Menteri UMNO terima nasihat kekal dalam kabinet: Muhyiddin

Menteri dan Timbalan UMNO menerima nasihat untuk kekal berada dalam kabinet pentadbirannya selepas pertemuan baru-baru ini di Putrajaya, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin berkata pertemuan pada Isnin lalu dengan Menteri dan Timbalan Menteri UMNO diadakan bagi membincangkan kedudukan mereka dalam kabinet susulan keputusan semasa Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) yang menamatkan hubungan dengan Bersatu.

“Menteri-Menteri dari UMNO telah menemui saya pada Isnin 29 Mac 2021.

“Mereka meminta nasihat saya mengenai kedudukan mereka di dalam kabinet berikutan keputusan Perhimpunan Agung UMNO bahawa parti itu akan memutuskan hubungan dengan Bersatu dalam Pilihan Raya Umum Ke-15.

“Saya telah menasihati mereka supaya terus kekal berada di dalam kabinet. Ini mengambil kira kepentingan rakyat dan negara,” katanya dalam satu kenyataan pagi ini.

Beberapa individu dikalangan Menteri UMNO memegang jawatan penting dan mereka mempunyai peranan penting dalam usaha kerajaan mengatasi masalah Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara, katanya lagi.

“Alhamdulillah, atas nasihat yang saya berikan, kesepakatan telah dicapai bahawa semua Menteri UMNO akan terus kekal di dalam kabinet,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan Menteri dan Timbalan Menteri UMNO mengadakan pertemuan dengan Muhyiddin di pejabatnya Isnin lalu.

PAU hujung minggu lalu menyaksikan pemimpin dan perwakilan parti menyerang Bersatu dalam menyokong pendirian Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk memutuskan hubungan dengan PN.

BERITA BERKAIT
POPULAR