Pemimpin DAP keluar parti sah sertai Warisan, sokong Shafie jadi PM

Beberapa pemimpin DAP yang mengumumkan keluar parti baru-baru ini mengesahkan penyertaan mereka bersama parti Warisan yang dipimpin Datuk Seri Shafie Apdal.

Pemimpin DAP tersebut juga secara terbuka menyatakan sokongan kepada Shafie sebagai calon Perdana Menteri (PM), ia sekaligus menolak Datuk Seri Anwar Ibrahim yang masih berangan-angan cuba untuk menjadi PM dalam pilihan raya umum depan.

Mereka yang mengesahkan penyertaan Warisan adalah, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Selangor, Bryan Lai Wai Chong; bekas Ahli Parlimen Jelutong, Pulau Pinang, Jeff Ooi Chuan Aun dan bekas ADUN Batu Lanchang, Datuk Danny Law Heng Kiang.

Turut dilihat hadir dalam majlis berkenaan ialah bekas Ahli Jawatankuasa Kerja MIC, Sunther Subramaniam dan bekas ADUN Kukup, Johor, Suhaimi Salleh.

Kelima-lima mereka mengumumkan telah menyertai Warisan secara rasmi.

Bryan berkata, beliau memutuskan menyertai Warisan pada Jumaat selepas berbincang dengan Naib Presiden Warisan, Datuk Junz Wong.

“Pasukan saya di Ampang Selangor kata, kalau saya tidak masuk Warisan macam mana mahu guna logo Warisan jadi, saya putuskan menyertai Warisan.

“Warisan adalah satu-satunya parti berbilang kaum yang sebenar dan ia diketuai oleh Datuk Seri Shafie Apdal yang merupakan seorang berfikiran terbuka dan kita perlu kepimpinan sebegini untuk menerajui negara.

“Kami akan bekerja keras untuk memastikan Shafie menjadi Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum Ke-15,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Semua pemimpin DAP tersebut menghadiri majlis makan malam Warisan di Kota Kinabalu semalam.

Turut bersama dalam majlis tersebut Presiden Warisan, Shafie; Timbalan Presiden Warisan, Datuk Darell Leiking dan Naib-naib Presiden Warisan, Junz Wong dan Datuk Jaujan Sambakong.

Bryan meninggalkan DAP pada April tahun lalu dan kekal sebagai ADUN Bebas.

Sementara itu, Danny yang meninggalkan DAP selepas berada dalam DAP selama 35 tahun turut memutuskan menyertai Warisan.

Tindakan itu menjawab segala persoalan mengenai hala tuju politiknya selepas beliau mengumumkan keluar daripada DAP pada 18 Januari lalu.

Danny Law adalah ADUN Batu Lanchang dari 1999 hingga 2004 dan dipilih semula pada 2008 serta mengekalkan jawatan itu sehingga 2018 dan beliau digugurkan sebagai calon pada pilihan raya 2018.

Sementara itu, Jeff berkata, beliau bersama Danny telah menyediakan strategi politik untuk Warisan di Pulau Pinang dalam usaha mengukuhkan keahlian parti berkenaan di sana.

BERITA BERKAIT
POPULAR