‘Perang PRU-15’: Penganalisis sependapat utamakan rakyat

October 14, 2022 · Politik

Penganalisis politik berpendapat tatkala parti-parti politik sedang ‘bergaduh’ menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sekarang ini, rakyat yang menanggung beban harganya tidak boleh diketepikan.

Walaupun, mereka sependapat tiada parti yang memperoleh majoriti besar di Parlimen selepas pilihan raya itu dan perlu membentuk kerajaan campuran, kepentingan rakyat harus menjadi keutamaan.

Pakar ekonomi dan penganalisis politik Universiti Tun Abdul Razak, Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai berkata banyak faktor masih tidak diketahui, seperti parti mana yang akan mendapat sokongan orang lain untuk membentuk kerajaan campuran.

Beliau berpendapat UMNO mungkin mempunyai majoriti selepas PRU-15, tetapi bilangan kerusi yang boleh dimenanginya tidak membantu parti itu membentuk kerajaan tunggal.

Barjoyai berkata apabila setiap parti tawar-menawar dan menuntut untuk menjadi rakan gabungan, negara akan menderita akibat kekurangan pelaburan asing langsung.

“Pelabur hanya mahu kerajaan yang stabil dengan dasar yang tetap dan telus, bukan yang akan terus berubah mengikut kehendak satu parti gabungan atau yang lain.”

Tambahnya, sebelum Parlimen dibubarkan, kerajaan menjalankan tugas dengan baik dalam menangani isu inflasi dan kos sara hidup.

“Satu-satunya masalah ialah kerajaan tidak mempunyai keberanian untuk membuat dasar jangka panjang untuk menangani inflasi. Ia sepatutnya melaksanakan dasar yang akan membantu meningkatkan gaji melebihi RM5,000 sebulan,” katanya menurut The Sun.

“Tetapi tidak, kerana dasar jangka panjang akan mengambil masa lebih daripada lima tahun untuk menjadi kenyataan. Ini bermakna kerajaan tidak akan dapat menunjukkan kepada orang ramai sebarang kejayaan segera.”

Barjoyai berharap parti-parti politik sedar bahawa semasa mereka bergaduh sebelum ini, orang ramai yang membayar harganya, dengan inflasi dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

“Kali ini, mereka harus meletakkan orang ramai di atas kepentingan mereka sendiri apabila membentuk kerajaan campuran.”

Semalam, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan semua pemain politik supaya memberi keutamaan kepada rakyat, tatkala sibuk dengan persiapan menuju PRU-15.

Menurut Presiden Bersatu itu, PN adalah sebuah parti yang mengutamakan rakyat serta berusaha mengatasi masalah ekonomi yang membelenggu supaya Malaysia menjadi negara berkembang pesat.

“Ya… saya nak menang pilihan raya… saya nak pastikan rakyat di peringkat mana pun dapat hidup senang. Inilah sebab Perikatan Nasional menyertai pilihan raya.

“Rakyat lah kuncinya… bukan disebabkan kuasa. Apa maknanya kuasa tanpa rakyat. Ini sebabnya… saya istiqamah dan itu menjadi panduan saya walaupun kita sibuk dalam urusan politik.

“Sebab itu saya nak tunjukkan… jika anda menang dan membentuk kerajaan, kita tidak boleh melupakan rakyat… sebab setiap hari rakyat, terutama yang miskin, adalah penting bagi mereka untuk meneruskan kehidupan. Jadi saya berada di sini untuk mereka,” katanya.

Berita berkaitan
Takkan kalah sampai nak sekat peruntukan kepada rakyat, kata MB Terengganu
21 jam lalu· Politik
Peruntukan ditarik balik selepas Syed Saddiq jadi pembangkang
September 19, 2023· Politik
Polis akan panggil penganjur himpunan Selamatkan Malaysia desak dakwa Zahid
September 16, 2023· Isu semasa
Polis siasat dua wakil rakyat PN berhubung himpunan bantah kes rasuah Zahid
September 12, 2023· Politik
Popular
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
September 20, 2023
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
September 21, 2023
Kecoh laungan ‘peliwat’ di Dewan Rakyat, Wan Saiful kata Anwar tak layak jadi PM
September 20, 2023
Takkan kalah sampai nak sekat peruntukan kepada rakyat, kata MB Terengganu
September 20, 2023
Lagi Politik terkini
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
8 jam lalu · Politik
Polis ambil keterangan Muhyiddin sekali lagi berhubung kempen PRK
8 jam lalu · Politik
Bekas guru calon PN di PRK DUN Pelangai
8 jam lalu · Politik
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
20 jam lalu · Politik
Kecoh laungan ‘peliwat’ di Dewan Rakyat, Wan Saiful kata Anwar tak layak jadi PM
September 20, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
4 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok