Pemuda PAS tolak parti cuba selamatkan ‘kluster’, individu

Pemuda PAS tidak akan bersekongkol dengan mana-mana parti yang cuba menyelamatkan kelompok dan individu tertentu demi kepentingan peribadi.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat Nazir Helmi berkata, penyatuan ummah yang dilaungkan parti itu mesti diterjemah dalam konteks yang luas dan berjiwa besar, bukan dengan tafsiran sempit ianya hanya milik individu atau kelompok tertentu.

“Penyatuan meliputi apa sahaja gabungan parti Melayu Islam dan rakyat Malaysia yang sedia menerima prinsip kedamaian seperti dianjur dalam Islam, berpegang teguh pada Rukun Negara, serta tidak ekstrem dalam menterjemah perpaduan di kalangan semua kaum, agama dan bangsa.

“Penyatuan juga adalah untuk mengembalikan kestabilan politik negara, dan bukan hanya bertujuan untuk menyelamatkan kelompok dan individu untuk kepentingan peribadi,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Pada masa sama beliau mengingatkan mana-mana pihak untuk tidak memaksa PAS memilih antara gabungan Muafakat Nasional (MN) atau Perikatan Nasional (PN).

“Dengan tegas kami nyatakan, memaksa PAS untuk memilih antara kedua gabungan ini hanyalah sekadar suara nakal dan tidak akan ada dalam kamus perjuangan PAS untuk memilih salah satu.

“PAS tegas berpendirian untuk menyatukan ummah, dan inilah pendirian yang didukung teguh oleh Pemuda PAS dan semua kepimpinan, ahli hatta penyokong PAS,” katanya.

Sebelum ini, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman menggesa PAS membuat pendirian yang jelas sama ada mahu bersama MN atau PN bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

“Kalau UMNO menang 80 kerusi masa itu (PRU-15), kalau PAS baru nak cari UMNO pada masa itu, sudah terlewat.

“Jika mahu bersama UMNO, buat keputusan sekarang. PAS kena buat keputusan segera sama ada pilih MN atau PN,” kata Tajuddin.

BERITA BERKAIT
POPULAR