Pengundi pembangkang dijangka boikot PRN Johor, protes MOU dengan kerajaan

Blok pembangkang dijangka tewas teruk dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor, mengulangi senario sama berlaku di Melaka dan Sarawak memandangkan pengundi mereka tidak akan keluar membuang undi, kata penganalisis politik.

Penganalisis politik meramalkan pengundi pembangkang akan memboikot PRN Johor kerana tidak berpuas hati dengan langkah bodoh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik dengan kerajaan dipimpin Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tahun lepas.

Menurut penganalisis, senario sama akan berulang di Melaka apabila peratusan pengundi yang keluar sangat rendah dan ia secara tidak langsung memberi kelebihan kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN) untuk meraih kemenangan dengan majoriti yang besar sekali lagi.

“Bagi Pakatan Harapan (PH), selepas menandatangani MoU (dengan kerajaan persekutuan), gabungan itu berdepan defisit kepercayaan dalam kalangan penyokong.

“Ramai daripada mereka mungkin akan memilih untuk tidak keluar mengundi, seperti yang terjadi pada PRN Melaka dan Sarawak,” kata Oi Ei Sun, penganalisis politik daripada Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura.

Semasa PRN Melaka, Pakatan Harapan tewas teruk yang menyaksikan PKR tewas di kesemua 11 kerusi ditandinginya walaupun diperuntukkan paling banyak kerusi daripada rakan sekutunya dari Amanah yang menang satu kerusi sementara DAP empat kerusi.

Kesilapan paling besar dilakukan adalah apabila Anwar bertindak membuat keputusan membuta tuli apabila meletak dua bekas calon UMNO bagi bertanding atas tiket PKR dalam PRN Melaka.

Terdahulu pada Sabtu, Menteri Besar (MB) Datuk Hasni Mohammad petang tadi mengadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar petang dan mendapat perkenan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memberi laluan PRN diadakan.

Baginda menandatangani watikah pembubaran DUN, menurut kenyataan dalam laman Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Menurut kenyataan itu, pada pertemuan berkenaan Hasni diiringi Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Azmi Rohani yang kemudian mempersembahkan watikah pembubaran DUN.

Fasal 23 Bahagian Kedua Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 bahawa Dewan Negeri Johor Darul Ta’zim termansuh pada 22 Januari 2022.

Johor memiliki 56 kerusi DUN dengan agihan terkininya adalah UMNO dan DAP masing-masing 14 kerusi, Bersatu (11), MIC (dua), PAS (satu), sementara AMANAH (enam) dan PKR (tujuh).

Kerajaan Johor memiliki majoriti tipis dengan 28 kerusi berbanding 27 kerusi di blok pembangkang, susulan kematian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Datuk Osman Sapian.

BERITA BERKAIT
POPULAR