KM bijak minta bubar DUN sebelum hilang majoriti, dakwa Rauf

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh mendakwa Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali lebih pantas memohon supaya Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dibubarkan sebelum hilang majoriti.

Menurut bekas Speaker DUN Melaka itu tindakan itu sekali gus menunjukkan pembubaran DUN berkenaan mengikut lunas undang-undang yang betul.

“Apa juga perakuan yang dibawa termasuk writ untuk membubarkan (DUN) ianya mengikut lunas undang-undang dan Perlembagaan Negeri dan terserah kepada Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Rustam untuk membubarkan dewan mengikut Perkara 19(2) Undang-undang Tubuh Negeri Melaka.

“Mereka menyatakan tidak percaya kepada kerajaan negeri pada pukul 1.30 petang dan mungkin kebijaksanaan Ketua Menteri, beliau sudah menasihati Tun Mohd Ali yang ketika itu beliau masih berada dalam keadaan mendapat sokongan majoriti.

“Jadi terserahlah kepada mana-mana parti yang tidak berpuas hati memohon keabsahannya di peringkat mahkamah untuk diadili, tetapi PRN akan tetap berjalan,” katanya mengulas rancangan Pakatan Harapan (PH) untuk membawa isu itu ke mahkamah.

Memetik laporan media hari ini, Rauf berkata semua parti politik berhak untuk menuntut apa sahaja bentuk pembelaan kepada mahkamah dalam menghadapi suasana PRN Melaka.

“Di Malaysia ini masing-masing mempunyai hak untuk menuntut pembelaan dalam apa juga suasana termasuk mengemukakan kepada mahkamah dan mahkamah akan memutuskan samada tuntutan itu boleh diabsahkan ataupun tidak.

“Semasa hari kenyataan pembubaran DUN, warta itu telah diserahkan kepada SPR, jadi yang (patut) dipersoalkan sebenarnya ialah mereka tidak meneliti kaedah pembubaran ini,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mengumumkan PRN Melaka akan diadakan dengan penamaan calon akan dilakukan 8 November, manakala pengundian awal ditetapkan 16 November dan hari mengundi pada 20 November.

Sebelum ini, Pengerus PH Melaja, Adly Zahri menegaskan pihaknya akan kekal membawa isu pembubaran DUN serta keabsahan kerajaan ‘caretaker’ ke mahkamah meskipun PRN sudah ditetapkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR