Lepas kutuk PH isu SOSMA, UMNO puji dan ajak sokong akta antilompat

Ketika pembangkang menolak usul untuk melanjutkan penguatkuasaan salah satu undang-undang bagi memastikan keselamatan negara terus terjamin, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, adalah antara Ahli Parlimen (MP) blok kerajaan yang mengecam tindakan itu.

Antara lain Zahid berkata:

“Pertama, pembangkang sebenarnya tidak berminat untuk mewujudkan kestabilan politik. Malah, PH sebenarnya sangat cenderung untuk melupakan janji dan komitmen mereka dengan mudah. Pada pandangan saya, tidak ada gunanya untuk kita terus berpegang pada janji mereka.”

Usul kerajaan untuk melanjutkan Subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang dibawa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin daripada Perikatan Nasional (PN), ditolak oleh Dewan Rakyat pada 23 Mac lalu.

Undian belah bahagian MP memihak kepada pembangkang sebanyak 86 undi, manakala kerajaan hanya 84 undi.

Seramai 50 MP tidak hadir – 30 daripadanya adalah MP blok kerajaan termasuk Zahid; MP Pekan Datuk Seri Najib Razak; MP Sembrong Datuk Seri Hishammuddin Hussein; dan MP Ketereh Tan Sri Annuar Musa.

Untuk rekod, SOSMA dikuatkuasakan bagi menyediakan langkah-langkah khas berkaitan kesalahan keselamatan bertujuan mengekalkan keamanan dan keselamatan negara. Ia menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA), dan diwartakan pada 22 Jun 2012, serta akan berkuat kuasa sehingga 31 Julai 2022.

Kegagalan wakil rakyat kerajaan – kerana mengutamakan diri, parti serta dendam – menyebabkan undang-undang menahan selama 28 hari ke atas individu tertentu bagi siasatan melibatkan kes-kes keselamatan bersifat kompleks, tidak dapat dilaksanakan.

Antara kes berkenaan ialah:

  • Kesalahan di bawah bab VI (kesalahan terhadap negara);
  • Kesalahan di bawah bab via (kesalahan berkaitan keganasan);
  • Kesalahan di bawah bab VIB (kesalahan jenayah terancang);
  • Kesalahan di bawah Bab IIIA akta antipemerdagangan orang dan antipenyeludupan migran 2007; dan
  • Akta langkah-langkah khas menentang keganasan luar negara 2015.

Mengulas lanjut keengganan PH menyokong SOSMA, Zahid berharap rakyat melihat betapa rapuh dan berisikonya bentuk kerajaan yang ada sekarang ini yang tidak lagi dihormati selain pendirian pembangkang yang tidak berpegang kepada janji.

“Namun, apabila usul yang dibentangkan kali ini gagal akibat tidak mendapat sokongan pihak pembangkang, adalah wajar untuk kita semua menyimpulkan yang mereka telah memungkiri janji, melanggar persetujuan dan mengabaikan sama sekali komitmen mereka sebelum ini,” katanya.

Keadaan itu kata Zahid, mencerminkan beberapa perkara yang mesti dipandang serius.

“Pertama, pembangkang sebenarnya tidak berminat untuk mewujudkan kestabilan politik. Malah, PH sebenarnya sangat cenderung untuk melupakan janji dan komitmen mereka dengan mudah. Pada pandangan saya, tidak ada gunanya untuk kita terus berpegang pada janji mereka.

“Kedua, kerajaan mesti mempunyai majoriti tersendiri. Majoriti yang kuat dan tidak mengharapkan ihsan serta budi bicara pembangkang.

“Kerajaan seperti dalam kedudukan sekarang tidak akan dihormati, tidak stabil dan tidak akan berupaya untuk mengemuka dan menjayakan dasar yang baik dengan lancar,” katanya seolah-olah mahukan Pilihan Raya Umum Ke-15 diadakan segera supaya Barisan Nasional (BN) boleh menjadi kuasa dominan.

Selesai mengecam PH, Zahid kini memuji dan mengajak parti dipengerusikan cikgunya Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk sama-sama berganding tangan menyokong akta antilompat parti pula.

Seolah menyindir MP tertentu yang pernah melompat parti, Zahid berkata:

“Bukan senang untuk membentang rang undang-undang lompat parti di Parlimen. Lebih-lebih lagi melibatkan Ahli Parlimen yang pernah melompat parti kini berada di Dewan Rakyat. Namun inilah cabaran UMNO untuk memastikan parti politik dan pembangunan akan terus stabil.

“Sudah pasti ini memerlukan komitmen tinggi kalangan semua wakil rakyat. Barisan Nasional dan PH pernah mengalami pengalaman pedih apabila dikhianati oleh wakil rakyat mereka sendiri yang melompat ke parti lain demi mengejar jawatan, menyelamatkan diri, kuasa dan kedudukan dan apa-apa jua atas nama keselesaan diri.

“BN dan PH secara bipartisan bergerak ke depan untuk membawa Malaysia ke arah kestabilan politik dan perlu disokong semua,” katanya.

Berita berkaitan:

SOSMA: Sah kerajaan Ismail Sabri sedang disabotaj dari dalam 

DAP dakwa MP UMNO enggan undi SOSMA dibawa menteri Bersatu: Laporan

SOSMA: MP kerajaan ada dalam dewan tetapi keluar ketika undian 

SOSMA: Zahid cuba heret MP lain dalam berbalah dengan Fahmi Fadzil 

Usul SOSMA gagal, Zahid terus kata MoU dengan PH ditandatangani kerajaan PN 

BERITA BERKAIT
POPULAR