Muhyiddin letak jawatan kerana bercakap benar, Anwar menipu konon ada majoriti

August 18, 2021 · Politik

Rakyat perlu membuat semakan realiti atau dalam bahasa Inggerisnya ‘reality check’, ia bermakna satu peristiwa yang menyebabkan anda mempertimbangkan fakta mengenai sesuatu keadaan dan bukan pendapat, idea, atau kepercayaan anda sendiri.

Faktanya, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakan jawatan sebagai Perdana Menteri (PM) kerana bercakap benar selepas didakwa hilang majoriti ekoran komplot yang dirancang oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama anak muridnya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan 14 Ahli Parlimen UMNO yang lain mengikutnya atau dikenali sebagai kluster mahkamah.

Muhyiddin mungkin pada awalnya cuba mempertahankan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan cuba mengajak parti-parti blok pembangkang untuk duduk sama berbincang, ia pada mula menerima sambutan daripada dua pemimpin DAP Tony Pua dan Ong Kian Ming.

Untuk rekod, dakwaan kononnya Muhyiddin tidak mempunyai majoriti juga tidak pernah diabsahkan di Parlimen selepas kegelojohan Anwar dan Zahid yang terlalu mendesak.

Berbeza dengan Muhyiddin yang tampil secara terbuka mengakui tiada majoriti dengan peletakan jawatannya, belum tentu Anwar akan seberani atau selurus Muhyiddin untuk mengakuinya.

Anak seorang ulama sentiasa bercakap benar walaupun pahit, itu adalah Muhyiddin yang jujur tidak pandai berpusing-pusing seperti Anwar dan Zahid sehingga sanggup menipu satu sama lain.

Rakyat Malaysia pasti sukar untuk mendapat pemimpin seperti Muhyiddin lagi, bagaimanapun yang lepas biar berlalu dan jadikan ia sebagai iktibar dalam memilih pemimpin selepas ini.

Nyata ketelusan dan keberanian Muhyiddin meletak jawatan mendapat reaksi baik pelbagai pihak, bahkan parti pembangkang turut memuji Muhyiddin atas tindakan yang telus dan jujurnya itu.

Bagaimanapun, Anwar juga perlu menilai dirinya sendiri dan Agenda Daily mungkin dilihat berat sebelah dalam penilaian kami tetapi kami memberikan fakta dan bukannya ceramah politik retorik seperti diberikan Presiden PKR itu dihadapan pentaksubnya.

Semasa awal tekanan diberikan Anwar bersama Zahid terhadap pentadbiran Muhyiddin, rakyat diyakinkan kononnya blok pembangkang, Pakatan Harapan sudah memiliki majoriti yang didakwa menyakinkan dan mencukupi walaupun tidak diketahui datang jumlah majoriti yang didakwa oleh cikgu dan anak muridnya itu.

Malahan, Agenda Daily juga cuba mencari bilangan yang didakwa menyokong Anwar yang dikatakan dikumpul Zahid untuk menabalkan cikgunya itu, ia juga gagal. Malah, Agenda Daily juga cuba mencari pawang dan bomoh untuk membantu mencari angka majoriti tersebut juga menemui kegagalan.

Jadi, tidak pasti apakah angka majoriti yang diwar-warkan oleh Anwar dan Zahid untuk dipersembahkan kepada rakyat dan juga Yang di-Pertuan Agong, akhirnya semua orang menjadi mangsa penipuan.

Rakyat ditipu hidup-hidup dengan diberikan harapan kononnya blok pembangkang mempunyai majoriti, dalang sebenarnya adalah Anwar dan ia terbukti apabila sehingga kini tiada angka sahih yang didakwa dimilikinya boleh menjadikannya sebagai PM yang baharu.

Namun, adakah Anwar berani mengakui dirinya tidak ada majoriti seperti yang dilakukan oleh Muhyiddin semasa meletak jawatannya? Mengenali Anwar, hampir mustahil beliau akan membuat pengakuan tersebut.

Jauh panggang dari api untuk rakyat menyaksikan Anwar akan membuat pengakuan tersebut kerana beliau tahu rakyat akan melihatnya sebagai seorang penipu besar yang sentiasa memperdaya sesiapa sahaja demi matlamat peribadinya iaitu menjadi PM yang tidak tahu bila akan menjadi miliknya.

Namun, tidak boleh jika kita bandingkan Muhyiddin dengan Anwar kerana seorang yang berani bercakap benar tidak sama dengan seorang yang kaki kelentong.

Berita berkaitan
Najib dakwa skandal LCS dimainkan seperti 1MDB, sehingga diheret ke mahkamah
2 jam lalu· Isu semasa
Ahmad Faizal dakwa Anwar mungkin bimbang ditolak pengundi Port Dickson
August 12, 2022· Politik
Skandal LCS: Anwar sokong cadangan Bersatu tubuh RCI
August 12, 2022· Politik
Anwar pertimbang bertanding di kawasan Parlimen lain pada PRU-15
August 11, 2022· Politik
Popular
PRU-15: Selepas skandal kapal LCS terbongkar BN tak yakin tubuh kerajaan sendirian
August 14, 2022
Ismail Sabri, PN sudah bertemu
August 13, 2022
PRU-15: PN yakin tawan enam kerusi DUN milik UMNO
August 13, 2022
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
August 14, 2022
Lagi Politik terkini
Speaker DUN Sarawak umum ADUN Batu Lintang keluar parti jadi bebas
3 jam lalu · Politik
Keputusan parti Zuraida dan beberapa parti lain sertai BN dibuat esok
3 jam lalu · Politik
Tok Mat gesa jangan biar pihak lawan guna skandal LCS serang BN
3 jam lalu · Politik
PRU-15: Selepas skandal kapal LCS terbongkar BN tak yakin tubuh kerajaan sendirian
9 jam lalu · Politik
Undi18 platform anak muda tawar politik segar, kata Tengku Zafrul
9 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok