Muhyiddin tawar letak jawatan presiden demi maruah, tapi ditolak

March 12, 2023 · Politik

Tan Sri Muhyiddin Yassin mengesahkan beliau telah menawarkan meletak jawatan Presiden Bersatu susulan beberapa pertuduhan yang dihadapi di mahkamah pada Jumaat lalu.

Tawaran meletak jawatan itu, kata bekas Perdana Menteri kelapan adalah bersesuaian dengan mendukung prinsip dan moto perjuangan Bersatu iaitu ‘Bersatu, Bermaruah dan Beramanah.

“Saya ingin memaklumkan bahawa di dalam Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu semalam saya telah menawarkan untuk meletakkan jawatan sebagai Presiden Bersatu.

“Ini adalah disebabkan oleh kedudukan saya pada masa ini yang sedang berhadapan dengan beberapa pertuduhan di mahkamah.

“Sebagai mendokong prinsip dan motto perjuangan parti kita iaitu “Bersatu, Bermaruah dan Beramanah”, saya mengambil tanggungjawab sepenuhnya di atas pertuduhan terhadap diri saya,” katanya merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Bersatu di Menara PGRM di ibu negara hari ini (Ahad, 12 Mac 2023).

Bagaimanapun, Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata, MPT Bersatu telah menolak tawarannya untuk mengosongkan kerusi presiden.

“Perwakilan pada hari ini juga telah meluluskan usul menolak peletakan jawatan Presiden dan atas kehendak Perhimpunan Agung Tahunan, saya meneruskan tugas saya sebagai Presiden parti.

“Saya amat terharu dengan sokongan saudara dan saudari semua kepada saya dan dengan ini saya mengucapkan terima kasih,” katanya.

Semalam, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata MPT sebulat suara menolak perletakan jawatan Muhyiddin sebagai presiden parti.

“Ini kerana MPT menegaskan bahawa pertuduhan ke atas beliau dibuat atas jawatan sebagai Presiden Bersatu dan bukannya pertuduhan atas kapasiti peribadi.

“MPT memohon semua ahli dan penyokong bersabar dan bertenang dalam menghadapi ujian yang besar terhadap Presiden dan parti Bersatu dengan fitnah dan kezaliman,” katanya.

Berita berkaitan
Zahid sebelum ini kata ada rombakan Kabinet, tapi PM pula kata belum ada keputusan
9 jam lalu· Politik
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023· Politik
Jawatan Presiden PAS dan Timbalan berkemungkinan tiada pencabar: Sanusi
September 27, 2023· Politik
Rayuan pendakwaan terhadap keputusan mahkamah bebas Muhyiddin pada 28 Feb
September 27, 2023· Isu semasa
Popular
PAS bidas Tok Mat reka naratif palsu, ingatkan sumpah “No Anwar, No DAP”
October 2, 2023
Kerajaan tidak lagi diyakini rakyat, gagal tangani permasalahan: Tun Faisal
October 3, 2023
UMNO tak tolak letak calon di Kemaman, tak beri PH laluan: Zahid
October 3, 2023
Menteri Agama sudah jumpa MP DAP tafsir al-Quran, beri nasihat
October 3, 2023
Lagi Politik terkini
PRK Pelangai penting sebagai isyarat jelas kepada kerajaan gagal: Muhyiddin
9 jam lalu · Politik
UMNO tak tolak letak calon di Kemaman, tak beri PH laluan: Zahid
9 jam lalu · Politik
Anwar perlu gugurkan Menteri Kewangan dalam rombakan Kabinet, gesa MCA
9 jam lalu · Politik
Menteri Agama sudah jumpa MP DAP tafsir al-Quran, beri nasihat
18 jam lalu · Politik
Kerajaan tidak lagi diyakini rakyat, gagal tangani permasalahan: Tun Faisal
23 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Anwar kena tenang tak perlu agresif, Pelangai tetap pilih PN
4 jam lalu
[VIDEO] Malaysia macam negara miskin sejak Anwar Ibrahim jadi PM
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok