‘Najib, Anwar kumpulan kecewa cuba sabotaj kerajaan PN’

May 31, 2021 · Politik

Setiausaha Politik Pesuruhjaya PAS Perak, Fairuz Hafiizh Othman menempelak Pakatan Harapan (PH) dan ‘Kluster Kecewa’ yang mahu melihat kerajaan Perikatan Nasional (PN) gagal mentadbir negara, khususnya dalam menangani pandemik Covid-19.

“Saya tahu kemarahan kerana hilang kuasa itu sangat menyakitkan. Ada yang berangan dapat pencen Menteri. Ada yang berangan dapat jadi Perdana Menteri dan ada pula yang bercita-cita untuk kembali jadi Perdana Menteri.

“Mereka bukan berbicara untuk rakyat. Mereka berbicara untuk kepentingan peribadi dan kelompok mereka. Teringat kemarahan Mat Sabu dalam ucapan sulung kehilangan jawatan Menteri… ‘Haram jadah’,” katanya menerusi kenyataan dalam Facebook beliau.

Kenyataan beliau itu dipercayai merujuk kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, serta beberapa pemimpin PH lain yang pernah menjadi menteri selama 22 bulan.

Sehubungan itu, Fairuz Hafiizh mengingatkan rakyat supaya tidak terpengaruh dengan kumpulan yang kecewa itu, sebaliknya bersatu menyokong usaha kerajaan untuk menangani masalah Covid-19 selain menjaga kebajikan rakyat.

Dengan membawa naratif ‘Kerajaan Gagal’, beliau berkata, PH dan Ahli Parlimen yang bergabung dalam kerajaan PN tetapi berhati pembangkang, mendesak kerajaan membenarkan rentas daerah dan negeri untuk sambutan Aidilfitri.

“Biarkan pembangkang menjerit, Gagal… Gagal… Kerana mereka gagal menghasut rakyat. Mereka yang gagal, bukan Kerajaan yang gagal.

“Benar, memang benar, pembangkang mahu Kerajaan gagal. Kalau Kerajaan menang dalam perangi Covid-19, mereka akan gagal merampas Kerajaan. Itu yang mereka takut. Saya berpendirian bahawa kegagalan sebahagian rakyat Malaysia mematuhi SOP yang dilaksanakan Kerajaan adalah kerana ‘hasutan pembangkang’ yang gagal.

“Merekalah pembela kepada pesalah SOP yang didenda. Merekalah pendesak agar PKP dibatalkan di saat Kerajaan hampir berjaya mengekang pandemik hingga angka satu. Atas alasan rakyat perlu cari makan. Apabila SOP dilonggarkan dan kes mula meningkat, merekalah yang melalak minta dibuat ‘total lockdown’,” katanya.

Fairuz Hafiizh berkata kerajaan PN sekarang ini sedang menguruskan pandemik Covid-19 semampu yang boleh demi kebaikan rakyat.

“Belum ada Kerajaan di Malaysia yang ada pengalaman urus pandemik. Malah PH dari awal tersebar virus ini sudah membuat keputusan yang ternyata salah sehingga ada Menteri PH yang bagi tahu demam campak lebih bahaya dari Covid-19.

“Sekarang masanya rakyat beri sokongan usaha Kerajaan. Kalau diikut kelemahan, ia pasti ada. Namun kini masanya kita menampung kelemahan itu dengan menyokong. Total lockdown sudah diisytiharkan. Bantuan untuk rakyat sedang diaturkan,” katanya.

Berita berkaitan
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
17 jam lalu· Politik
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
October 5, 2022· Politik
Usul bahas isu ekonomi dan kejatuhan ringgit ditolak Dewan Rakyat
October 3, 2022· Isu semasa
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
October 6, 2022
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
October 6, 2022
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
October 6, 2022
Buat PRU-15 semasa banjir, PKR akan sumbat pemimpin UMNO masuk penjara
September 12, 2022
Lagi Politik terkini
PRU-15: PN akan pertahan kerusi disandang, kata Wan Saiful
8 jam lalu · Politik
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
9 jam lalu · Politik
PN bincang manifesto PRU-15
9 jam lalu · Politik
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
12 jam lalu · Politik
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
13 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok