MoU sehingga Parlimen dibubar tapi boleh terbatal jika langgar syarat

September 14, 2021 · Politik

Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik antara pembangkang dengan kerajaan berkuatkuasa sehingga Parlimen dibubarkan tetapi boleh terbatal jika berlaku pelanggaran syarat perjanjian tersebut.

Salinan perjanjian tersebut didedahkan kepada umum dan dimuat naik dalam laman portal Parlimen, ia antaranya menyatakan persetujuan kerajaan tidak akan mengusulkan pembubaran Parlimen sebelum 31 Julai 2022.

Kerajaan juga perlu mencari jalan ikhtiar untuk melaksanakan setiap satu dan segala transformasi yang dicadangkan dan dalam aturan masa yang dipersetujui kedua-dua pihak.

MoU berkenaan juga menyatakan bahawa blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) bersetuju untuk mengambil pendirian menyokong atau berkecuali bagi undi Belanjawan 2022 dan undang-undang perbekalan atau kewangan berkaitan dengan Belanjawan 2022 serta proses penggubalan rang undang-undang tersebut dirunding dan dipersetujui secara bersama.

PH juga bersetuju menyokong atau berkecuali dalam proses meluluskan apa-apa usul kerajaan, rang undang-undang lain yang kegagalan meluluskannya merupakan suatu bentuk ketidakpercayaan atau tiada keyakinan kepada kerajaan selepas proses penggubalan rang undang-undang tersebut dirunding dan dipersetujui secara bersama.

Namun, persetujuan PH itu tertakluk kepada penunaian dan pelaksanaan transformasi dalam aturan masa yang dipersetujui.

MoU tersebut, yang dipersetujui tiada kerahsiaan dan didedahkan kepada umum sebagai komitmen terhadap keterbukaan dan kebertanggungjawaban, juga turut menjelaskan kegagalan menunaikan dan melaksanakan mana-mana transformasi adalah satu pelanggaran dan boleh menyebabkan perjanjian ditamatkan.

Memorandum persefahaman itu juga dikawal dan ditafsirkan mengikut undang-undang Malaysia.

Kedua-dua pihak bersetuju MoU berkenaan tidak akan memberi kesan kepada peranan, hak dan tanggungjawab PH untuk semak imbang, mengawasi, meneliti dan memastikan kerajaan bertanggungjawab terhadap Parlimen termasuk memastikan ketelusan, integriti dan keberkesanan kerajaan dalam mengendalikan isu rakyat.

MoU itu mempunyai enam agenda merangkumi pemerkasaan pelan Covid-19, transformasi pentadbiran, pembaharuan Parlimen, kebebasan institusi kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pembentukan jawatankuasa pemandu.

Di bawah agenda pemerkasaan Covid-19, dipersetujui Majlis Pemulihan Negara perlu terdiri daripada 50 peratus pakar sektor awam dan swasta dilantik oleh kerajaan sebagai penasihat dengan pembangkang boleh mengemukakan nama.

Turut dipersetujui kedua-dua pihak adalah bantuan tunai kepada rakyat golongan B40, M40 diteruskan pada tahun hadapan, mempercepatkan pembelian tambahan enam juta dos vaksin bagi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), mengusahakan pengecualian bayaran faedah moratorium pinjaman bank bagi tempoh tiga bulan suku keempat tahun ini.

Bagi agenda transformasi pentadbiran pula, kedua-dua pihak bersetuju rang undang-undang Antilompat Parti dan/atau undang-undang yang berkenaan akan dibentang dan diluluskan di Parlimen, memastikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempercepat pelaksanaan pendaftaran umur minima pengundi 18 tahun dan membentangkan dan meluluskan rang undang-undang mengehadkan tempoh jawatan Perdana Menteri kepada tidak lebih 10 tahun.

Agenda Pembaharuan Parlimen pula, kedua-dua pihak bersetuju undang-undang Perkhidmatan Parlimen dibentang dan diluluskan setelah perbincangan, libat urus dan persetujuan Yang di-Pertua kedua-dua dewan diadakan.

Turut dipersetujui adalah memastikan Jawatankuasa Pilihan Khas sedia ada distruktur semula dan menambah lagi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengikut keperluan serta memastikan jumlah Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen adalah seimbang.

Di bawah agenda kebebasan institusi kehakiman, kedua-dua pihak bersetuju memastikan kebebasan badan kehakiman, transformasi institusi dan tatakelola yang baik dilaksanakan sepanjang masa manakala bagi agenda MA63, kerajaan dan PH bersetuju memperkukuh usaha ke arah pelaksanaan perkara-perkara yang termaktub dalam perjanjian MA63 dan dokumen berkaitan.

Di bawah agenda pembentukan jawatankuasa pemandu, dipersetujui penubuhan dianggotai 10 individu dengan masing-masing lima wakil dari kerajaan dan pembangkang dan jawatankuasa itu hendaklah bermesyuarat sekali setiap dua minggu atau mengikut jadual yang dipersetujui kedua-dua pihak.

Memorandum itu ditandatangani oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bagi pihak kerajaan, Ahli Parlimen Port Dickson Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng, Ahli Parlimen Kota Raja Mohamad Sabu dan Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau – ksemuanya bagi pihak PH.

Turut menadatangani MoU itu sebagai saksi ialah Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa, Ahli Parlimen Kulim-Bandar Bharu Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke Siew Fook, Ahli Parlimen Pulai Datuk Seri Salahuddin Ayub dan Ahli Dewan Negara Senator Datuk Peter Donald Mojuntin.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Lantik menteri ada kes mahkamah, kerajaan sekarang sudah songsang: Sanusi
December 3, 2022· Politik
Lantik Zahid jadi TPM pengkhianatan terbesar Anwar dan PH kepada rakyat
December 2, 2022· Politik
Hormati pengantin baharu, calon BN bakal beri laluan kepada PH di Padang Serai
December 2, 2022· Politik
Tak perlu gaduh, elok BN dan PH tarik diri di Padang Serai: Azman
December 1, 2022· Politik
Popular
Kasihan UMNO Sabah meroyan kerusi TPM, menteri pun tak dapat
December 4, 2022
Menteri Ekonomi hanya ulas isu gemuk? Sudah takut Zahid kah?
December 4, 2022
PH, UMNO tak cakap soal rasuah dan bangsa lagi, takut kena kawan
December 4, 2022
Lantik Zahid reformasi terbesar dilakukan Anwar: Sindir Pemuda
December 4, 2022
Lagi Politik terkini
PN boleh sapu bersih tiga negeri jika PRN disegerakan, kata Shahidan
9 jam lalu · Politik
Menteri Ekonomi hanya ulas isu gemuk? Sudah takut Zahid kah?
9 jam lalu · Politik
PH, UMNO tak cakap soal rasuah dan bangsa lagi, takut kena kawan
10 jam lalu · Politik
Kasihan UMNO Sabah meroyan kerusi TPM, menteri pun tak dapat
12 jam lalu · Politik
Lantik Zahid reformasi terbesar dilakukan Anwar: Sindir Pemuda
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok