Parti politik mengelirukan pengundi, hilang sudah moral dan nilai perjuangan

November 25, 2022 · Politik

Semasa berkempen bercakap lain tetapi selepas menang lain pula dibuatnya, itu yang boleh diperkatakan terhadap sikap parti politik yang bertanding semasa Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) baru-baru ini.

Ketika kempen PRU-15, ahli-ahli politik berkempen bermati-matian dengan pelbagai janji dibuat, malah sehingga ada yang sanggup bersumpah dengan nama tuhan demi memastikan pengundi percaya kepada setiap kata-kata mereka.

Semasa berkempen, ia sememangnya menjadi lumrah bagi mana-mana parti dan calon untuk berjanji langit dan bintang kepada pengundi asalkan cita-cita untuk berkuasa menjadi kenyataan.

Namun, wajarkan sesebuah parti politik menukar prinsip dan menggadaikan ideologi kepartian mereka hanya demi kepentingan peribadi, bukankah parti politik perlu mempunyai jati diri dan asas perjuangan yang jelas untuk ahli-ahli mereka?

Jika ideologi dan asas perjuangan yang diletak sebagai batu asas untuk sesebuah parti itu pun dilanggar hanya kerana kepentingan seseorang individu, bagaimana pula ahli dan penyokong parti mahu menghormati pemimpin dalam parti tersebut?

Sebagai sesebuah organisasi, tidak sewajarnya pemimpin utama melanggar perjuangan parti kerana ia akan memberikan satu isyarat tidak baik dan tidak mustahil bakal hilang kepercayaan sepenuhnya selepas ini.

Yang pastinya, buat kali pertama dalam sejarah rakyat dapat melihat mereka ditipu hidup-hidup hanya kerana cita-cita seorang individu dan dibantu pula oleh rakan sekongkolnya.

Penipuan yang dilakukan oleh parti politik tersebut bukan sahaja menyebabkan rakyat sudah hilang rasa hormat kepada pemimpin mereka, malah ia juga menyebabkan rakyat terhakis kepercayaan terhadap sistem demokrasi negara.

Adakah corak sistem ini yang mahu dijadikan contoh kepada rakyat apabila pemimpin sendiri tidak menunjukkan contoh baik kepada rakyat?

Siapa lagi rakyat mahu percayai selepas ini, apabila lain yang dicakap semasa berkempen tetapi lain pula yang dibuat selepas itu.

Kerajaan baharu ini bukan sahaja perlu mengambil langkah pemulihan ekonomi dengan kadar segera, tetapi juga perlu mengambil langkah untuk memulihkan keyakinan rakyat terhadap sistem yang dirosakkan oleh orang politik.

Parti politik yang menipu kepada pengundinya tidak mustahil akan dihukum balik selepas ini kerana sudah tidak lagi boleh dipercayai, jangan lah anggap pengundi cepat melupakan apa yang berlaku.

Apa yang jadi hari ini akan menjadi kayu pengukur kepada pengundi dalam tempoh lima tahun lagi, kena tipu sekali jangan ingat pengundi boleh ditipu sekali lagi.

Menang sekarang tidak bermakna akan menang lagi pada masa depan, rakyat sekarang sudah celik dan bijak untuk menilai mana satu pemimpin jujur dan tidak jujur dalam kata-kata.

Menggunakan retori kononnya untuk melihat negara stabil adalah tidak masuk akal apabila parti politik yang dipilih untuk bergabung tersebut juga sebelum ini menjadi punca ketakstabilan.

Kepada rakyat, nilai dan adili parti politik yang akan memperjuangkan hak anda dengan sebaiknya selepas ini untuk elak ditipu.

Bukan parti politik yang hanya pandai beretorik pandai cakap tetapi apabila sudah menang, lain pula dibuatnya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
6 minit lalu· Politik
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
5 jam lalu· Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
6 jam lalu· Politik
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
10 jam lalu· Isu semasa
Popular
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
December 5, 2022
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
December 5, 2022
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
December 5, 2022
Habuan calon MIC tarik diri: PH-UMNO mula nak salah guna kuasa
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
10 jam lalu · Politik
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
13 jam lalu · Politik
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
14 jam lalu · Politik
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
16 jam lalu · Politik
Kumpulan berfahaman kiri mudah pengaruhi kerajaan PH-UMNO
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
2 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
5 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok