Lebih baik bersama kerajaan sekarang daripada Anwar, kata MP UMNO

August 5, 2021 · Politik

Seorang Ahli Parlimen (MP) UMNO membidas Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang masih berusaha keras mengheret parti bekerjasama dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana tindakan tersebut akan menyebabkan lebih banyak mudarat.

MP Besut, Datuk Seri Idris Jusoh menyifatkan tindakan menarik sokongan daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai tidak wajar, ia juga jelas menunjukkan Zahid lebih mementingkan cikgunya, Anwar daripada parti.

“PAU (Perhimpunan Agung UMNO) tolak Anwar, tapi Presiden berkata Anwar adalah cikgu dia. Presiden juga secara diam-diam telah tandatangani SD (Surat Akuan) menyokong Anwar. Oleh itulah maka kita perlu lebih berhati-hati di dalam membuat keputusan demi kelangsungan masa depan UMNO.

“Saya berpandangan, masa depan UMNO akan menjadi lebih baik jika kita bersama-sama dengan kerajaan sekarang di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin. Kerajaan ini tidak maksum, namun bagi mengelak mudarat yang lebih besar, ia menjadi pilihan yang terbaik ketika ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zahid juga tidak memiliki perancangan yang jelas malahtindakan beliau lebih bercelaru, kata Idris yang tidak mahu UMNO kembali menjadi parti pembangkang sekiranya bertindak keluar daripada kerajaan PN.

“Sayangnya saya tidak nampak ‘game plan’ di mana Presiden UMNO hendak membawa kita pada ketika kesihatan rakyat masih diancam.

“Kita diarah menolak kerajaan sedia ada dan menolak kepimpinan Tan Sri Muhyiddin. Selepas itu ke mana kita? Adakah kita hendak kembali menjadi pembangkang? Membiarkan pemimpin bukan Melayu mentadbir Agama Islam? Atau adakah kita hendah menyokong Anwar sebagaimana kita maklum akan hubungan akrab kedua-duanya?” soal Idris lagi.

Beliau turut membidas Zahid yang sentiasa berubah pendirian dan mengambil kesempatan demi semata-mata memastikan cikgunya, Anwar menjadi Perdana Menteri.

“Berkaitan situasi UMNO sekarang, Presiden UMNOpernah berkata, Ahli-ahli Parlimen UMNO bebas membuat pilihan untuk menyokong siapa di parlimen.

“Sekarang beliau mengarahkan pula kita perlu tarik sokongan kepada kerajaan dan Perdana Menteri. Keputusan beliau sentiasa berubah,” katanya lagi.

Terdahulu UMNO menerusi kenyataan Zahid baru-baru ini mengisytiharkan parti itu menarik semula sokongan terhadap PN dan Muhyiddin.

Bagaimanapun Muhyiddin dalam kenyataannya semalam mendakwa masih mempunyai majoriti sokongan dan akan dibuktikan keabsahan dalam sidang Dewan Rakyat pada September depan.

Berita berkaitan
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
4 jam lalu· Isu semasa
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
5 jam lalu· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
13 jam lalu· Isu semasa
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
19 jam lalu· Politik
Popular
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
August 8, 2022
Isu kapal LCS, Rafizi beri amaran Najib akan kena kali ini
August 7, 2022
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
August 7, 2022
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
August 7, 2022
Lagi Politik terkini
MP Puncak Borneo beri penjelasan tukar parti baharu, demi pengundi
20 jam lalu · Politik
Lima kawasan di Perak jadi sasaran untuk ditandingi Warisan pada PRU-15
20 jam lalu · Politik
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
20 jam lalu · Politik
PRU-15 November: Laporan
August 7, 2022 · Politik
Isu kapal LCS, Rafizi beri amaran Najib akan kena kali ini
August 7, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
3 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok