PAS tunjuk bukti sikap DAP terhadap Islam, Melayu. UMNO buat-buat lupa

November 29, 2022 · Politik

Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini (29 November 2022) menyenaraikan beberapa tingkah laku DAP – salah satu parti komponen Pakatan Harapan (PH) – yang dianggap ekstrem dan mempromosi Islamofobia.

Mereka turut mempertahankan kenyataan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang dan menyifatkannya adalah berasas kerana ada pemimpin DAP menolak asas Perlembagaan Persekutuan, rasis dan Islamofobik dalam setiap tindak-tanduknya.

Sehubungan itu, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS, Hanafi Zulkapli, menyenaraikan beberapa tindakan dan kenyataan yang dikeluarkan oleh DAP sebelum ini.

“Pada 2014, pemimpin DAP Ngeh Koo Ham menyatakan pendirian bahawa hak untuk murtad patut diberikan kepada orang Islam dan kenyataan itu tidak pernah ditarik balik hingga kini.

“Pada April 2019, Senator daripada DAP, Nga Hock Cheh menggesa pengguguran status kaum termasuk Islam pada MyKad, kononnya atas dasar mewujudkan identiti nasional.

“Pada 14 November lalu, Nga Kor Ming ketika kempen PRU-15 menyatakan gabungan Perikatan Nasional sebagai kerajaan Taliban hanya kerana ketegasan PAS dalam mengawal aktiviti maksiat.

“Pada Oktober lalu, tokoh DAP Lim Kit Siang, menyebut Malaysia tidak memerlukan Ketuanan Melayu, sebaliknya hanya perlukan Ketuanan Malaysia.

“Malah sehingga kini, DAP masih berpegang kepada Deklarasi Setapak yang berhasrat mengubah status Bumiputera dalam Malaysia. Deklarasi tersebut tidak ditarik balik,” katanya dalam kenyataan di Facebook Pemuda PAS, hari ini (29 November 2022).

Hanafi menegaskan, semua kenyataan dan pendirian pemimpin DAP itu jelas menunjukkan mengenai sifat malignan DAP terhadap fabrik sosial negara ini.

Katanya, tak perlu menunggu Presiden PAS membuat laporan polis, rakyat sendiri sudah lama melaporkan perbuatan dan tindak-tanduk DAP untuk diambil tindakan mengikut lunas undang-undang.

“Ini termasuk laporan polis oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam pada 22 Februari 2022 berhubung keceluparan pemimpin DAP, P Ramasamy terhadap Majlis Agama Islam Perlis.

“Laporan polis dibuat oleh Pemuda PAS pada 7 Julai 2021 terhadap kenyataan penghinaan oleh Kit Siang berkaitan isu Kerajaan Allah, selain laporan oleh NGO UMMAH pada 19 November 2022 berkenaan kempen rasis oleh pemimpin DAP, Hew Kuan Yew,” katanya.

Justeru, beliau berkata, fakta membuktikan apa yang disebut Presiden PAS itu bukanlah suatu fitnah, sebaliknya beliau hanya menyatakan perkara sebenar yang berlaku.

“Kebenaran itu pahit untuk ditelan. Namun sepahit mana kebenaran itu, ia harus diakui. Sama seperti hakikat kerajaan ini dianggotai sebuah parti yang bersifat pesimis terhadap Islam dan bangsa Melayu. Walaupun cuba dinafikan, ia tidak pernah mengubah fakta sebenar hala tuju dan perjuangan mereka,” tegasnya.

Hanafi menegaskan yang PAS mengakui dan menjunjung perkenan Yang di-Pertuan Agong terhadap kerajaan hari ini.

“Semua kerajaan terbentuk dan mendapat perkenan baginda adalah sah di sisi Perlembagaan seperti mana kerajaan Perikatan Nasional yang terbentuk pada Mac 2020 walaupun sering dituduh kerajaan pengkhianat,” katanya.

Bagaimanapun sekarang ini terlah dapat dilihat wajah siapa yang menjadi pengkhianat sebenar.

Berita berkaitan
Ketua Menteri Pulau Pinang sahkan tiga lagi ladang babi dikesan penyakit ASF
13 jam lalu· Isu semasa
PH juga berbelanja mewah siap sewa helikopter, kena adil dan disiasat juga: Marzuki
17 jam lalu· Isu semasa
Nak siasat, siasat juga semua akaun termasuk PKR, DAP dan Amanah: Razali
February 2, 2023· Politik
MP DAP pertahan lantikan Izzah, boleh bantu hapus hutang negara
January 30, 2023· Politik
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
February 3, 2023
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
February 3, 2023
Lagi Politik terkini
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
5 jam lalu · Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
6 jam lalu · Politik
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
14 jam lalu · Politik
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
19 jam lalu · Politik
Sudah banyak kali jawatan Presiden, Timbalan Presiden tak dipertandingkan: Mat Maslan
20 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok