Mungkinkah UMNO ‘musuh’ yang dimaksudkan Anwar kini sudah jadi kawan?

June 9, 2021 · Politik

Setiausaha PAS Negeri Selangor Roslan Shahir Datuk Mohd Shahir membayangkan PAS tidak akan menjadi ‘musuh’ seperti yang dikehendaki Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam usaha Ketua Pembangkang itu untuk merampas Putrajaya.

Katanya, laporan mengatakan Presiden PKR itu meminta ahli partinya supaya membuka minda dengan bersedia bekerjasama walau dengan ‘musuh’ jika mahu merampas Putrajaya.

Beliau berkata seruan Anwar itu menunjukkan PKR dan parti dalam Pakatan Harapan (PH) tidak mampu untuk merampas Putrajaya sendirian sebaliknya memerlukan bantuan.

“Mereka perlukan bantuan dan bantuan ini datangnya dari pihak ‘musuh’ maka kerana itu PKR dan PH perlu berminda terbuka dan bersedia bekerjasama termasuklah dengan ‘musuh’ sekalipun sebagaimana disarankan Anwar.

“Soalnya siapakah ‘musuh’ yang dimaksudkan? PAS memang musuh buat PKR dan PH. Sanggupkah PAS bekerjasama dengan PKR sedangkan kedua parti telah berpatah arang dan berkerat rotan. Jelas ‘musuh’ yang dimaksudkan bukan PAS,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Roslan Shahir berkata, dalam keghairahan untuk mendapatkan kuasa, sesetengah pihak sanggup melakukan apa sahaja – matlamat menghalalkan cara, menggadai prinsip, menjilat ludah asal apa yang diidam-idamkan diperoleh semula.

“Mungkinkah UMNO? Ada khabar angin sebelum ini kononnya pimpinan tertinggi UMNO ada berjumpa dan berbincang dengan Anwar. Mungkinkah UMNO ‘musuh’ yang Anwar maksudkan?,” soal beliau lagi.

Namun, beliau mengingatkan UMNO bahawa ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu PH telah menyerang parti itu dan Barisan Nasional habis-habisan menyebabkan UMNO hilang kuasa buat pertama kali dalam sejarah.

“UMNO sendiri mengambil sikap ‘No PKR No Anwar No DAP’ mustahil keputusan sebesar ini mahu dilanggar semata-mata untuk beri nyawa pada Anwar untuk naik jadi Perdana Menteri.

“Mahukah PAS atau UMNO menggadaikan maruah, mengkhianati kepercayaan ummah bersekongkol dengan Anwar hanya semata-mata untuk jadikan beliau Perdana Menteri?,” katanya.

Terdahulu, awal hari ini Agenda Daily memetik Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid sebagai berkata misi Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk diangkat sebagai Perdana Menteri baharu mungkin menemui sinarnya apabila parti itu menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Abdullah Sani berkata, cadangan itu antara yang akan dikemukakan partinya, selain desakan supaya diadakan segera Pilihan Raya Umum (PRU).

Bagaimanapun penyokong PKR kecewa apabila Anwar berkata tiada isu berhubung pembentukan kerajaan baharu dibincangkan dengan Yang di-Pertuan Agong pagi tadi.

Berita berkaitan
MPN bimbang kejatuhan ringgit, tapi Gabenor kata bukan pengukur keadaan ekonomi
10 jam lalu· Isu semasa
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
11 jam lalu· Politik
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
12 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di Johor meningkat lagi pada tengahari, Mat Maslan mana?
14 jam lalu· Isu semasa
Popular
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
October 3, 2022
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
October 3, 2022
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
October 3, 2022
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
October 3, 2022
Lagi Politik terkini
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
14 jam lalu · Politik
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
16 jam lalu · Politik
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
17 jam lalu · Politik
Zahid kata keputusan pecat dan gantung ahli supaya UMNO harmoni
17 jam lalu · Politik
Kalau tak semua mungkin tempat tertentu, PAS berunding kerusi dengan UMNO
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
9 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok