Nak selesai isu logo pun Anwar gagal, tapi bercita-cita jadi PM

September 18, 2021 · Politik

Cita-cita Datuk Seri Anwar Ibrahim setinggi langit mahu menjadi Perdana Menteri (PM) bagaimanapun masalah kecil berhubung pemilihan logo yang akan digunakan blok pembangkang dalam pilihan raya umum (PRU) pun masih gagal diselesaikan.

Ketua Pembangkang itu sejak 1998 bercita-cita mahu menjadi PM tetapi sudah empat kali jawatan nombor satu negara itu bertukar tangan, tetapi masih dan ia sekadar menjadi angan-angan kosong.

Kini, parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH) masih belum dapat mencapai kata putus sama ada mahu menggunakan logo rasmi PH atau logo PKR dalam PRU depan, ia satu isu yang kecil tapi Anwar masih tidak dapat menyakinkan rakan parti untuk memilih logo yang terbaik digunakan nanti.

Anwar seperti biasa lagaknya sebagai abang besar pasti mahu logo PKR digunakan dalam PRU nanti, tetapi DAP nampaknya tidak sependapat dengan Presiden PKR itu kerana mahu menggunakan logo PH yang sudah didaftarkan secara sah.

Secara logiknya, apabila sebuah gabungan parti politik ditubuhkan secara sah, logo rasmi yang menjadi simbol kepada gabungan tersebut akan digunakan dalam PRU, sama seperti logo Barisan Nasional (BN) yang digunakan oleh parti-parti komponen yang berada dalam gabungan tersebut.

Semasa PRU Ke-14 lalu, logo PKR digunakan oleh semua parti dalam PH yang bertanding kerana gabungan PH belum didaftarkan. Ia senario yang berbeza dengan sekarang kerana waktu itu pendaftaran gabungan tersebut disekat oleh kerajaan pemerintah BN.

Jadi, apabila sudah berjaya didaftarkan sepatutnya logo rasmi PH yang perlu digunakan oleh parti-parti yang akan bertanding nanti.

Anwar berkata isu berhubung pemilihan logo perlu dirunding terlebih dahulu, persoalannya mengapa tidak membuat keputusan terus untuk menggunakan logo rasmi PH.

Ia secara tidak langsung menunjukkan hasrat Anwar yang mahu rakan parti dalam PH menggunakan logo PKR sama seperti PRU14 lalu, tidak perlu berdolak-dalik dengan berkata perlu berunding terlebih dahulu.

“Kita perlu berunding secara baik kerana masing-masing ada hujah yang kuat,” katanya semasa sidang media semalam.

Itu lah calon PM blok pembangkang, jika dalam isu melibatkan pentadbiran dan kerajaan Anwar boleh membuat keputusan tanpa berdolak-dalik, malah tidak perlu dirunding dan akan terus menyerang sesiapa sahaja musuh politiknya.

Dalam isu yang remeh seperti logo ini beliau berkata perlu dirunding, sungguh kartun seorang pemimpin bernama Anwar ini.

Persoalannya kini, adakah Anwar sebelum menyerang kerajaan dan menjalinkan kerjasama sulit dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengadakan perbincangan terlebih dahulu dengan rakan parti komponen dalam PH?

Atau adakah Anwar mengadakan perbincangan dengan Zahid secara senyap-senyap tanpa pengetahuan pemimpin DAP dan Amanah?

Jika sebelum ini Anwar tidak mengadakan rundingan dengan rakan parti dalam PH, mengapa dalam isu logo ini berkata perlu dirundingi terlebih dahulu?

Banyak persoalan dengan cara Anwar memimpin blok pembangkang kini, tetapi apakan daya apabila ramai fanatik dan pentaksubnya yang setia membabi buta.

Terdahulu, sebuah portal melaporkan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Wilayah Persekutuan menggesa supaya logo dan bendera parti mereka digunakan calon PH yang bertanding pada PRU15.

Namun, cadangan tersebut mendapat bantahan daripada DAP yang secara terbuka menolaknya.

Berita berkaitan
Rafizi dakwa ada surat bocor kaitkan Najib berhubung kontrak LCS
August 8, 2022· Isu semasa
Anwar bidas Hishammuddin jawab isu skandal kapal, kontraktor kutip komisen marah?
August 6, 2022· Politik
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Bukan masa saya projek LCS diluluskan, Hishammuddin jawab isu kapal tak siap
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO Sabah mula minta senarai calon PRU-15
15 minit lalu · Politik
Lebih baik GTA sertai PN
13 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
14 jam lalu · Politik
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
19 jam lalu · Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
20 jam lalu · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok