‘Perang PRU-15’: Penganalisis sependapat utamakan rakyat

October 14, 2022 · Politik

Penganalisis politik berpendapat tatkala parti-parti politik sedang ‘bergaduh’ menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sekarang ini, rakyat yang menanggung beban harganya tidak boleh diketepikan.

Walaupun, mereka sependapat tiada parti yang memperoleh majoriti besar di Parlimen selepas pilihan raya itu dan perlu membentuk kerajaan campuran, kepentingan rakyat harus menjadi keutamaan.

Pakar ekonomi dan penganalisis politik Universiti Tun Abdul Razak, Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai berkata banyak faktor masih tidak diketahui, seperti parti mana yang akan mendapat sokongan orang lain untuk membentuk kerajaan campuran.

Beliau berpendapat UMNO mungkin mempunyai majoriti selepas PRU-15, tetapi bilangan kerusi yang boleh dimenanginya tidak membantu parti itu membentuk kerajaan tunggal.

Barjoyai berkata apabila setiap parti tawar-menawar dan menuntut untuk menjadi rakan gabungan, negara akan menderita akibat kekurangan pelaburan asing langsung.

“Pelabur hanya mahu kerajaan yang stabil dengan dasar yang tetap dan telus, bukan yang akan terus berubah mengikut kehendak satu parti gabungan atau yang lain.”

Tambahnya, sebelum Parlimen dibubarkan, kerajaan menjalankan tugas dengan baik dalam menangani isu inflasi dan kos sara hidup.

“Satu-satunya masalah ialah kerajaan tidak mempunyai keberanian untuk membuat dasar jangka panjang untuk menangani inflasi. Ia sepatutnya melaksanakan dasar yang akan membantu meningkatkan gaji melebihi RM5,000 sebulan,” katanya menurut The Sun.

“Tetapi tidak, kerana dasar jangka panjang akan mengambil masa lebih daripada lima tahun untuk menjadi kenyataan. Ini bermakna kerajaan tidak akan dapat menunjukkan kepada orang ramai sebarang kejayaan segera.”

Barjoyai berharap parti-parti politik sedar bahawa semasa mereka bergaduh sebelum ini, orang ramai yang membayar harganya, dengan inflasi dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

“Kali ini, mereka harus meletakkan orang ramai di atas kepentingan mereka sendiri apabila membentuk kerajaan campuran.”

Semalam, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan semua pemain politik supaya memberi keutamaan kepada rakyat, tatkala sibuk dengan persiapan menuju PRU-15.

Menurut Presiden Bersatu itu, PN adalah sebuah parti yang mengutamakan rakyat serta berusaha mengatasi masalah ekonomi yang membelenggu supaya Malaysia menjadi negara berkembang pesat.

“Ya… saya nak menang pilihan raya… saya nak pastikan rakyat di peringkat mana pun dapat hidup senang. Inilah sebab Perikatan Nasional menyertai pilihan raya.

“Rakyat lah kuncinya… bukan disebabkan kuasa. Apa maknanya kuasa tanpa rakyat. Ini sebabnya… saya istiqamah dan itu menjadi panduan saya walaupun kita sibuk dalam urusan politik.

“Sebab itu saya nak tunjukkan… jika anda menang dan membentuk kerajaan, kita tidak boleh melupakan rakyat… sebab setiap hari rakyat, terutama yang miskin, adalah penting bagi mereka untuk meneruskan kehidupan. Jadi saya berada di sini untuk mereka,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Selepas berkawan dengan UMNO, PH tidak lagi hormati kebebasan bersuara
5 jam lalu· Politik
Majoriti rakyat tolak kluster mahkamah dalam Kabinet bakal dibentuk Anwar
11 jam lalu· Politik
Calon PN Padang Serai beri keterangan polis selepas penyokong PH koyak
12 jam lalu· Politik
Sedia ke Bukit Aman jika disiasat, kata Hadi
14 jam lalu· Politik
Popular
Calon PN Padang Serai beri keterangan polis selepas penyokong PH koyak
November 29, 2022
Dakwaan Agong campur tangan bentuk kerajaan, NGO lapor polis terhadap Zahid
November 29, 2022
3 kali runding UMNO Pahang tolak perpaduan ummah, rela ikut DAP
November 29, 2022
Sedia ke Bukit Aman jika disiasat, kata Hadi
November 29, 2022
Lagi Politik terkini
MP Baling nafi sebar audio rakaman fitnah Anwar, beri penjelasan
5 jam lalu · Politik
PAS tunjuk bukti sikap DAP terhadap Islam, Melayu. UMNO buat-buat lupa
9 jam lalu · Politik
3 kali runding UMNO Pahang tolak perpaduan ummah, rela ikut DAP
10 jam lalu · Politik
Dakwaan Agong campur tangan bentuk kerajaan, NGO lapor polis terhadap Zahid
15 jam lalu · Politik
Amanah beri laluan kepada UMNO bertanding di Tioman selepas Zahid sokong PH-DAP
16 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok