Pelan B UMNO untuk selamatkan Najib dengan desak PRU segera?

August 21, 2022 · Politik

Perjalanan perbicaraan kes di Mahkamah Persekutuan yang sedang dihadapi bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meresahkan UMNO dan tidak hairan pemimpin parti itu sangat berani dalam menyerang badan kehakiman negara secara terbuka.

Jika rakyat biasa yang mengeluarkan kenyataan memperlekehkan undang-undang dan keputusan mahkamah, sudah pasti dengan cepat dan pantas tindakan diambil atas tuduhan menghina mahkamah, tetapi tidak bagi kes melibatkan pemimpin utama UMNO yang dilihat bebas bercakap apa sahaja.

Satu persatu kritikan dan kecaman dilontarkan pemimpin UMNO, bermula daripada Ketua Pemudanya sehingga kenyataan daripada Presidennya sehingga kepada budak suruhan seperti Datuk Lokman Noor Adam, semua dilihat bebas dan boleh bercakap apa sahaja sehingga mencalarkan imej badan kehakiman negara.

Satu perkara disini yang jelas adalah sesiapa sahaja yang menjadi ahli UMNO, mereka kebal daripada undang-undang dan boleh melakukan apa sahaja tanpa perlu takut berdepan tindakan undang-undang.

Betul lah cakap Tun Dr Mahathir Mohamad, UMNO sudah rosak daripada atas sehingga ke bawah apabila pemimpin atasan mengajar ahli dibawah supaya tidak menghormati sistem perundangan negara, jadi tidak hairan lah jika pemimpin mereka boleh mengambil dan meminta rasuah tanpa segan silu ada rasa kemaluan.

Perbicaraan kes Najib yang sedang berjalan dijadikan alasan kononnya tidak diberikan keadilan, walhal faktanya bekas Presiden UMNO sepatutnya sudah diberikan peluang dan ruang yang banyak untuk menjawab setiap pertuduhan dihadapinya di mahkamah.

Bukannya Ketua Hakim Negara yang memecat peguam bela Najib, tapi Najib yang memecat peguamnya sendiri. Bukannya peguam bela Najib tidak diberikan peluang untuk berhujah bagi mempertahankan anak guamnya, tapi peguam Najib yang memilih untuk tidak berhujah.

Tapi di luar sana, permainan persepsi diwujudkan oleh pemimpin UMNO kononnya Najib tidak mendapat perbicaraan yang adil dan saksama. Pelbagai kecaman dan kritikan dibuat terhadap Ketua Hakim Negara sehingga isu peribadi pun dikorek oleh tentera siber upahan mereka.

Semua tersebut dilakukan semata-mata untuk mempertahankan Najib dalam kes dana RM42 juta melibatkan SRC International Sdn Bhd.

Sepatutnya Najib menjawab pertuduhan dan berhujah di mahkamah bagi mempertahankan dirinya bukan dengan menggunakan UMNO sebagai perisai untuk melindungi dirinya daripada diheret ke penjara.

Langkah menggunakan parti demi kepentingan diri sendiri satu perjudian yang tidak wajar sama sekali kerana UMNO bukan hak seorang individu tetapi ia adalah hak bersama-sama orang Melayu.

UMNO sepatutnya digunakan untuk memartabatkan maruah dan meningkat taraf hidup orang Melayu, bukan digunakan untuk mempertahankan pemimpin yang korup dan terpalit dengan pelbagai pertuduhan jenayah.

Terkini, Lokman yang sebelum ini dipecat UMNO dan diambil semula Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjadi ahli, giat berceramah ke setiap pelosok cawangan dan bahagian bagi menyampaikan mesej agar pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) disegerakan.

Lokman bercakap mengenai Pelan B untuk menyelamatkan Najib yang jika kalah perbicaraannya akan serta-merta dihantar ke penjara.

Pelan B yang dimaksudkan oleh Lokman adalah sama ada mengadakan PRU segera atau UMNO mengambil tindakan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan membuka kes ke Lembaga Disiplin parti.

Dalam satu video yang dikongsi di Facebook, Lokman secara terbuka menggesa UMNO supaya menimbang mengambil tindakan terhadap Ismail Sabri dengan menggunakan alasan perjanjian yang bocor sebelum ini sebagai asas tindakan boleh dikenakan terhadap Naib Presiden tersebut.

Terdapat beberapa perkara dalam perjanjian tersebut yang tidak didedahkan kepada umum dan Lokman mahu menggunakan alasan tersebut untuk mendesak UMNO memulakan Pelan B terhadap Ismail Sabri.

Jadi, Pelan B yang dimaksudkan tersebut adalah mendesak PRU segera dan sekiranya ia gagal, langkah seterusnya adalah dengan mengambil tindakan disiplin terhadap Ismail Sabri.

Lokman memandang mudah dengan tidak menjangka tiada tindak balas daripada Ismail Sabri, bagaimanapun Ismail Sabri dalam kenyataan terbaharu semalam dijangka tidak akan mudah tunduk dengan tekanan yang dihadapinya.

Pelan B sedang digerakkan untuk menyelamatkan Najib dan bukannya UMNO, disini UMNO sedang berjudi demi memastikan kelangsungan pemimpin utama Kluster Mahkamah terus kekal berkuasa dalam parti.

Ismail Sabri tidak akan mudah tunduk dan akan meneruskan kemaraannya sebagai Perdana Menteri, sekurang-kurangnya kekal sehingga tahun depan.

Berita berkaitan
Kutipan dana Jamal untuk bayar kes saman fitnah cecah RM300,000
5 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
7 jam lalu· Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
8 jam lalu· Isu semasa
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
8 jam lalu· Politik
Popular
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
September 26, 2022
Tunggu bubar Parlimen, baharu Khairuddin umum sertai parti baharu
September 26, 2022
Walaupun diasak UMNO, PM belum dapat ilham bila nak bubar Parlimen
September 26, 2022
Kutipan dana Jamal untuk bayar kes saman fitnah cecah RM300,000
September 26, 2022
Lagi Politik terkini
Kit Siang mahu PM isytihar tiada PRU sebelum bentang Bajet
10 jam lalu · Politik
Tunggu bubar Parlimen, baharu Khairuddin umum sertai parti baharu
14 jam lalu · Politik
Walaupun diasak UMNO, PM belum dapat ilham bila nak bubar Parlimen
19 jam lalu · Politik
Anwar nafi akan tanding Ampang, tapi tempat anak murid bagaimana?
September 25, 2022 · Politik
PH berhaluan kiri, mentaliti UMNO pula rasuah, kleptokrasi: Wan Saiful
September 25, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
7 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok