‘PAC bebas, jangan cabar kredibiliti kami’: Pemimpin UMNO diberitahu

August 19, 2022 · Politik

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Wong Kah Woh dengan tegas mengecam pengkritik daripada UMNO yang menuduhnya sebagai “alat” untuk menyerang parti mereka demi pengaruh politik.

Ahli Parlimen Ipoh Timur daripada DAP itu memberi amaran kepada bekas Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Ahli Parlimen Pekan Datuk Seri Najib Razak daripada memburuk-burukkan ahli jawatankuasa semasa berhubung penemuan mereka dalam perolehan kapal tempur pesisir pantai (LCS) yang penuh skandal.

“PAC bebas, jangan cabar kredibiliti PAC.

“PAC tidak membuat laporan berdasarkan emosi peribadi. Laporan PAC adalah berdasarkan fakta dan keterangan. Laporan PAC adalah konsensus semua ahlinya.

“Mereka yang duduk dalam PAC adalah dari kedua-dua blok di Parlimen yang bertindak sepenuh hati untuk menjaga penggunaan wang rakyat. Cukup!” Wong berkata dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau memberitahu mereka yang ragu-ragu bahawa mereka boleh membaca laporan menyiasat skandal kewangan yang dibuat oleh PAC di bawah kepimpinannya dan membandingkannya dengan jawatankuasa yang diketuai Nur Jazlan dan memutuskan sendiri mana yang lebih boleh dipercayai.

“Saya membaca komen berunsur tuduhan Nur Jazlan berkenaan dengan PAC-LCS. Seperti sesetengah politikus yang lain, mantan Pengerusi PAC itu menuduh PAC yang dipengerusikan oleh saya dipergunakan “bagi mencari modal politik baru untuk serang UMNO / Barisan Nasional (BN)”.

“Bukan sekali saya telah menjawab tuduhan dan tohman sebegitu. Jangan cuba memburukkan kredibiliti PAC. Kamu nak cari jalan keluar politik, kreatif sikit, itu tidak kena mengena dengan PAC, jangan sentuh PAC. PAC bebas, jangan cuba cabar kredibiliti PAC.

“Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pun telah banyak kali ungkitkan perkara yang sama, yang saya telah jawab. Saya bagi jawapan saya kepada Najib tahun lepas dan tahun ini untuk memudahkan Nur Jazlan buat rujukan,” katanya dalam kenyataan hari ini (19 Ogos 2022).

Beliau memberitahu mereka yang ragu-ragu bahawa mereka boleh membaca laporan siasatan skandal kewangan yang dibuat oleh PAC di bawah pimpinannya dan membandingkannya dengan jawatankuasa yang diketuai Nur Jazlan dan memutuskan sendiri mana yang lebih boleh dipercayai.

Wong berkata Nur Jazlan bermegah sebagai akauntan bertauliah berbanding ahli PAC semata-mata yang hanya ahli politik dan tidak mempunyai kelayakan profesional tetapi menegaskan pemimpin UMNO itu telah meletak jawatan sebagai pengerusi PAC pada 28 Julai 2015 di tengah-tengah penelitian Parlimen terhadap skandal 1MDB untuk menerima jawatan timbalan menteri.

“Beliau sepatutnya menggunakan pengetahuannya untuk membantu PAC ketika itu dan menyiapkan laporan akhir 1MDB terlebih dahulu.

“Bagaimanapun, selepas dilantik sebagai timbalan menteri, beliau mendiamkan diri dan kini beliau cuba mempersoalkan kredibiliti PAC terhadap PAC,” kata Wong.

Berita berkaitan
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
9 jam lalu· Politik
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
11 jam lalu· Politik
Andai bubar esok pun kita sudah bersedia, kata Hishammuddin
14 jam lalu· Politik
Dua tiga hari lagi PAS tentukan sama pilih BN atau PN, kata AJK Pusat
19 jam lalu· Politik
Popular
Buat PRU-15 semasa banjir, PKR akan sumbat pemimpin UMNO masuk penjara
September 12, 2022
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
October 6, 2022
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
October 5, 2022
UMNO Pasir Salak kecewa Tajuddin digantung, minta penjelasan segera
October 5, 2022
Lagi Politik terkini
Manifesto PN rangkumi semua perkara dijanji dan dilaksana: Muhyiddin
8 jam lalu · Politik
Zahid kata pembangkang guna alasan Deepavali pula elak PRU
8 jam lalu · Politik
PN perlu pastikan anak muda keluar buang undi, kata Tuan Ibrahim
10 jam lalu · Politik
PAS ada pelan kedua penyatuan ummah, kata Tuan Ibrahim
12 jam lalu · Politik
UMNO Pasir Salak kecewa Tajuddin digantung, minta penjelasan segera
12 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok