Lima ADUN UMNO kekal sokong Hajiji, tak ikut Bung Moktar

January 9, 2023 · Politik

Walaupun UMNO-Barisan Nasional (BN) Sabah menarik sokongan terhadap kerajaan negeri diterajui Gabungan Rakyat Sabah (GRS), namun lima wakilnya enggan mengikut ketetapan yang dibuat Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Lima Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO tersebut kekal menyokong Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor dan tidak patuh dengan arahan Pengerusi UMNO Sabah tersebut yang memulakan langkah untuk menggulingkan kerajaan GRS.

ADUN terbabit ialah Datuk Ir Shahelmey Yahya (Tanjung Keramat), Datuk Dr Yusof Yacob (Sindumin), Datuk Jasnih Daya (Pantai Dalit), Datuk Mohd Arsad Bistari (Tempasuk) dan Datuk James Ratib (Sugut).

Malah, kelim-lima ADUN tersebut juga sedia berdepan sebarang tindakan termasuk dipecat dari parti itu.

Semalam, Shahelmey yang juga Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, berkata mereka sudah menghantar akuan bersumpah (SD) menyatakan sokongan Hajiji.

Beliau menegaskan tidak akan menarik balik SD dan sokongan yang diberi kepada Hajiji walaupun ada desakan daripada UMNO kerana kekal dengan pendirian tidak bersetuju menukar kerajaan negeri pada masa ini.

“Sokongan saya kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor tidak berubah sebab tiada alasan untuk kita mengubah kerajaan negeri yang ada sekarang.

“Saya juga tidak mengubah pendirian terhadap parti dan saya masih ahli UMNO dan kalau ada tindakan terhadap saya, saya serahkan kepada parti,” katanya dipetik laporan media.

Sebelum ini, Jasnih yang juga Pembantu Menteri Kewangan negeri, turut menyatakan kesediaan dipecat daripada parti berikutan keputusannya kekal menyokong Hajiji sebagai Ketua Menteri.

Beliau mengakui ada diminta menandatangani SD untuk mengubah kerajaan sekarang kepada kerajaan gabungan BN dan Parti Warisan (Warisan) dengan Bung Moktar dilantik sebagai Ketua Menteri baharu.

“Saya mengambil keputusan tidak menyokong perubahan kerajaan kerana beberapa faktor yang diambil kira dari sudut profesional dan peribadi.

“Saya akan terus menyokong kerajaan di bawah kepemimpinan Hajiji selagi saya bergelar ADUN Pantai Dalit.

“Saya faham risiko tindakan saya ini dan bersedia serta terbuka untuk menerima hukuman atau dipecat daripada UMNO,” katanya.

Menerusi kenyataan bersama kelima-lima ADUN terbabit sebelum ini, mereka menekankan mahu kestabilan politik di Sabah dikekalkan dan menolak sebarang percubaan atau tindakan mana-mana pihak yang ingin menimbulkan kekacauan dan keresahan rakyat.

Sebelum ini, Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri, dilaporkan berkata, lima ADUN terbabit bakal dikenakan tindakan disiplin jika tidak mematuhi keputusan parti yang dipersetujui sebulat suara.

Jumaat lalu, Bung Moktar mengumumkan keputusan BN dan UMNO Sabah menarik balik sokongan kepada kerajaan negeri yang ditubuhkan bersama Gabungan Rakyat Sabah (GRS) selepas Pilihan Raya Negeri Ke-16 (PRN16) pada September 2020.

Tindakan itu, katanya, selepas hilang kepercayaan terhadap Hajiji sebagai Ketua Menteri yang didakwa melanggar perjanjian dengan BN sebelum ini, termasuk memecat Pengarah Pilihan Raya BN Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak sebagai Pengerusi Qhazanah Sabah Bhd (QSB).

Berita berkaitan
DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan
February 13, 2024· Politik
Isu RM750 juta, PAS minta PMX beri penjelasan jangan melulu buat tuduhan
January 10, 2024· Politik
PN tiada dana untuk mulakan langkah tukar kerajaan, kata Hadi
January 5, 2024· Politik
Ideologi yang berbeza,hala tuju yang tidak jelas Kerajaan Perpaduan
January 1, 2024· Rencana
Popular
Menjelang PRN, PMX umum pasang lampu jalan dan sumbangan RM300 kepada peneroka
July 7, 2023
Lagi Politik terkini
NGO bidas kerajaan perkenal kod etika, dakwa cuba sekat media
February 21, 2024 · Politik
Dua bekas pembantu Najib antara disaman seorang penceramah bebas
December 27, 2023 · Politik
Kit Siang bangkitkan isu PM bukan Melayu, tapi Puad pula bidas PN
December 17, 2023 · Politik
Gesaan DAP supaya pilihan raya PBT diadakan di KL, pemimpin UMNO membisu
December 17, 2023 · Politik
Dengar cerita warga China sertai MM2H layak dapat PR, dakwa MP Masjid Tanah
December 16, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok