Noraini tak dipaksa lepas kerusi Ketua Wanita UMNO: Setiausaha

February 6, 2023 · Politik

Wanita UMNO hari ini (6 Februari) menafikan dakwaan dan khabar angin bahawa ketua sayap Wanita parti itu Datuk Seri Noraini Ahmad telah diminta berundur untuk memberi laluan kepada Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil kembali menerajui sayap itu.

Setiausaha Wanita UMNO Datuk Rosni Sohar juga menafikan bahawa Noraini telah memanggil mesyuarat khas memaksa Ketua Wanita Negeri menyatakan sokongan daripada setiap bahagian kepadanya.

“Pelbagai tohmahan telah berlegar di media sosial tentang sokongan terhadap Ketua Wanita UMNO Malaysia. Ada tabloid yang mengeluarkan kenyataan kononnya Wanita dari bahagian tertentu minta Noraini berundur diri dan ada juga yang mengatakan bahawa Noraini telah memanggil mesyuarat memaksa Ketua Wanita Negeri menyatakan sokongan dari setiap Wanita Bahagian.

“Tak kurang juga yang telah mengeluarkan angka sokongan terhadap individu yang ingin bertanding. Saya ingin tegaskan disini saya selaku Setiausaha Wanita UMNO Malaysia bahawa tohmahan semua ini adalah tidak benar sama sekali,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Rosni menjelaskan bahawa tiada mesyuarat khas ketua-ketua Wanita diadakan apa lagi paksaan supaya mereka memberikan sokongan kepada Noraini.

Katanya kebanyakan negeri yang menyatakan sokongan mereka terhadap Noraini dan Datuk Norliza Rahim untuk terus menerajui Wanita UMNO Malaysia adalah dengan kerelaan mereka sendiri, seiring dengan usul yang dibawa di Perhimpunan Agung Wanita yang lalu.

“Saya harap Wanita UMNO agar lebih fokus kepada persiapan untuk pilihan raya di enam Negeri yang bakal tiba. Wanita perlu tumpukan untuk memperbaiki dan mempertingkatkan gerak kerja. Jangan biarkan pemilihan menjejaskan gerak kerja yang telah dijalankan,” katanya.

Semalam, Berita Harian melaporkan seorang wanita bernama Azwati Abdul Halim, yang dinamakan sebagai anggota Wanita UMNO Titiwangsa, berkata Noraini telah didesak untuk tidak bertanding dalam pemilihan dalaman UMNO bulan depan.

Ini supaya Ahli Parlimen Parit Sulong itu boleh bertanggungjawab atau membetulkan kelemahannya dalam memimpin Wanita UMNO, Azwati dilaporkan berkata.

“Mengapa akar umbi memilih untuk menolak Noraini? Mengapa 147 Ketua Wanita Umno bahagian tidak lagi menyokong Noraini dan mahukan orang lain sebagai ketua mereka?

“Noraini tahu kenapa,” katanya dipetik sebagai berkata.

Terdahulu, Ketua Wanita UMNO Kota Melaka, Datuk Haryaty Hamdzah, berkata seramai 147 Ketua Wanita UMNO Bahagian membuat keputusan mahukan Shahrizat kembali memimpin sayap itu.

“Sebagai Ketua Wanita UMNO Bahagian, saya bersama 147 ketua wanita bahagian-bahagian seluruh negara sudah berjumpa Shahrizat secara bersemuka.

“Sebahagian besar kami sudah membuat pertimbangan dan kewarasan untuk meminta Shahrizat untuk kembali menerajui kepimpinan Wanita UMNO,” katanya.

Berita berkaitan
Kalah tiga pilihan raya, Asyraf dilantik jadi Setiausaha Agung UMNO baharu
23 jam lalu· Politik
Isu ziarah gereja: Polis akan panggil Hannah Yeoh untuk dirakam keterangan
March 20, 2023· Isu semasa
Ramai stres kos sara hidup tinggi, sekolah buka serentak Ramadan
March 20, 2023· Isu semasa
Warisan tak tolak bekerjasama dengan UMNO hadapi PRN Sabah: Shafie
March 20, 2023· Politik
Popular
Sekarang Anwar jadi PM, orang Melayu nak berkumpul pun tak boleh: Dr Mahathir
March 23, 2023
Saya sibuk, tak sempat baca surat MUDA mohon sertai PH: Saifuddin
March 22, 2023
Puak politik liberal lindungi LGBTQ, acara songsang terbuka di Malaysia
March 23, 2023
Kalah tiga pilihan raya, Asyraf dilantik jadi Setiausaha Agung UMNO baharu
March 22, 2023
Lagi Politik terkini
Mampukah Zahid, pasukan baharu UMNO kikis imej perasuah, sakau?
1 jam lalu · Politik
Puak politik liberal lindungi LGBTQ, acara songsang terbuka di Malaysia
3 jam lalu · Politik
Sekarang Anwar jadi PM, orang Melayu nak berkumpul pun tak boleh: Dr Mahathir
11 jam lalu · Politik
Saya sibuk, tak sempat baca surat MUDA mohon sertai PH: Saifuddin
March 22, 2023 · Politik
Anwar beri cadangan dangkal cagar KWSP: Ketua Penerangan Bersatu
March 22, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Laporan polis premis mahu anjur pesta kepondanan, LGBT
March 22, 2023
[VIDEO] Bersatu persoal penjelasan Anwar isu kuasa pelepasan cukai
March 22, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok