Najib patut ke penjara: Kenyataan disalah erti, kata Tok Mat Hasan

July 5, 2022 · Politik

Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hassan mendakwa kenyataannya kepada sebuah portal geo-politik mengenai bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu bertanggungjawab dan masuk penjara jika didapati bersalah, kurang tepat.

Mohamad merujuk kepada wawancaranya bersama Asia Times, yang memetik beliau sebagai berkata Najib perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dihukum penjara.

Apa yang sebenarnya beliau sampaikan ialah Najib harus mendapat perbicaraan yang adil di mahkamah.

“Kurang tepat tu. Apa yang saya katakan ialah, Datuk Seri Najib mesti mendapat perbicaraan yang adil. Jika didapati salah, salah lah, tetapi mesti diadili dengan adil,” katanya menurut MalaysiaInsight.

Terdahulu, Asia Times melaporkan Mohamad sebagai berkata Najib tidak sepatutnya mengharapkan layanan istimewa daripada kerajaan pimpinan UMNO sekiranya dia akhirnya dipenjarakan atas pelbagai tuduhan rasuah.

Memetik laporan Asia Times, dengan tajuk ‘Exclusive: UMNO’s No 2 thinks Najib should go to jail’ Mohamad juga dilaporkan berkata kelesuan negara ketika ini berpunca daripada kegagalan UMNO untuk ‘memberitahu kebenaran’ mengenai skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Asia Times dimiliki oleh Asia Times Holdings Limited, sebuah syarikat berpangkalan Hong Kong yang terlibat dalam multimedia dan perhubungan awam.

Menyifatkan Malaysia sebagai negara yang sedang bergelut, diketuai oleh kerajaan ‘pintu belakang’ Mohamad dalam temu bual eksklusif dengan portal geo-politik itu berkata mahkamah adalah tempat di mana orang ramai boleh membuktikan bersalah atau tidak.

“Dia (Najib) tidak membuktikannya. Dia tidak dapat membuktikannya. Semua orang perlu membayar tindakan mereka. Tapi kalau nak ampun, dia (Najib) kena lalui proses. Dia kena masuk (penjara) dulu,” kata Mohamad, yang dilihat sebagai sosok seorang pemimpin yang tidak gentar untuk meluahkan fikirannya.

Asia Times turut memetik beliau menyesali kegagalan Malaysia untuk mengekalkan rentak ekonomi dengan negara jirannya, sambil menyatakan bahawa pembentukan dua kerajaan berturut-turut “bukan daripada pilihan raya umum” tetapi melalui gerakan Parlimen telah memburukkan sentimen pelabur asing dan menimbulkan persoalan tentang kredibiliti demokrasi kerajaan.

“Kerajaan Malaysia hari ini bukan kerajaan yang sah. Sebab itu kita perlukan pilihan raya awal. Bukan kerana kita mahu berkuasa. Kita mahu kembalikan mandat kepada rakyat.

“Kita perlu memperbetulkan keadaan. Ini adalah negara yang diberkati. Tetapi untuk empat tahun kebelakangan ini, kita telah mengundurkan diri kita. Kita sedang bergelut,” kata Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu.

Menurut Asia Times, kenyataan Mohamad itu amat menarik memandangkan beliau merujuk kepada kerajaan yang dipimpin oleh partinya sendiri. Walaupun UMNO berusaha mewujudkan barisan bersatu padu, parti itu berpecah antara dua kumpulan utama yang terdiri daripada kem Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden UMNO.

Tempoh Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang menajadi pertikaian utama antara kedua-dua kumpulan itu, dengan kepimpinan parti bergelut untuk pilihan raya mengejut bagi merebut populariti dan disfungsi BN yang bangkit semula, tetapi Ismail Sabri pula membayangkan tiada PRU mengejuk dengan memberi alasan peningkatan inflasi dan kos barangan.

Dalam satu tinjauan pantas, pemerhati pula membuat spekulasi bahawa Zahid dan Najib mempunyai kepentingan peribadi, lapor Asia Times.

Dengan keputusan mahkamah yang belum selesai mengancam untuk menamatkan karier politik kedua-duanya jika sabitan kes rasuah jenayah, ramai yang menjangkakan pasangan itu akan mendesak pemimpin negara yang akan datang untuk campur tangan dalam kes mereka jika UMNO memperoleh kemenangan besar dalam PRU.

Mohamad yang sealiran dengan Zahid berkata, beliau pada mulanya menggesa Ismail Sabri, yang menjadi Perdana Menteri Ogos lalu, mengadakan PRU-15 pada November selepas mengumumkan Bajet 2023. Tetapi dengan PRU yang belum ditetapkan secara rasmi sehingga suku ketiga 2023, Ismail memilih untuk kekal sementara dengan kerajaannya memberi tumpuan kepada pengurusan wabak Covid-19 dan pemulihan ekonomi.

Kepemimpinan UMNO kemudian mendesak PRU mengejut antara Mac dan Jun, kata Mohamad, untuk merebut momentum politik berikutan kemenangan besar BN pada pilihan raya negeri di Melaka, Sarawak dan Johor, tetapi juga tidak berjaya.

“Seni Peperangan berkata serang apabila musuh anda lemah. Itulah masanya untuk kita bertindak,” kata ahli politik veteran UMNO berusia 66 tahun itu.

Ismail menolak gesaan oleh kepimpinan UMNO dalam kedua-dua keadaan kerana beliau telah “memberi komitmen sendiri” untuk mematuhi memorandum persefahaman (MoU) dengan gabungan Pakatan Harapan (PH), kata Mohamad, di mana kerajaan bersetuju untuk melaksanakan beberapa pembaharuan institusi, sebagai sebahagian daripada gencatan senjata politik.

“Perdana menteri memberitahu kami beliau tidak boleh menarik balik kata-katanya mengenai apa yang dipanggil MoU ini. Sesetengah pihak mengatakan bahawa jika kita menarik diri daripada kerajaan hari ini dan membubarkan Parlimen, kita akan disifatkan sebagai terkutuk. Saya tidak faham langsung,” kata Mohamad.

Mengikut perjanjian itu, kerajaan Ismail Zabri bersetuju untuk tidak mengadakan pilihan raya sebelum 31 Julai tahun ini, bagi mewujudkan tempoh kestabilan politik. Berhasrat untuk keluar mengundi lebih awal, Majlis Tertinggi (MT) UMNO membantah pelanjutan MoU itu, keputusan yang dipatuhi oleh Ismail Sabri.

“Buat masa ini, sentimen amat memihak kepada kami. Tetapi saya tidak tahu berapa lama dan sejauh mana kita boleh bertahan dengan keadaan ekonomi sekarang,” kata Mohamad.

Ismail adalah pemimpin tertinggi negara daripada UMNO setelah sekumpulan ahli Parlimen parti itu diketuai Zahid dan Najib menarik balik sokongan terhadap Perdana Menteri ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang pada Februari 2020 telah bergabung tenaga dengan UMNO dan ahli Parlimen lain untuk menjatuhkan gabungan PH pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad, membentuk kritikan hebat hingga dipanggil “kerajaan pintu belakang.”

“Saya seorang sahaja yang menentang idea pembentukan kerajaan baharu,” kata Mohamad.

“Saya membuat diri saya dikenali. Sepatutnya kita mengadakan pilihan raya selepas PH tumbang. BN akan mendapat durian runtuh. Tetapi kami terlepas peluang kerana orang tertentu dalam parti saya sendiri mahu mempunyai jalan pintas. Mungkin seseorang hanya mahu menyelamatkan leher mereka sendiri.”

Disebabkan pertuduhan rasuah terhadap Zahid dan status Mohamad sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri dan bukannya ahli Parlimen, Ismail Sabri – walaupun hanya berada di tempat ketiga dalam hierarki UMNO – muncul sebagai tokoh paling layak untuk menerajui kerajaan baharu, sekali gus mengimbangi proses tradisi politik Malaysia yang telah lama dipegang Presiden UMNO yang akan dilantik sebagai perdana menteri.

Pada Mei, UMNO sebulat suara meluluskan pindaan kepada perlembagaannya untuk membenarkan pemilihan dalaman parti diadakan enam bulan selepas PRU, kononnya memastikan kedudukan presiden parti yang dituduh rasuah kekal sebagai pemimpin UMNO dan meletakkannya bertanggungjawab memilih calon parti itu menghadapi pilihan raya.

“Kami mahu mengelak perebutan kuasa dalam UMNO, kerana apabila itu berlaku, UMNO akan tamat,” kata Mohamad.

“Itulah sebabnya kami memutuskan – saya yang memutuskan – bahawa Ismail Sabri akan menjadi budak poster. Kerana beliau sedang menjawat jawatan perdana menteri. Tidak masuk akal jika ada perdana menteri, tetapi parti itu mencalonkan orang lain.”

Bagaimanapun penganalisis berpendapat pengaruh Ismail Sabri akan menjadi lebih baik melalui pemilihan parti yang diadakan sebelum PRU.

Sekiranya beliau berjaya bertanding menentang Zahid dan menjadi Presiden UMNO, Ismail Sabri akan mempunyai kata putus mengenai pencalonan mereka yang bertanding dalam pilihan raya dan akhirnya lebih selamat dalam mengekalkan jawatannya sebagai perdana menteri.

Pemerhati menyatakan bahawa badan pembuat keputusan tertinggi UMNO hanya “mencadangkan” supaya Ismail meneruskan jawatan tertinggi selepas pilihan raya. Yang lain memetik contoh baru-baru ini bekas menteri besar Johor Hasni Mohammad, yang bertanding sebagai calon BN pada pilihan raya negeri Mac lalu tetapi diketepikan dan diganti 11 jam selepas gabungan itu meraih kemenangan.

“Dia (Ismail Sabri) suka popular. Bagi saya, pemimpin tidak sepatutnya popular. Pemimpin harus berkesan. Anda boleh menjadi tidak popular, tetapi (seorang) pengurus organisasi yang berkesan. Jangan sesekali mencari populariti, ia tidak akan bertahan lama,” kata Mohamad, sambil menambah bahawa “sesiapa yang disokong oleh majoriti ahli Parlimen” boleh muncul sebagai perdana menteri Malaysia seterusnya.

“Saya beritahu dia (Ismail Sabri) dia boleh jadi perdana menteri, tiada isu. Tetapi saya memerlukan parti yang kuat dan dominan untuk berada dalam kerajaan, seperti sebelum ini,” kata Mohamad merujuk kepada zaman kegemilangan penguasaan majoriti BN. Ketika ditanya, Mohamad menyifatkan kekalahan pertama parti itu dalam pilihan raya 2018 selepas 61 tahun memerintah sebagai “pengajaran pahit.”

“UMNO dikalahkan pada 2018 bukan kerana tidak menjaga rakyat. Hanya ada satu isu: 1MDB. Parti dan kerajaan terlalu bertolak ansur. Kami tidak berjaya menjelaskan, kami tidak berjaya memberitahu perkara sebenar. Ia satu-satunya isu yang kita tidak atasi dengan betul dalam pilihan raya umum,” kata ADUN Rantau itu.

“Kami fikir ia adalah isu yang sangat mudah. Kami tidak pernah menyedari bahawa ini adalah kebakaran belukar yang akan merebak sangat jauh. Orang ramai dimaklumkan dengan baik, jadi anda tidak boleh menyembunyikan dan menyapu segala-galanya di bawah permaidani lagi, jadi kita perlu menangani isu-isu itu… Negara telah mengalami kesusahan kerana kes 1MDB ini,” katanya menurut Asia Times.

“Ia dilakukan di luar kunci kira-kira, dilakukan oleh seorang perdana menteri dan beliau juga menteri kewangan. Dia juga mengambil alih 1MDB. Begitulah masalahnya bermula,” kata Mohamad. “Jika orang itu berbesar hati untuk berundur seketika, UMNO tidak akan digulingkan dan akan menjadi kerajaan hari ini.”

Tetapi walaupun akhirnya menyalahkan Najib yang menjadi perdana menteri ketika itu atas kekalahan bersejarah BN dalam pilihan raya, Mohamad juga memberi pujian kepada bekas pemimpin yang disabitkan jenayah itu.

“Sesiapa sahaja boleh membantu kami. Sesiapa sahaja dialu-alukan untuk membantu semasa kempen. Saya yang rancang untuk dia ke sana,” kata Mohamad. “Dia mendapat momentum, pergerakan massa. Bukan sahaja daripada penyokong kuat dalam UMNO tetapi daripada orang ramai di jalanan. Ke mana sahaja dia pergi, beribu-ribu orang datang dan melihatnya. Tetapi ia tidak ada kena mengena dengan parti.”

Mohamad mengaitkan rayuan Najib dengan persepsi “pendakwaan terpilih,” mengulangi pembelaan undang-undang Najib bahawa Hakim Mahkamah Tinggi ketika itu Mohd Nazlan Mohd Ghazali, yang mensabitkan Najib atas penyelewengan RM42 juta dana SRC International, sepatutnya menarik diri daripada kes itu.

Pasukan undang-undang Najib berhujah bahawa Nazlan, yang menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun ke atas Najib, harus hilang kelayakan kerana kononnya konflik kepentingan kerana berkhidmat sebelum ini sebagai peguam umum Kumpulan Maybank, pemberi pinjaman komersial kepada 1MDB yang telah memainkan peranan penasihat dalam penubuhan SRC International.

“Tanggungjawab ada pada hakim, dia harus mengisytiharkan dia terlibat dalam SRC atau 1MDB dan dia harus menarik diri,” kata Mohamad.

“Saya tidak mengatakan sama ada dia (Najib) tidak bersalah atau tidak, tetapi dia sepatutnya mendapat perbicaraan yang adil. Sama ada Najib salah atau betul, orang ramai sangat jelas tentang apa yang dia lakukan. Orang tahu. Saya tahu. Kami tahu apa yang berlaku daripada apa yang kami baca.”

Sekiranya UMNO meraih satu lagi kemenangan dalam PRU, ramai yang membuat spekulasi bahawa Najib akan memanfaatkan popularitinya untuk menekan kerajaan agar meminta pengampunan diraja, sama seperti yang diberikan kepada ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diampunkan atas kesalahan liwat susulan kemenangan PH pada 2018.

Tetapi Mohamad menolak pengampunan awal untuk Najib, membandingkan kesnya dengan pemimpin UMNO masa lalu Datuk Harun Idris, yang dipecat daripada parti dan dijatuhi hukuman penjara enam tahun kerana rasuah pada 1977 sebelum diampunkan pada 1981, dan Datuk Mokhtar Hashim, seorang bekas menteri yang terkenal, dijatuhi hukuman mati kerana membunuh pada 1983 sebelum diampunkan pada 1991.

“Anda tidak boleh memaafkannya sebelum dia melalui proses itu. Itu salah, itu salah sama sekali,” kata Mohamad.

Menurutnya ramai pemimpin UMNO terkemuka, seperti Harun dan Mokhtar, terpaksa masuk penjara sebelum diberi pengampunan.

Mohamad juga menolak spekulasi bahawa ahli politik yang dikaitkan dengan “kluster mahkamah” akan bebas daripada kes perundangan mereka tanpa sebarang masalah.

“Orang kata bila UMNO berkuasa, semua kes kluster mahkamah akan ditarik balik. Sekarang perdana menteri daripada UMNO, tetapi kes Zahid masih diteruskan,” katanya.

Sekiranya Presiden UMNO disabitkan dengan tuduhan rasuah selepas pembelaannya dalam perbicaraan mahkamah yang dijangka berakhir pada November, Mohamad, mengikut konvensyen, menjadi pemangku presiden. Beliau sebelum ini dilantik sebagai pemangku presiden apabila Zahid mengambil cuti selama enam bulan dari 2018 hingga 2019 dan terus menyelia hal ehwal harian parti.

“Zahid sibuk turun naik di mahkamah setiap hari, dan fikirannya juga terarah ke arah itu. Saya beritahu dia, jangan risau, serahkan pada saya. Saya akan menguruskan parti. Anda tumpukan perhatian kepada kes anda dahulu,” katanya.

Ketika ditanya sama ada beliau bercita-cita untuk jawatan perdana menteri, Mohamad tidak menolak tetapi menegaskan fokusnya sekarang adalah menjaga parti.

“Saya tidak membayangkan apa-apa [tentang menjadi perdana menteri]. Kalau saya jadi, saya jadi,” katanya ketawa. “Apabila saya sampai ke bab itu, saya akan memutuskan sama ada saya mahu teruskan atau tidak.”

Berita berkaitan
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
8 jam lalu· Politik
Selepas dipecat Pengerusi UMNO Johor, Hasni umum tanding jawatan Naib Presiden
11 jam lalu· Politik
MP DAP gesa SPRM teruskan beku akaun Bersatu, sama seperti UMNO dulu
14 jam lalu· Politik
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
14 jam lalu· Politik
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
PRN Selangor: DAP mahu tanding dua kerusi DUN milik Bersatu, tak serah kepada UMNO
February 4, 2023
Selepas dipecat Pengerusi UMNO Johor, Hasni umum tanding jawatan Naib Presiden
February 4, 2023
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
February 4, 2023
Lagi Politik terkini
Armada cabar juga PKR dan DAP dedah perbelanjaan mewah semasa berkempen
11 jam lalu · Politik
PRN Selangor: DAP mahu tanding dua kerusi DUN milik Bersatu, tak serah kepada UMNO
16 jam lalu · Politik
Dulu sembang kencang, sekarang potong peruntukan Ahli Parlimen pula: Rosol
17 jam lalu · Politik
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
February 3, 2023 · Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok