MB Johor pula sokong pemilihan UMNO diadakan tahun ini

Gerakan ketua-ketua bahagian bagi mendesak pemilihan UMNO disegerakan bertambah rancak apabila Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad pula menyuarakan pandangan sama yang mahu ia diadakan tahun ini.

Hasni yang juga Ketua Bahagian UMNO Pontian berkata tidak ada halangan pemilihan UMNO diadakan tahun ini kerana parti itu sudah berpengalaman luas dalam mengendalikan pilihan raya parti.

“Mengikut perlembangan UMNO, setiap tiga tahun parti perlu mengadakan pemilihan. Perlembagaan juga membenarkan lanjutan selama 18 bulan atas sebab-sebab yang khusus seperti tahun-tahun pilihan raya, berlaku bencana dan sebagainya.

“Oleh itu, saya melihat tiada masalah dari segi pematuhan ketetapan yang dibuat atau terkandung dalam perlembagaan parti,” katanya dipetik Utusan Malaysia.

Hasni juga menolak dakwaan kononnya jika diadakan pemilihan parti ia akan merosakkan parti.

“UMNO sudah 75 tahun, dulu berlaku pemilihan yang sengit melibatkan tokoh-tokoh yang besar dalam parti. UMNO langsung tidak gentar berdepan dengan pertandingan sengit mana pun.

“Meskipun berlaku percanggahan pandangan dalam kalangan ahli, saya yakin pemilihan UMNO yang dijangka diadakan pada hujung tahun ini tidak akan memecah belahkan parti,” katanya.

Awal hari ini, Agenda Daily mendedahkan spekulasi bertiup kencang wujud gerakan sekumpulan ketua-ketua bahagian yang sedang merancang untuk mendesak Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meletakan jawatannya.

Difahamkan gerakan tersebut disusun selepas Zahid dilihat tidak mengendahkan desakan supaya pemilihan parti tersebut disegerakan.

BERITA BERKAIT
POPULAR