PAS tuduh pemimpin UMNO Johor tak hormat kesepakatan MN

PAS Johor memberi amaran kepada Menteri Besar Johor supaya tidak lagi mengeruhkan keadaan sebaliknya terus bersama-sama memperkasakan Muafakat Nasional (MN) di negeri itu.

Pesuruhjaya Badan Perhubungan PAS Negeri Johor, Abdullah Husin berkata, walaupun pihaknya berpegang teguh kepada arahan pusat, Datuk Hasni Mohammad perlu memperbaiki hubungan dengan PAS berasaskan matlamat MN.

Beliau berkata, PAS negeri semakin kecewa sejak kebelakangan ini dengan tindakan menteri besar dan pimpinan UMNO yang didakwa membelakangkan parti itu dalam pelantikan ahli majlis dan ketua kampung.

Katanya, apa yang berlaku itu memberi isyarat yang salah dalam usaha memperkasa MN di Johor khususnya, sejak dari mula penubuhan kerajaan baharu pada Mac tahun lalu.

Beliau berkata, PAS Johor memberi perhatian serius terhadap perkembangan muktakhir berkaitan pembahagian jawatan ahli majlis dan ketua kampung di seluruh negeri yang telah diluluskan oleh Menteri Besar.

“Berdasarkan kepada perlantikan ahli majlis yang terkini di Majlis Perbandaran Muar; Majlis Daerah Simpang Renggam (MDSR); dan Majlis Daerah Kota Tinggi tiada lantikan daripada wakil PAS seperti mana yang telah dipersetujui dalam perbincangan sebelum ini.

“Sebelum itu, PAS Johor tidak dipanggil untuk mengadakan perbincangan bagi lantikan ketua kampung di seluruh negeri Johor yang menyaksikan bahawa PAS hanya diberikan 36 jawatan ketua kampung yang mewakili hanya 5 peratus di seluruh negeri Johor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kerajaan Perikatan Nasional Johor mempunyai 29 kerusi dengan Barisan Nasional sebanyak 16 kerusi, Bersatu (12) dan PAS (satu), manakala Pakatan Harapan mempunyai 27 kerusi dengan DAP 14 kerusi, Amanah (enam) serta PKR (tujuh).

BERITA BERKAIT
POPULAR