Mukhriz tak kenang budi, bidas PKR Selangor

PKR Selangor membidas Presiden Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai tidak kenang budi apabila bertindak mengkritik Presiden kesayangan mereka, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Penerangan PKR Selangor, Halimey Abu Bakar menyifatkan Mukhriz cepat lupa diri apabila sanggup mengeluarkan kenyataan menyinggung Ketua Pembangkang, Anwar yang dianggapnya sebagai pemimpin berwibawa walaupun gagal jadi Perdana Menteri (PM) sehingga kini dan tewas teruk dalam dua Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini.

“Hari ini apa jua yang Mukhriz nyatakan tidak akan mampu memadam lipatan sejarah beliau menang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dan menjadi Menteri Besar Kedah hasil dukungan jentera PKR yang mengangkat idealisme serta perjuangan panjang Anwar melawan kezaliman penguasa.

“Kenyataan beliau yang mengatakan Pakatan Harapan (PH) perlukan pemimpin baru adalah kenyataan bersifat jahat dan menunjukkan ketidakmatangan beliau selaku pemimpin politik masa depan negara,” katanya menerusi satu kenyataan.

Halimey seakan cuba mengungkit jasa PKR yang ketika itu bersama-sama dengan Bersatu mengharungi PRU-14 atas platform PH dan berjaya membentuk kerajaan pusat buat kali pertama.

Namun, harus difahami Anwar ketika itu berada dalam penjara dan semua bentuk kempen serta strategi politik ketika itu bergantung kepada bekas PM dua kali, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir ketika itu memimpin PH sehingga berjaya menumbangkan UMNO dan Barisan Nasional (BN), untuk rekod sepanjang Anwar menggepalai pembangkang mereka tidak pernah melangkah jauh sehingga berjaya membentuk kerajaan di peringkat pusat.

Tambah Halimey, Mukhriz haruslah berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan kerana menurutnya PKR telah banyak berjasa kepada Pejuang.

“Belajarlah menghargai toleransi yang telah ditunjukkan PKR walaupun Pejuang bukanlah sebagai parti komponen PH.

“Di Selangor misalnya, Ahli Dewan Negeri Pejuang diberi peruntukan sama rata dan bebas menjalankan program politik tanpa sebarang sekatan di bawah pimpinan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari,” katanya.

Dalam satu temubual bersama BFM, Mukhriz menyifatkan Anwar bukan lagi calon untuk menjadi PM.

Beliau merasakan bahawa rasa masa Anwar sudah berlalu dan ramai yang telah menyatakan demikian dalam PH sendiri. Menurutnya, sudah tiba masanya untuk kumpulan baru mengambil alih.

BERITA BERKAIT
POPULAR