Nasib menteri, timbalan menteri UMNO petang ini, lapor Utusan

Utusan Malaysia hari ini melaporkan mesyuarat khas Perikatan Nasional (PN) petang ini bakal menentukan nasib menteri dan timbalan menteri daripada UMNO yang menganggotai kerajaan PN.

Memetik sumber tidak rasmi laporan itu menyatakan mesyuarat khas berkenaan akan didasari dengan perbincangan mengenai masa depan PN selepas sokongan UMNO terhadap gabungan itu dijangka berakhir pada bulan kemerdekaan nanti.

“Barisan kepimpinan PN dijadual mengadakan mesyuarat khas hari ini dipercayai bagi membincangkan isu berhubung masa depan gabungan itu selepas sokongan UMNO tamat Ogos ini,” kata sumber itu.

Mesyuarat tersebut dijangka bermula jam 5 petang di Pejabat PN di Publika dan dijangka dihadiri seramai 17 kepimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Pas dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Bagaimanapun, Timbalan Pengerusi PN, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, ia hanya mesyuarat bulanan PN dan membincangkan arah tuju parti serta negara pada masa depan.

“Tiada agenda khas khususnya berkenaan penamatan kerjasama UMNO, ia adalah mesyuarat biasa,” katanya.

Antara yang dijangka hadir ialah Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Timbalan Pengerusi PN, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datuk Seri Dr Jeffrey G Kitingan, Datuk Seri Yong Teck Lee, Datuk Dr Dominic Lau dan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali selaku Timbalan Presiden PN serta Ketua Pemuda PN, Khairil Nizam Khirudin juga dijangka hadir.

BERITA BERKAIT
POPULAR