Kuasa pengundi muda

October 28, 2022 · Politik

Pada 19 November ini, rakyat akan memilih barisan pimpinan baharu untuk tempoh lima tahun akan datang, dan dijangka lebih 21 juta pengundi termasuk 34 peratus pemilih baharu terlibat pada pilihan raya umum kali ini.

Antara yang menjadi perhatian utama ialah isu kelayakan mengundi bagi golongan berusia 18 tahun dan mereka yang layak namun tidak mendaftar sudah dimuktamadkan.

Pada 2019 lalu, Malaysia meminda Perlembagaan Persekutuan untuk menurunkan usia layak mengundi dan menjadi calon pilihan raya kepada 18 tahun selain mendaftarkan golongan berusia 18 tahun ke atas sebagai pemilih secara automatik. Pindaan itu yang diluluskan oleh Parlimen diwartakan dan berkuat kuasa pada Disember 2021.

Dianggarkan lebih 21 juta pemilih berdaftar pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) ini dengan 58 peratus adalah mereka dalam kelompok usia 18 hingga 40 tahun. Belia berusia 18 hingga 20 tahun merangkumi 16 peratus daripada 6.9 juta pengundi baharu.

Angka bagi kelompok usia lain masih belum tersedia setakat ini.

Sementara itu, dalam kajian yang diterbitkan pada Mei 2021, Merdeka Center mendapati isu yang paling merisaukan golongan muda Malaysia ialah kewangan dan pekerjaan.

Sekalipun bilangan pengundi muda tidaklah begitu besar sehingga boleh mempengaruhi secara langsung kedudukan sesebuah kerusi, jumlah itu mungkin memadai untuk memberi kemenangan atau kekalahan bagi sesetengah calon yang bertanding.

Kita dapat lihat golongan muda sudah menunjukkan betapa pentingnya mereka semasa PRU-14 apabila sebilangan besar daripada mereka keluar memangkah Pakatan Harapan.

Kajian lain yang melibatkan orang muda juga mendapati mereka lebih bersifat egalitarian dan berasaskan merit, mengutamakan keluarga, perlindungan dan kesihatan serta alam sekitar. Rata-rata mereka berada atas pagar, demikian menurut Tinjauan Aspirasi Manifesto Belia 2022 yang dijalankan oleh AoD dan Undi18.

Pada masa sama, walaupun mereka peduli tentang isu, mereka tidak begitu berminat untuk terlibat dalam politik bagi memperjuangkan isu tersebut.

Pakar berpendapat usaha menarik belia menyertai politik adalah penting, iaitu bukan sekadar menjadi sebahagian daripada demokrasi dengan mengundi, tetapi melahirkan aktivis yang akan menjadi pemimpin pada masa depan.

Dalam pada itu, kajian Merdeka Center pada Mei 2021 mendapati hanya sekitar satu pertiga daripada golongan muda Malaysia berminat dengan politik. Kebanyakan mereka adalah lelaki, Melayu dan daripada kumpulan berpendapatan tinggi.

Tinjauan itu juga mendapati 78 peratus orang muda berasakan politik dan kerajaan sebagai sesuatu yang sukar, dan mereka menyatakan “tidak begitu faham dengan apa yang sedang berlaku.” Dua pertiga daripada pemilih muda berpendapat pegawai kerajaan serta ahli politik “tidak peduli tentang pendapat saya.”

Kajian terbaharu yang dilakukan ke atas mereka yang beragama Islam, berusia 15 hingga 25 tahun, diterbitkan pada Jun 2022, juga memberikan jawapan hampir sama, iaitu hanya satu pertiga berminat dengan politik.

Pengasas bersama pertubuhan hak belia Undi18, Tharma Pillai berkata, suara belia berusia 18 tahun diambil kira dalam pentadbiran kerajaan.

“Hak datang dengan tanggungjawab, dan di Malaysia, terdapat banyak tanggungjawab seperti tanggungjawab membayar cukai. Jika anda lakukan jenayah, anda akan (dibicarakan) sebagai orang dewasa. Anda juga boleh tandatangan kontrak. Semua ini adalah tanggungjawab.

“Oleh itu, kenapa anda tidak ada hak untuk memilih kerajaan yang membuat keputusan tentang semua tanggungjawab ini?” soalnya.

Dalam pada itu, penganalisis di Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa Malaysia (ISIS), Lee Min Hui  berkata, buat masa ini belum dapat dipastikan jika pendaftaran secara automatik sebagai pengundi buat mereka yang berusia 18 tahun ke atas turut bermakna jumlah pemilih muda yang keluar mengundi akan meningkat.

Menurut beliau, lazimnya, pembabitan dalam politik serta tahap sivik yang tinggi mencerminkan seseorang itu berkemungkinan besar akan keluar mengundi.

Bagaimanapun, kajian dan tinjauan mendapati belia Malaysia agak terkebelakang dalam aspek ini berbanding negara serantau seperti Thailand, Indonesia dan Filipina, seperti yang ditunjukkan oleh Indeks Pembangunan Belia 2020.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Selepas berkawan dengan UMNO, PH tidak lagi hormati kebebasan bersuara
3 jam lalu· Politik
Majoriti rakyat tolak kluster mahkamah dalam Kabinet bakal dibentuk Anwar
10 jam lalu· Politik
Calon PN Padang Serai beri keterangan polis selepas penyokong PH koyak
10 jam lalu· Politik
Sedia ke Bukit Aman jika disiasat, kata Hadi
13 jam lalu· Politik
Popular
Dakwaan Agong campur tangan bentuk kerajaan, NGO lapor polis terhadap Zahid
November 29, 2022
Calon PN Padang Serai beri keterangan polis selepas penyokong PH koyak
November 29, 2022
Sedia ke Bukit Aman jika disiasat, kata Hadi
November 29, 2022
3 kali runding UMNO Pahang tolak perpaduan ummah, rela ikut DAP
November 29, 2022
Lagi Politik terkini
MP Baling nafi sebar audio rakaman fitnah Anwar, beri penjelasan
4 jam lalu · Politik
PAS tunjuk bukti sikap DAP terhadap Islam, Melayu. UMNO buat-buat lupa
8 jam lalu · Politik
3 kali runding UMNO Pahang tolak perpaduan ummah, rela ikut DAP
8 jam lalu · Politik
Dakwaan Agong campur tangan bentuk kerajaan, NGO lapor polis terhadap Zahid
14 jam lalu · Politik
Amanah beri laluan kepada UMNO bertanding di Tioman selepas Zahid sokong PH-DAP
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok