PAS tetap kekal bersama PN, tapi buka pintu MN: Ketua Penerangan

September 22, 2022 · Politik

PAS kekal berpendirian tetap bersama Perikatan Nasional (PN), namun membuka seluas-luasnya pintu Muafakat Nasional (MN) kepada semua parti yang tidak mahu menyertai Pakatan Harapan (PH) serta agenda ‘Khemah Besar’ mereka.

Ketua Penerangan PAS Senator Ir Khairil Nizam Khirudin berkata malah PAS membuka pintu kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pertubuhan bukan kerajaan Islam (NGI) yang sedia bekerjasama berdasarkan teras keadilan Islam, untuk memelihara institusi raja-raja serta hak rakyat.

Menurutnya perkara tersebut adalah selari dengan peruntukan yang sedia wujud di dalam Perlembagaan Persekutuan dan PAS akan terus mengusahakan agenda tersebut untuk memastikan berlakunya penyatuan dihasratkan tersebut.

“Maksudnya, kita masih lagi terbuka dan kita pun tidak tahu bila tarikh pilihan raya. Jadi selagi mana kita tidak dapat lagi ketentuan yang sampai ke dinding kita katakan paling mudah, selagi itu PAS akan terus berusaha untuk menyatukan ummah ini untuk memastikan satu lawan satu dengan PH dalam PRU ke 15,” katanya menurut Harakah.

Beliau berkata demikian dalam siaran langsung rancangan Bual Bicara di Bernama TV bersama hos, Sherkawi Jirim membicarakan tajuk “PAS berakidah bukan berideologi?” di stesen media itu, semalam.

Khairil Nizam berkata jika kerjasama dihasratkan itu tidak menjadi kenyataan, maka pertembungan tiga penjuru bakal berlaku dan boleh mengulangi keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) yang dimenangi PH, apatah lagi tiada parti boleh mendabik dada menguasai tujuh juta pengundi baharu.

“Jadi apa yang perlu dilaksanakan ialah kita mesti berusaha untuk menyatukan antara PAS, UMNO dan Bersatu serta parti-parti Melayu lain yang mahu bersama dengan kita yang menolak PH, DAP dan juga ‘Khemah Besar’.

“Dan kita harapkan perkara itu boleh menjadi kenyataan dan kita menjemput juga rakan-rakan daripada NGO dan NGI untuk bersama dengan kita. Insya-Allah banyak kerusi yang boleh barangkali kita boleh berbincang.

“Pada saya isu asasnya bagaimana kita nak menerima kesamaan di antara kita. Menolak perbezaan kerana kita tahu kemudaratan yang lebih besar, mimpi ngeri yang lebih besar sekiranya PH sekali lagi memerintah negara,” katanya lagi.

Menurutnya, Undi18 adalah cabaran kepada semua parti politik dengan variasi latar belakang serta geografi kependudukan pengundi golongan tersebut di mana perlu didekati, selain peranan di media sosial.

“Di peringkat PAS kita berusaha untuk mengambil semua strategi yang sedia ada sama ada anak muda yang berada di bandar, semi bandar mahupun di kawasan luar bandar.

“Kita cuba untuk engage dengan mereka dengan pendekatan-pendekatan yang saya yakin pendekatan yang sama juga diamalkan oleh parti-parti lain. Bezanya kita tak boleh berteraskan kepada politik kotor, politik fitnah, politik tohmah.

“Kerana kalau itu yang kita ajar kepada generasi muda ini, bayangkan mereka akan menjadi pemimpin akan datang. Inilah kerosakan yang akan kita laksanakan sekiranya kita mengambil pendekatan politik tanpa agama,” kata Khairil Nizam sambil berharap perpecahan undi tidak berlaku.

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
9 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
14 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
15 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
15 jam lalu· Isu semasa
Popular
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
October 6, 2022
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
October 6, 2022
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
October 6, 2022
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
October 6, 2022
Lagi Politik terkini
PRU-15: PN akan pertahan kerusi disandang, kata Wan Saiful
5 jam lalu · Politik
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
7 jam lalu · Politik
PN bincang manifesto PRU-15
7 jam lalu · Politik
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
12 jam lalu · Politik
PRU musim bencana strategi UMNO, peratusan keluar mengundi rendah
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
11 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok