Pemilihan Timbalan Speaker sebagai usul percaya kepada PM

September 12, 2021 · Politik

Menjelang sidang Dewan Rakyat pada Isnin, walaupun tanpa usul undi percaya yang akan dibentang, pemilihan Timbalan Speaker baharu boleh dianggap sebagai ujian bagi menguji keabsahan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Sekiranya pencalonan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan tidak mendapat jumlah undian majoriti untuk dilantik sebagai Timbalan Speaker, ia berkemungkinan memberi implikasi yang cukup besar kepada kerajaan baharu di bawah pimpinan Ismail Sabri.

Untuk rekod, pemilihan Timbalan Speaker memerlukan pengundian dijalankan untuk menentukan individu yang memiliki majoriti tertinggi dilantik bagi jawatan tersebut.

Secara tidak langsung, isu pemilihan Timbalan Speaker boleh dianggap ujian litmus terhadap pentadbiran Ismail Sabri walaupun tiada usul undi percaya kali ini.

Ahli Parlimen (MP) Pontian itu dicalonkan oleh Ismail Sabri sebagai Ketua Majlis, sementara blok pembangkang mencalonkan MP Teluk Intan, Nga Kor Ming sebagai calon mereka.

Terdahulu, Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun mengumumkan tiada usul undi percaya yang dibawa terhadap Ismail Sabri pada sidang kali ini.

Susulan itu, pembangkang membuat kritikan keras terhadap Ismail Sabri atas alasan Yang di-Pertuan Agong sudah bertitah agar usul percaya dibawa ke Dewan Rakyat sebaik mengangkat sumpah sebagai PM Kesembilan.

Isu pencalonan Ahmad sebagai Timbalan Speaker juga mengundang kritikan memandangkan beliau juga sedang berdepan beberapa kes pendakwaan di mahkamah ketika ini.

Ahmad sudah didakwa di mahkamah kerana memberikan maklumat palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), selain turut didakwa bersabit tuduhan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) selepas menerima sebanyak RM2 juta daripada bekas PM Datuk Seri Najib Razak.

Semalam, Ahmad membuat 20 tawaran kepada MP pembangkang dan Bebas bagi mendapatkan sokongan untuk menjadi Timbalan Speaker.

Antara ‘sogokan terbuka’ dikemukakan oleh Ahmad – MP yang bersama Zahid menarik sokongan kepada Kerajaan PN dan Muhyiddin – ialah memperuntukkan RM60,000 setahun dengan kiraan RM5,000 sebulan kepada MP pembangkang dan Bebas untuk menguruskan Pusat Khidmat di kawasan masing-masing.

Peruntukan itu dianggap mencukupi untuk elaun dua staf dan sewa sebuah pejabat.

Ahmad juga menawarkan kepada setiap MP penyokong kerajaan dan pembangkang diberi peruntukan khas untuk sesi libat urus dengan rakyat dan pemegang taruh di kawasan bagi mendapatkan pandangan untuk isu pembangunan, kebajikan rakyat dan Rang Undang-Undang baru. Tetapi beliau tidak menyatakan berapa jumlah peruntukan itu.

Setiausaha Agung UMNO itu juga mencadangkan agar Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas diberi elaun kehadiran mesyuarat atau apa-apa elaun khas dengan jumlah yang kecil namun munasabah dengan kekerapan mesyuarat yang sesuai.

Pada masa sama, Ahmad juga menyokong tujuh cadangan kerajaan untuk transformasi Parlimen sebagaimana diumumkan Ismail Sabri, sedangkan itulah juga tawaran yang dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin tetapi ditolak oleh UMNO dan pembangkang.

Apapun, semua 20 tawaran yang dibuat oleh Setiausaha Agung UMNO itu adalah sogokan terbuka untuk meraih undi MP pembangkang dan penyokong kerajaan, bagi membolehkan dirinya – yang sedang berdepan dua tuduhan di Mahkamah Tinggi – dilantik menjadi Timbalan Speaker Dewan Rakyat.

Baca: Ahmad Maslan ‘sogok’ MP secara terbuka untuk jadi Timbalan Speaker Parlimen

Berita berkaitan
Skandal LCS: PM jangan jadi pak turut, tubuh RCI siasat pemimpin UMNO
15 jam lalu· Isu semasa
PM akan dengar cakap kita PRU-15 diadakan tahun ini juga, kata Zahid
16 jam lalu· Politik
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
20 jam lalu· Isu semasa
Keputusan parti Zuraida dan beberapa parti lain sertai BN dibuat esok
21 jam lalu· Politik
Popular
Menjelang perbicaraan terakhir esok, Najib istiqamah dengan keputusan bakal dihadapi
August 14, 2022
Tok Mat lepas jawatan timbalan pengerusi jika BN gagal bentuk kerajaan
August 14, 2022
PM akan dengar cakap kita PRU-15 diadakan tahun ini juga, kata Zahid
August 14, 2022
Kerajaan PN tidak jatuh walaupun keputusan MT UMNO tarik sokongan
July 8, 2021
Lagi Politik terkini
Tok Mat lepas jawatan timbalan pengerusi jika BN gagal bentuk kerajaan
13 jam lalu · Politik
Menjelang perbicaraan terakhir esok, Najib istiqamah dengan keputusan bakal dihadapi
15 jam lalu · Politik
Bubar Parlimen jika kajian sikap pengundi menyebelahi BN: Ismail Sabri
17 jam lalu · Politik
Speaker DUN Sarawak umum ADUN Batu Lintang keluar parti jadi bebas
21 jam lalu · Politik
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
21 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok