Kluster Mahkamah usah campur aduk perbicaraan dengan politik

Kumpulan daripada Kluster Mahkamah yang kini berdepan pengadilan, tidak patut mencampuradukkan kes dan perbicaraan mereka dengan perjuangan politik kepartian

Veteran UMNO, Tan Sri Rais Yatim ketika memberi nasihat itu berkata, apa sahaja bentuk dakwaan atau kes mahkamah yang dihadapi hendaklah dijawab di mahkamah.

“Apa yang sedang dihadapi dalam bentuk dakwaan atau kes di mahkamah, jawablah di mahkamah. Hadapilah kes di mahkamah dan selesaikan dulu. Politik biar berjalan atas landasan untuk kesejahteraan rakyat. Jika ada pelbagai syarat dikenakan, ini tidak adil kepada sistem kita,” katanya di Seremban, hari ini.

Yang Dipertua Dewan Negara itu juga berkata, Malaysia tidak lagi memerlukan ramuan politik yang bersifat dominasi, tetapi mestilah menjurus kepada kepentingan ramai.

Katanya, jika ada parti yang bersifat dominan, maka ia dilihat sebagai satu bentuk kekejaman dan boleh mengetepikan kepentingan rakyat.

“Tidak perlu ada mana-mana parti yang bersifat dominan walaupun sesebuah parti itu mempunyai jumlah keahlian ramai. Ini pandangan saya setelah berkhidmat di bawah semua Perdana Menteri sejak pentadbiran Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman sehingga sekarang.

“Apabila sudah berkuasa selalu bersifat sombong, semua perlu mencari ramuan baharu,” katanya menyokong usaha kerajaan Perikatan Nasional (PN) memperkenal ramuan baharu politik tanpa dominasi mana-mana parti.

Semalam, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika berucap pada perhimpunan agung MIC berkata, tidak ada mana-mana parti yang boleh mendakwa mereka parti yang paling dominan dan lebih berhak untuk memegang tampuk kuasa dengan memperkecilkan peranan parti lain.

Muhyiddin yang juga Pengerusi PN dan Presiden Bersatu berkata, dalam era politik baharu sekarang, semua parti mempunyai peranan dan sumbangan yang sama penting untuk menjaga kebajikan rakyat dan memajukan negara.

BERITA BERKAIT
POPULAR