Norhizam bukan calon PH dalam PRN selepas DAP beri tekanan

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Norhizam Hassan Baktee tidak akan diterima sebagai calon Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka nanti.

Keputusan itu diumumkan Majlis Presiden PH hari ini, ia susulan pendirian DAP yang memberi tekanan kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya tidak menerima bekas ADUN Pengkalan Batu tersebut.

“Walau bagaimanapun, Majlis Presiden PH memutuskan bahawa Norhizam Hassan Baktee tidak akan dijadikan calon dalam PRN Melaka,” kata kenyataan tersebut.

Kenyataan itu juga berkata empat bekas ADUN tersebut masih tidak menganggotai mana-mana parti dalam PH, oleh sebab itu soal pencalonan mereka tidak dibincangkan dalam mesyuarat yang diadakan mereka.

Kenyataan bersama itu ditandatangani Presiden PKR merangkap Pengerusi PH Anwar, Presiden Amanah Mohamad Sabu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (Upko) Datuk Seri Wilfred Madius Tangau.

Terdahulu, Anwar dibidas Guan Eng kerana cuba membawa empat bekas ADUN itu masuk dalam gabungan tersebut, malah Anwar sudah bertemu dengan mereka beberapa kali sejak jatuhnya kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Terbaharu dalam satu majlis PH Melaka, empat bekas ADUN yang diketuai Datuk Seri Idris Haron itu hadir pada majlis bersama dengan Anwar dan buat kali pertama melaungkan slogan keramat PKR ‘reformasi’ di atas pentas.

Empat bekas ADUN tersebut terdiri daripada bekas Ketua Menteri Melaka, Idris (Sungai Udang); Norhizam (Pengkalan Batu); Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas) dan Datuk Nor Azman Hassan (Pantai Kundor).

Kerajaan Melaka tumbang pada 4 Oktober lalu selepas empat bekas ADUN berkenaan umum hilang kepercayaan dan menarik sokongan terhadap Sulaiman.

Susulan itu, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Seri Ab Rauf Yusoh mengumumkan pembubaran DUN selepas dipersetujui Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd Ali Rustam.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kemudian menetapkan 20 November ini sebagai hari pengundian bagi PRN Melaka dan hari penamaan calon pada 8 November serta tarikh mengundi awal pada 16 November dengan tempoh berkempen selama 12 hari bermula selepas pengisytiharan calon sehingga jam 11.59 malam pada 19 November.

BERITA BERKAIT
POPULAR