuk berlaku adil kepada gabungan yang bakal memerintah kerajaan Pahang,” katanya.

Sementara itu, sumber berkata BN akan menyokong Perikatan Nasional membentuk kerajaan negeri Perak yang baharu, dengan beberapa ADUNnya juga akan dilantik sebagai ahli Exco negeri.

Dengan Perikatan Nasional mempunyai kerusi yang lebih banyak daripada BN, pemimpin parti itu sudah pasti akan menjadi Menteri Besar yang baharu.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Saya seleweng RM600 bilion?
8 jam lalu· Rencana
Angkat semula kleptokrat, MP PKR malu nak ungkap lagi kata keramat ‘reformasi’
8 jam lalu· Politik
Ada kleptokrat jadi TPM, tak tahu kabinet Anwar ini apa dia? soal Samsuri
December 4, 2022· Politik
Tarik sokongan dan desak PRU-15 masa banjir, siapa yang meroyan sebenarnya Zahid?
December 4, 2022· Politik
Popular
Shahidan cadang lagu ‘penyamun’ didendang PH kepada UMNO ditukar
December 5, 2022
Habuan calon MIC tarik diri: PH-UMNO mula nak salah guna kuasa
December 5, 2022
Wayang politik: Pakatan PH-UMNO kerajaan atau pembangkang?
December 5, 2022
Angkat semula kleptokrat, MP PKR malu nak ungkap lagi kata keramat ‘reformasi’
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
56 minit lalu · Politik
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
2 jam lalu · Politik
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
4 jam lalu · Politik
Kumpulan berfahaman kiri mudah pengaruhi kerajaan PH-UMNO
5 jam lalu · Politik
Wayang politik: Pakatan PH-UMNO kerajaan atau pembangkang?
6 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin tak takut disiasat, dakwaan RM600 bilion berniat jahat
3 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Nassuruddin di ceramah PRK Padang Serai
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok