‘PAC bebas, jangan cabar kredibiliti kami’: Pemimpin UMNO diberitahu

August 19, 2022 · Politik

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Wong Kah Woh dengan tegas mengecam pengkritik daripada UMNO yang menuduhnya sebagai “alat” untuk menyerang parti mereka demi pengaruh politik.

Ahli Parlimen Ipoh Timur daripada DAP itu memberi amaran kepada bekas Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Ahli Parlimen Pekan Datuk Seri Najib Razak daripada memburuk-burukkan ahli jawatankuasa semasa berhubung penemuan mereka dalam perolehan kapal tempur pesisir pantai (LCS) yang penuh skandal.

“PAC bebas, jangan cabar kredibiliti PAC.

“PAC tidak membuat laporan berdasarkan emosi peribadi. Laporan PAC adalah berdasarkan fakta dan keterangan. Laporan PAC adalah konsensus semua ahlinya.

“Mereka yang duduk dalam PAC adalah dari kedua-dua blok di Parlimen yang bertindak sepenuh hati untuk menjaga penggunaan wang rakyat. Cukup!” Wong berkata dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau memberitahu mereka yang ragu-ragu bahawa mereka boleh membaca laporan menyiasat skandal kewangan yang dibuat oleh PAC di bawah kepimpinannya dan membandingkannya dengan jawatankuasa yang diketuai Nur Jazlan dan memutuskan sendiri mana yang lebih boleh dipercayai.

“Saya membaca komen berunsur tuduhan Nur Jazlan berkenaan dengan PAC-LCS. Seperti sesetengah politikus yang lain, mantan Pengerusi PAC itu menuduh PAC yang dipengerusikan oleh saya dipergunakan “bagi mencari modal politik baru untuk serang UMNO / Barisan Nasional (BN)”.

“Bukan sekali saya telah menjawab tuduhan dan tohman sebegitu. Jangan cuba memburukkan kredibiliti PAC. Kamu nak cari jalan keluar politik, kreatif sikit, itu tidak kena mengena dengan PAC, jangan sentuh PAC. PAC bebas, jangan cuba cabar kredibiliti PAC.

“Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pun telah banyak kali ungkitkan perkara yang sama, yang saya telah jawab. Saya bagi jawapan saya kepada Najib tahun lepas dan tahun ini untuk memudahkan Nur Jazlan buat rujukan,” katanya dalam kenyataan hari ini (19 Ogos 2022).

Beliau memberitahu mereka yang ragu-ragu bahawa mereka boleh membaca laporan siasatan skandal kewangan yang dibuat oleh PAC di bawah pimpinannya dan membandingkannya dengan jawatankuasa yang diketuai Nur Jazlan dan memutuskan sendiri mana yang lebih boleh dipercayai.

Wong berkata Nur Jazlan bermegah sebagai akauntan bertauliah berbanding ahli PAC semata-mata yang hanya ahli politik dan tidak mempunyai kelayakan profesional tetapi menegaskan pemimpin UMNO itu telah meletak jawatan sebagai pengerusi PAC pada 28 Julai 2015 di tengah-tengah penelitian Parlimen terhadap skandal 1MDB untuk menerima jawatan timbalan menteri.

“Beliau sepatutnya menggunakan pengetahuannya untuk membantu PAC ketika itu dan menyiapkan laporan akhir 1MDB terlebih dahulu.

“Bagaimanapun, selepas dilantik sebagai timbalan menteri, beliau mendiamkan diri dan kini beliau cuba mempersoalkan kredibiliti PAC terhadap PAC,” kata Wong.

Berita berkaitan
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
23 jam lalu· Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023· Politik
Orang Melayu sudah hilang kuasa, UMNO hanya menumpang dalam kerajaan
November 24, 2023· Politik
Kajian Merdeka Center bukti rakyat marah kepada PMX, tahap terburuk: Idris
November 23, 2023· Politik
Popular
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023
Lagi Politik terkini
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
15 jam lalu · Politik
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
15 jam lalu · Politik
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
23 jam lalu · Politik
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023 · Politik
Imbuhan penjawat awam negeri diumum selepas PRK Kemaman: Ahmad Samsuri
November 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
6 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok