PEJUANG keluar GTA

January 15, 2023 · Politik

Perwakilan Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) mengumumkan menarik diri daripada Gerakan Tanah Air (GTA) pada Perhimpunan Agung parti itu semalam (14 Januari 2023).

Presiden PEJUANG Datuk Seri Mukhriz Mahathir, ketetapan itu juga membolehkan pihaknya diberikan sedikit masa untuk memperkukuhkan parti dalam banyak perkara dilakukan sebelum ia benar-benar dapat memberi nilai tambah kepada mana-mana parti dalam gabungan itu.

“Oleh itu, perhimpunan agung ini juga adalah badan paling tinggi dalam parti membuat keputusan PEJUANG untuk berundur secara terhormat daripada GTA.

“Selain itu, kita turut mengadakan perbincangan panjang lebar mengenai gabungan mana yang kita (PEJUANG) jika sertai sekiranya ada menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan berlaku dalam tahun ini.

“Jadi dalam hal ini, banyak pandangan dikemukakan, daripada pembahas yang mewakili negeri-negeri, akhirnya mandat diberikan kepada Majlis Eksekutif Pusat (MEP) untuk meneruskan rundingan dengan mana-mana pihak dan diputuskan di peringkat MEP,” katanya.

Mukhriz berkata, pada masa ini, PEJUANG tiada mempunyai sebarang keputusan, selain mandat untuk parti terbuka untuk berunding dan berbincang dengan mana-mana pihak.

“Rundingan itu belum dibuat dan berbincang pun secara tidak rasmi, tetapi dalam masa terdekat ini kita akan bertemu pemimpin daripada gabungan sedia ada untuk kita terokai mengenai kemungkinan kerjasama yang boleh dipupuk sekiranya boleh, kalau tidak boleh tidak apalah.

“Kita bukanlah seperti hidung tidak mancung, pipi tersorong-sorong. Mandat yang diterima adalah meneruskan rundingan dan saya terpaksa mengakui, pandangan daripada negeri adalah berbeza-beza, mengikut keadaan di negeri itu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, satu jawatankuasa akan ditubuhkan MEP untuk menilai semua pilihan yang ada.

Berkenaan PRN, beliau berkata, semangat ahli berada pada tahap tinggi walaupun melalui banyak perkara khususnya keputusan PRN Johor dan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu.

“Namun kita merasakan tetap bersedia untuk menawarkan calon berbanding di PRN, iaitu buat keputusan di negeri mana kita berbanding, berapa bilangan kerusi dan tidak semestinya semua negeri,” katanya.

Menjelaskan lanjut mengenai PRN, beliau berkata, PEJUANG akan meletakkan calon di negeri yang mana kehadiran partinya sudah dirasai selain tempat yang sudah banyak aktiviti dan mempunyai ahli ramai dengan beliu berpendapat negeri itu wajar untuk ditandingi.

Ini kerana, ada teguran yang mahu PEJUANG ‘mengukur baju di badan sendirí’ dan apa jua ketetapan itu mengikut kemampuan parti.

Berita berkaitan
Perpecahan UMNO berisiko jejas peluang PH pada PRN, kata pemimpin DAP
12 jam lalu· Politik
UMNO sekarang hanya menumpang orang untuk dapat jawatan: Ku Li
16 jam lalu· Politik
Khairy bijak, terserah kepadanya untuk buat keputusan: Muhyiddin
January 28, 2023· Politik
Zahid kuku besi kata Ketua UMNO Alor Setar
January 28, 2023· Politik
Popular
Perpecahan UMNO berisiko jejas peluang PH pada PRN, kata pemimpin DAP
January 29, 2023
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
January 29, 2023
UMNO sekarang hanya menumpang orang untuk dapat jawatan: Ku Li
January 29, 2023
Undang-undang anti-lompat halang sertai parti Hajiji, kata Armizan
January 29, 2023
Lagi Politik terkini
Apa beza keluarga Anwar dengan Trump? soal Wan Fayhsal
4 jam lalu · Politik
Kena jaga hati parti dalam kerajaan, PM ulas jika bekas ahli UMNO masuk PH
6 jam lalu · Politik
Nepotisme dan Kronisme: Bad Governance!
6 jam lalu · Politik
Undang-undang anti-lompat halang sertai parti Hajiji, kata Armizan
11 jam lalu · Politik
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
11 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
13 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok