PAS yang tak berhasrat tamatkan kerjasama dengan UMNO

Shahril Sufian Hamdan yakin PAS tidak berhasrat untuk menamatkan kerjasama dengan UMNO yang terjalin dalam Muafakat Nasional (MN) walaupun spekulasi bertiup kencang hubungan antara kedua-dua parti itu bakal berkubur.

Hubungan UMNO-PAS dilihat tegang susulan keangkuhan kenyataan pemimpin UMNO semasa Perhimpunan Agung baru-baru ini, namun Ketua Penerangan UMNO itu berkata PAS sebaliknya masih memberikan komitmen mereka untuk mempertahankan kerjasama dalam MN.

“Saya ambil tafsiran yang paling positif iaitu daripada kenyataan Presiden PAS dan Timbalan Presidennya sebelum ini yang mana mereka menegaskan masih mahu mempertahankan dan memperkukuhkan Muafakat Nasional.

“Jadi, itu satu isyarat yang bagi saya menunjukkan apa sahaja pendirian PAS mengenai Bersatu berkenaan dengan PN (Perikatan Nasional), mereka tidak ada lagi hasrat untuk berpisah daripada UMNO,” katanya dipetik Bernama.

Kenyataan Shahril itu hadir selepas kritikan pedas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mengatakan parti itu menolak muafakat yang berpecah dan menyeleweng daripada MN.

Hadi juga berkata mereka menolak muafakat tanpa ada sikap bersatu serta kumpulan yang menunjukkan tiada kesetiaan kepada negara, dengan sifat melampau yang mencabar agama dan bangsa.

Mengulas lanjut, Shahril menaruh harapan agar kedua-dua parti berlapang dada serta tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh mengeruhkan hubungan UMNO-PAS bagi merealisasikan agenda pada Pilihan Raya Umum ke-15.

BERITA BERKAIT
POPULAR