Penganalisis percaya BN akan tolak permohonan PBM jadi komponen

September 13, 2022 · Politik

Barisan Nasional (BN) tidak mungkin menyerahkan tujuh kerusi kepada Parti Bangsa Malaysia (PBM) untuk mereka bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang.

Berikutan pengumuman Presiden menunggu PBM Datuk Zuraida Kamaruddin bahawa parti itu menyasarkan tujuh kerusi Parlimen, penganalisis berkata malah, penyandangnya akan menghadapi kesukaran untuk membuat cadangan itu kepada BN dan bertanding di bawah panji-panjinya.

Geostrategis dan Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR) Profesor Madya Dr Azmi Hassan berkata Ahli Parlimen PBM sekarang menang dengan bantuan Pakatan Harapan (PH) pada PRU-14 sebelum ini.

“Jika BN menerima PBM sebagai sebahagian daripada gabungan itu, maka rundingan mesti dibuat dan saya fikir ia akan menjadi sangat sukar kerana BN berminat untuk bertanding di Ampang atau Tebrau,” katanya merujuk kepada Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang bersama Naib Presiden PBM Steven Choong Shiau Yoon yang juga Ahli Parlimen Tebrau.

Selain Zuraida dan Choong, PBM kini mempunyai empat ahli Parlimen, termasuk presiden parti itu Larry Sng, yang merupakan Ahli Parlimen Julau serta Ahli Parlimen Lahad Datu, Datuk Mohamaddin Ketapi.

Sebelum ini, Sng mengumumkan beliau bertegas akan mempertahankan Julau, yang merupakan kawasan di Sarawak, pada PRU-15 akan datang.

Memetik MalayMail, penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Dr Lee Kuok Tiung berkata BN mungkin akan berputus asa, terutamanya Gabungan Parti Sarawak (GPS), jika gabungan itu memutuskan untuk menerima PBM sebagai salah satu parti komponennya.

Beliau berkata BN pastinya lebih suka bekerjasama dengan GPS apabila melibatkan Sarawak dan memperbaharui pakatan mereka untuk membentuk Kerajaan Persekutuan baharu.

“Saya amat yakin BN dapat melihat dengan jelas bahawa GPS jauh lebih kuat daripada PBM di Sarawak dan mereka tidak mahu menimbulkan musuh atau saingan yang tidak perlu dalam menghadapi PRU-15, terutama untuk membentuk Kerajaan Pusat selepas pilihan raya,” katanya.

Mengulas mengenai potensi PBM untuk mengekalkan kerusi Parlimen, penganalisis politik Universiti Malaya Dr Awang Azman Awang Pawi meramalkan ketidakpercayaan besar-besaran dalam kalangan pengundi di kawasan mereka memandangkan pemimpin parti kebanyakannya adalah pelompat.

Beliau berkata PBM kini terdesak bagi mendapat sokongan BN untuk kekal relevan dalam kancah politik negara.

“Menyertai gabungan BN adalah penting bagi ahli Parlimen parti itu kerana reputasi mereka telah terjejas kerana semuanya melompat parti.

“Jadi untuk menjadi sebahagian daripada BN adalah penting kerana gabungan itu pada masa ini menggalakkan kestabilan, kesinambungan dan pengalaman dalam mentadbir sebagai sebahagian daripada kempennya,” katanya.

Mengulas kenyataan Awang Azman, Azmi berkata selain isu utama iaitu kepercayaan dalam kalangan pengundi, kekurangan jentera pilihan raya PBM dan sokongan akar umbi tidak memberi petanda baik pada PRU akan datang.

“Saya rasa ia akan menjadi satu tugas yang sukar bagi mereka untuk mempertahankan kerusi mereka, kerana mereka menang dengan bantuan PH.

“Saya fikir yang terbaik yang boleh dilakukan oleh BN untuk PBM adalah untuk tidak menerimanya sepenuhnya sebagai sebahagian daripada gabungannya tetapi sebagai sekutu,” tambah Azmi.

Sebelum ini, Zuraida mengumumkan PBM akan bertanding sebanyak 14 kerusi, terdiri daripada tujuh kerusi Parlimen dan tujuh Dewan Undangan Negeri pada PRU-15 akan datang.

Beliau berkata kerusi berkenaan semuanya dimenangi oleh wakil parti itu pada PRU 2018 sebelum mereka membentuk PBM.

Zuraida juga berkata parti itu perlu menjadi sebahagian daripada gabungan politik supaya menjadi sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan.

Pada Ogos lalu, Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata enam parti politik telah memohon menyertai BN.

Bagaimanapun, beliau berkata keputusan hanya akan dibuat pada mesyuarat majlis tertinggi BN.

Sehingga kini, BN belum memberi jawapan kepada permohonan PBM serta parti-parti lain.

Berita berkaitan
Guna isu banjir elak PRU awal, Zahid kata pembangkang munafik
September 29, 2022· Politik
UMNO yang tolak dan anggap sebagai musuh dahulu, kata ahli MPT Bersatu
September 29, 2022· Politik
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
September 29, 2022· Politik
PBM hanya bertanding kerusi penyandang pada PRU-15, kata Zuraida
September 24, 2022· Politik
Popular
MT UMNO setuju bekerjasama dengan PAS hadapi PRU-15
September 30, 2022
UMNO pecat Zaharin Mohd Yasin
October 1, 2022
Tajuddin dan Ketua Bahagian Alor Setar digantung keahlian UMNO: Laporan
October 1, 2022
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
October 1, 2022
Lagi Politik terkini
Inilah amaran Zahid kepada Ismail Sabri, kata Ketua UMNO digantung
26 minit lalu · Politik
Tak boleh hanya PAS dan UMNO sahaja tanpa Bersatu: Abdul Hadi
1 jam lalu · Politik
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
2 jam lalu · Politik
PAS aktifkan jentera pilihan raya selepas UMNO desak PM bubar Parlimen
2 jam lalu · Politik
Tajuddin dan Ketua Bahagian Alor Setar digantung keahlian UMNO: Laporan
2 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
12 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok