MP PKR akui PH punca krisis, salahkan Anwar jumpa 4 ADUN ?

Pakatan Harapan (PH) sebenarnya menjadi punca krisis politik di Melaka, ia diakui seorang Ahli Parlimen (MP) PKR ia selepas pendedahan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkomplot bersama empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan.

MP Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim walaupun tidak secara langsung menunding jari kepada Anwar, ia diketahui umum empat ADUN tersebut bertemu dengan Presiden PKR itu sehingga menimbulkan spekulasi wujud komplot hampir sama dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini.

Hassan mendakwa krisis Melaka adalah disebabkan kegagalan PH sendiri dalam menangani isu yang menjadi punca kemelut di negeri tersebut, malah tidak ada garis panduan diberikan sehingga mengakibatkan Pilihan Raya Negeri (PRN) terpaksa diadakan.

“Saya juga berpandangan PH di peringkat pusat turut gagal menangani krisis ini dengan baik.

“Mereka gagal memberikan panduan dan pimpinan yang betul sehingga apa yang terjadi di Melaka sekarang membawa kepada suatu fiasco kepada PH Melaka dan PH seluruhnya,” kata Hassan dalam kenyataan hari ini.

Untuk rekod, bekas ADUN Sungai Udang, Datuk Seri Idris Haron mengetuai kumpulan yang menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali dan tular pendedahan pertemuan dengan Anwar sebelum ini.

Agenda Daily melaporkan gambar tular Idris bersama tiga bekas ADUN bertemu Anwar sebelum ini dan ia diakui sendiri oleh Presiden PKR itu sendiri.

Malahan semalam, Idris bersama tiga bekas ADUN itu juga sekali lagi bertemu dengan Anwar dalam satu pertemuan di hotel dan mengharapkan dapat bertanding atas tiket PH dalam PRN nanti.

Tiga lagi bekas ADUN yang hadir adalah Datuk Nor Azman Hassan(Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas).

Terdahulu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan penamaan calon PRN Melaka pada 8 November manakala undi awal pada 16 November dan hari mengundi 20 November.

Kerajaan Melaka pimpinan Sulaiman jatuh selepas tindakan dua ADUN UMNO bersama dua lagi ADUN menarik sokongan terhadapnya sehingga kehilangan majoriti.

BERITA BERKAIT
POPULAR