MT UMNO kata pentadbiran Ismail Sabri longgar

August 28, 2021 · Politik

Majlis Tertinggi (MT) UMNO berpendapat pentadbiran kerajaan di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sekarang ini adalah kerjasama politik longgar antara Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Sehubungan itu, Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata MT mendukung penuh pelantikan barisan Jemaah Menteri yang diumumkan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO semalam bagi memastikan kelancaran perjalanan pentadbiran kerajaan.

Pada masa sama katanya MT juga bersetuju kerajaan terus menggunakan jenama ‘Keluarga Malaysia’ dan Kerajaan Malaysia selain tidak menggunakan jenama Kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Kerajaan terus menggunakan jenama ‘Keluarga Malaysia’ dan Kerajaan Malaysia serta tidak lagi menggunakan penjenamaan Kerajaan Perikatan Nasional memandangkan kerajaan ini merupakan kerjasama politik longgar antara Parti Barisan Nasional (UMNO, MCA, MIC dan PBRS), Parti Perikatan Nasional (PPBM, PAS dan STAR), GPS dan PBS,” katanya dalam kenyataan lewat malam tadi.

Katanya, beberapa panduan utama telah dibincangkan dan dipersetujui bersama Perdana Menteri, termasuk menyahut titah saranan Yang di-Pertuan Agong untuk mengadakan kerjasama dan permuafakatan rentas parti bagi bersama-sama menangani kemelut ekonomi, pandemik Covid-19 dan kesejahteraan rakyat.

“Kerajaan baharu ini hendaklah segera memfokuskan usaha untuk menangani pandemik Covid-19 dan proses vaksinasi agar mencapai imuniti kelompok yang mampu mengurangkan risiko kematian akibat serangan virus,” katanya.

Menurutnya kerajaan juga mesti melakukan penambahbaikan pakej bantuan rakyat seperti Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), Bantuan Khas Covid-19 (BKC), dan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) – program bantuan yang diperkenalkan Kerajaan PN di bawah Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Zahid berkata MT juga menggesa kerajaan mempertahankan peranan dan sistem demokrasi berparlimen sebagai wahana semak dan imbang, selain menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat pendedahan bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas mengenai campur tangan politik dalam institusi Peguam Negara serta kehakiman dan keselamatan yang menjadi benteng mempertahankan keluhuran Perlembagaan dan kedaulatan undang-undang negara.

“UMNO mesti menjadi pelopor kepada usaha reformasi institusi dalam pelbagai cabang kerajaan. Ini termasuklah untuk mewujudkan Parlimen yang lebih efisien, pentadbiran telus dan bersih, pendanaan politik, Akta Anti Lompat Parti, campur tangan politik dalam pelbagai institusi yang menjadi benteng kedaulatan undang-undang seperti Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Polis DiRaja Malaysia dan lain-lain,” katanya.

Berita berkaitan
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
4 jam lalu· Isu semasa
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
5 jam lalu· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
13 jam lalu· Isu semasa
Rakyat mahu tahu Menteri mana guna kuasa tukar reka bentuk LCS
19 jam lalu· Isu semasa
Popular
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
August 8, 2022
Isu kapal LCS, Rafizi beri amaran Najib akan kena kali ini
August 7, 2022
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
August 7, 2022
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
August 7, 2022
Lagi Politik terkini
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
19 jam lalu · Politik
MP Puncak Borneo beri penjelasan tukar parti baharu, demi pengundi
20 jam lalu · Politik
Lima kawasan di Perak jadi sasaran untuk ditandingi Warisan pada PRU-15
20 jam lalu · Politik
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
20 jam lalu · Politik
PRU-15 November: Laporan
August 7, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
3 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok