Mat Sabu beri bayangan Amanah sedia bekerjasama dengan Warisan-Muda

Presiden Parti Amanah Mohamad Sabu memberi bayangan kesediaan partinya untuk menjalinkan kerjasama dengan Parti Warisan Sabah (Warisan) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), ia selepas parti berasal dari Sabah itu mengumumkan kemasukkan ke Semenanjung hari ini.

Mohamad berkata kedua-dua parti tersebut bukanlah ancaman kepada Pakatan Harapan (PH), malah perbincangan akan dijalankan berhubung langkah untuk bekerjasama dengan mereka.

“Bagi saya tidak ada ancaman penubuhan parti-parti politik ini dan sama ada perlu atau tidak kerjasama dengan parti politik ini, ia akan kita bincang di peringkat PH.

“Kita akan berbincang di peringkat Majlis Presiden PH kalau ada permohonan dan memanglah di atas konsep khemah besar kita kena mencari sahabat yang ramai untuk hadapi pilihan raya akan datang,” katanya kepada media selepas pelancaran buku yang ditulisannya, ‘Juang Mat Sabu’, hari ini lapor Bernama.

Mohamad berkata PH perlu mengadakan perbincangan itu susulan kekalahannya pada Pilihan Raya Negeri Melaka baru-baru ini, yang memerlukan pakatan itu mencari kekuatan baharu.

Warisan secara rasminya melebarkan sayapnya ke Semenanjung Malaysia hari ini dengan harapan menjadi landasan dalam mengubah landskap politik negara di peringkat nasional.

Selain Muda, Warisan juga terbuka untuk bekerjasama dan membentuk gabungan dengan mana-mana parti lain bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

BERITA BERKAIT
POPULAR