Konvensyen kerajaan campuran hanya menguntungkan DAP dan PKR, kata bekas KB UMNO

May 16, 2023 · Politik

PKR dan DAP yang paling mendapat untung politik selepas Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan yang diadakan di Dewan Merdeka baru-baru ini.

Perhimpunan tersebut menyaksikan buat kali pertama ahli PKR dan DAP menjejak kaki ke dewan yang sebelum ini menghimpunkan ahli-ahli UMNO tetapi kini digunakan untuk program kerajaan campuran Pakatan Harapan (PH).

Bekas Ketua UMNO Bahagian (KB) Alor Setar, Datuk Mohd. Yusof Ismail berkata, keadaan itu disebabkan oleh dasar perjuangan setiap 19 parti yang terlibat dalam konvensyen tersebut tidak sama.

Contohnya kata beliau, UMNO membawa dasar mempertahankan dan memperjuangkan hak keistimewaan orang Melayu dan Islam mengikut Perlembagaan perkara 153 manakala DAP membawa dasar kesamarataan kaum dan agama atau Malaysian Malaysia yang bercanggah dengan dasar UMNO.

“Dasar Malaysian Malaysia inilah yang menjadi penyebab konfrontasi dan penentangan UMNO selama ini terhadap dasar perjuangan DAP, bukannya penentangan terhadap kaum Cina seperti yang selalu digemburkan oleh DAP sebagai rasis.

“Selain itu kemarahan dan kebencian orang Melayu terhadap DAP selama ini disebabkan sikap cauvanis pemimpin DAP terhadap orang Melayu sehingga menimbulkan keretakan kaum pada 13 Mei 1969 dan sikap ini berterusan hingga kini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau lalu mempersoalkan, siapakah yang akan mengorbankan dasar parti jika masing-masing bertekad untuk bersama dalam sebuah perpaduan Nasional.

“Jika semua parti bersetuju untuk merombak dasar masing-masing, apakah UMNO sanggup menggadaikan dasar mempertahan hak istimewa orang Melayu dan adakah UMNO sanggup menerima dasar kesamarataan parti DAP dan PKR?

“Perlu diingatkan dalam 19 parti yang bergabung PKR dan DAP mempunyai jumlah kerusi Parlimen paling banyak. Inilah antara perkara pokok yang sepatutnya dibincangkan dalam konvensyen itu dan bukan hanya membincangkan bagaimana untuk mengekalkan kerajaan Perpaduan yang dilihat sudah mula menguntungkan dasar perjuangan DAP serta PKR,” katanya.

Tambahnya, sehari selepas konvensyen tersebut terdapat laporan menyatakan Kementerian Dalam Negeri serta kerajaan Malaysia telah menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut Kristian boleh menggunakan Kalimah Allah dan tiga perkataan Arab dalam penerbitan bahan agama mereka.

“Selama ini UMNO dan orang Melayu Islam menentang keras penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan Kristian namun sekarang ia dibenarkan oleh kerajaan Perpaduan.

“Dimanakah suara penentangan pemimpin UMNO kini? Apakah ini semua satu suasana baru bagi Malaysia dan rakyatnya?” soalnya.

Katanya, suara penentangan dari UMNO yang membawa suara orang Melayu Islam seolah-olah sudah dibisukan.

“Jadi, siapa yang untung,” soalnya lagi.

Berita berkaitan
Tok Mat sokong cadangan minta DAP minta maaf walaupun Zahid kata tak perlu
2 jam lalu· Politik
DUN Pulau Pinang bubar 28 Jun bagi beri laluan PRN
2 jam lalu· Politik
Dikritik tolak usul skandal LCS, Speaker jawab kepada Syed Saddiq sebab ditolak
6 jam lalu· Politik
Zahid kata tak perlu, Pemuda UMNO tetap pertahan pendirian mahu DAP minta maaf
6 jam lalu· Politik
Popular
Zahid ucap selamat maju jaya untuk ‘warlord’ UMNO mahu sertai PN
June 8, 2023
Pemuda UMNO menangis selepas beri Najib Anugerah Tokoh Pemuda
June 8, 2023
PAU bukan lagi bincang hal orang Melayu, tapi pujuk ahli sokong DAP
June 8, 2023
Pemuda UMNO tuntut DAP mohon maaf, Zahid kata tak perlu
June 8, 2023
Lagi Politik terkini
Anak harap usaha bebaskan Najib tidak dilupakan
7 jam lalu · Politik
Siasatan ke atas Sanusi episod hitam dalam negara, kata PAS
9 jam lalu · Politik
Pemuda UMNO tuntut DAP mohon maaf, Zahid kata tak perlu
10 jam lalu · Politik
Zahid ucap selamat maju jaya untuk ‘warlord’ UMNO mahu sertai PN
10 jam lalu · Politik
Pemuda UMNO menangis selepas beri Najib Anugerah Tokoh Pemuda
12 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
9 jam lalu
[VIDEO] Gelombang sudah ada, PN tetap usaha menang PRN enam negeri
June 7, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok