Pemimpin PAS tidak perlu ajar UMNO, lebih baik jika ‘bersopan’

Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan mengingatkan PAS supaya ‘bersopan’ (decorum) dalam menjaga hubungan kedua-dua parti selain mengelak membuat ulasan bagi pihak UMNO.

Beliau berkata, pandangan mana-mana pemimpin yang dibincang atau dibahas dalam mesyuarat, berkait soal dalaman organisasi tidak perlu dispekulasi oleh pihak lain.

“Apatah lagi semua ahli Majlis Tertinggi (MT) sudah bersumpah rahsia sejak awal penggal lagi. Seperti mana-mana organisasi yang punyai struktur, selepas dimurnikan semua suara dalam badan pembuat keputusan, sesuatu pendirian rasmi dikeluarkan,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang ‘menasihatkan’ ahli UMNO mengikut keputusan dibuat MT parti itu dan bukannya pandangan daripada pemimpin bahagian.

Abdul Hadi mendakwa majoriti ahli MT UMNO menyokong penuh kerjasama Muafakat Nasional (MN) yang terjalin antara parti itu dengan PAS, sekali gus yakin usaha rundingan kerusi dengan UMNO mampu dicapai bagi mengelak pertembungan tiga penjuru pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Mengulas lanjut, Shahril menyifatkan kenyataan mengenai pendirian ahli MT sebagai kurang wajar dikeluarkan oleh pimpinan parti lain.

“Sepertimana tidak wajar saya mengajar PAS tentang hal dalaman PAS, saya berharap kepemimpinan PAS juga menghormati ‘decorum’ dalam hubungan antara parti dan mengelak membuat komen bagi pihak UMNO.

“Sama ada majoriti ahli MKT menyokong atau tidak menyokong sesuatu perkara, menjadi rahsia dalaman mesyuarat yang tidak wajar diiklankan atau disahkan di luar. Yang penting ialah pendirian dan keputusan parti kelak,” katanya dalam kenyataan hari ini seperi dilapor BHOnline.

Shahril berkata berkata, selepas PAS bertegas mahu meneruskan jalinan kerjasama pilihan raya bersama Perikatan Nasional (PN), ia meletakkan UMNO dalam keadaan sukar untuk merancakkan MN seperti dahulu.

“Sehingga terpaksa ada pertembungan pelbagai penjuru apatah lagi jika PAS bertanding atas lambang PN seperti pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka. Semua perkara ini sudah diulas berkali-kali dan umum mengetahui dilema yang wujud disebabkan pendirian PAS.

“Mungkin dengan penghormatan dua hala itu, barulah ada sinar untuk menyelamatkan sekurang-kurangnya sebahagian daripada kerjasama yang pernah mewarnai pentas politik penggal ini,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR