Majlis Peguam kecam Zahid, Tok Mat kerana kritik keputusan mahkamah

August 20, 2022 · Politik

Majlis Peguam Malaysia mengecam Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan timbalannya Datuk Seri Mohamad Hasan yang membuat kenyataan berkaitan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam rayuan terakhir Datuk Seri Najib Razak membabitkan sabitan hukuman kes penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Presiden Majlis Peguam Karen Cheah Yee Lynn berkata hakim dikehendaki melayan setiap orang dengan cara yang sama “sama ada dia adalah orang awam biasa, atau bekas perdana menteri”.

“Ia bukan tempat untuk ahli politik menyemai perbalahan dalam kalangan ‘rakyat’ dengan mengeluarkan kenyataan yang berpotensi mencemarkan nama baik sistem kehakiman pada mata orang ramai,” katanya dalam satu kenyataan.

“Hakim tidak bergantung kepada sesiapa melainkan undang-undang – bukan kepada ahli politik atau sebarang bentuk campur tangan luar – dan kritikan oleh ahli politik terhadap hakim untuk kepentingan mereka sendiri adalah tidak wajar dan mesti dielakkan dalam semua urusan,” tambahnya.

Sebelum ini, Zahid membuat catatan di laman Facebooknya mengatakan bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan menolak permintaan Najib untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuan terakhirnya, boleh mencemarkan imej badan kehakiman.

Sehari sebelumnya, Mohamad yang juga pemimpin nombor dua UMNO telah membuat kenyataan yang sama, mengatakan “keadilan tergesa-gesa adalah keadilan terkubur”.

Mengulas lanjut, Cheah, bagaimanapun, berpendapat kedua-dua ahli politik itu gagal untuk menyatakan bahawa Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib berdasarkan undang-undang dan duluan.

“Elemen penting ialah bukti yang ingin dikemukakan mestilah tidak ada pada perbicaraan,” katanya, sambil menambah bahawa mahkamah mendapati afidavit Najib gagal menyatakan dengan tepat apa bukti baharu yang sepatutnya dibuktikan berhubung pertuduhan terhadapnya.

Semalam, Majlis Peguam dalam satu kenyataan berasingan berkata sebarang percubaan yang dikatakan sebagai naratif bahawa Datuk Seri Najib Razak adalah mangsa dalam kes mahkamah SRC Internationalnya adalah “sangat jahat”

Cheah berkata ia adalah keputusan Najib sendiri untuk menukar peguamnya sendiri sehingga lewat ke dalam prosiding, sambil menyatakan bahawa ia adalah kali kedua bekas perdana menteri itu berbuat demikian semasa kes itu.

Semalam, Majlis Peguam Malaysia juga mencadangkan tindakan tatatertib diambil terhadap peguam tertentu yang pernah atau merupakan sebahagian daripada pasukan undang-undang dalam rayuan terakhir Najib.

Tanpa menamakan peguam terbabit, Cheah berkata peguam berkenaan telah bertindak “tidak profesional” ketika kes itu, yang telah menyaksikan beberapa siri liku-liku.

“Pelbagai percubaan untuk menjejaskan sistem kehakiman melalui strategi tidak bertanggungjawab itu adalah penyelewengan sistem keadilan kita dan penyalahgunaan proses mahkamah

“Peguam bela dan peguam cara yang terlibat dalam perbuatan sedemikian telah menjadikan diri mereka tidak profesional dan perlu menghadapi tindakan tatatertib,” katanya.

Berita berkaitan
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
9 jam lalu· Politik
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023· Politik
Nasib Syed Saddiq diketahui 9 Nov, dibebas atau disabit empat pertuduhan
September 21, 2023· Isu semasa
RM4 juta masuk akaun Najib dari syarikat berkait Jho Low: Saksi
September 21, 2023· Isu semasa
Popular
Apa pendirian sebenar kerajaan berkaitan ideologi LGBT? soal PAS kepada Anwar
September 25, 2023
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
September 25, 2023
Seorang pemimpin Melayu DAP kata tak salah Howard Lee petik ayat al-Quran
September 25, 2023
Lagi Politik terkini
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
8 jam lalu · Politik
SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November
9 jam lalu · Politik
Apa pendirian sebenar kerajaan berkaitan ideologi LGBT? soal PAS kepada Anwar
17 jam lalu · Politik
Polis ambil keterangan MP DAP tafsir al-Quran pada Selasa
17 jam lalu · Politik
Seorang pemimpin Melayu DAP kata tak salah Howard Lee petik ayat al-Quran
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
8 jam lalu
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok