Kit Siang garis lima sebab kenapa Zahid perlu letak jawatan Presiden UMNO

September 8, 2022 · Politik

Veteran DAP Lim Kit Siang hari ini (8 September 2022) menggariskan lima sebab kenapa Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi perlu meletak jawatan Presiden UMNO, menjelang penggal Parlimen ke-14 akan berakhir Julai tahun depan.

Pertama, katanya semua parti politik dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang harus mengecam skandal kewangan RM50 bilion 1Malaysia Development Bhd (1MDB), dan menyelamatkan Malaysia daripada menjadi kleptokrasi sebagai landasan utama ikrar pilihan raya mereka.

Adakah Zahid bersedia melakukan ini? Soalnya.

Menurutnya bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad berkata sistem perundangan dan kehakiman negara akan menjadi bahan ketawa sekiranya bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diberi pengampunan. Adakah Zahid bersetuju?

Memetik kenyataan Abdul Hamid, Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata sekiranya Lembaga Pengampunan bersetuju untuk membebaskan Najib, ia akan mengetepikan kerja keras yang dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pegawai kehakiman selama bertahun-tahun dalam membina kes terhadap Najib.

Abdul Hamid berkata: “Pendakwa Raya menghabiskan berbulan-bulan mengkaji kertas siasatan; bertahun-tahun Hakim-Hakim membicara dan mendengar rayuan lepas rayuan, merekod, menyemak dan mengkaji beribu-ribu halaman keterangan dan dokumen, mendengar berpuluh-puluh orang saksi dan menulis beratus-ratus halaman alasan penghakiman.

“Satu dua bulan selepas tertuduh disabitkan dan dihukum penjara berpuluh-puluh tahun dan didenda beratus-ratus juta atau berbilion, tanpa terpaksa melakukan apa yang disebut itu semua, ahli-ahli Lembaga Pengampunan, dengan satu ayat mengampun sabitan dan hukuman itu!”

Adakah Zahid bersetuju dengan Abdul Hamid? soal Kit Siang lagi.

Kedua, kata Kit Siang Presiden UMNO itu gagal menjadi saksi untuk memberi keterangan dalam perbicaraan Najib bahawa dia telah bertemu dengan penderma diraja Arab yang menderma RM2.6 bilion kepada bekas Perdana Menteri itu.

“Dia (Zahid) berkata demikian secara terbuka pada Ogos 2015. Diam dan gagal memberi keterangan dalam perbicaraan Najib hanya bermakna dia tidak bercakap benar pada Ogos 2015.

“Ketiga, terdapat ketidakupayaan Zahid untuk membersihkan dirinya daripada tanggungjawab besar bagi skandal kapal tempur pesisir pantai (LCS) bernilai RM9 bilion, dan percubaannya untuk menyalahkan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, penggantinya sebagai Menteri Pertahanan, atas skandal LCS.

“Zahid telah menafikan bahawa dia bertanggungjawab terhadap skandal LCS RM9 bilion, dan berkata adalah tidak munasabah untuk menyematkan kegagalan perolehan LCS kepadanya, kerana dia bukan Menteri Pertahanan semasa projek itu diberikan,” katanya.

Kit Siang berkata walaupun Zahid memegang jawatan Menteri Pertahanan dari April 2009 hingga Mei 2013, dan digantikan oleh Hishammuddin, dan kontrak itu ditangguhkan dan hanya ditandatangani pada 17 Julai 2014, kedua-dua laporan yang didedahkan mengenai skandal LCS, walaupun telah banyak disunting, menunjukkan bahawa Zahid yang mesti memikul tanggungjawab lebih besar daripada Hishammuddin untuk skandal LCS.

Katanya surat hasrat untuk pembekalan enam LCS pada nilai keseluruhan RM9 bilion telah dikeluarkan pada 15 Oktober 2010, dan surat pemberian (LOA) pada 16 Disember 2011, tetapi kontrak itu ditahan kira-kira dua dan satu setengah tahun, dan hanya ditandatangani pada 17 Julai 2014.

Bagaimanapun, antara isu LOA dan pemeteraian kontrak, terdapat 21 LOA bernilai kira-kira RM5 bilion untuk mendapatkan peralatan dan sistem, kebanyakannya dibuat ketika Zahid menjadi Menteri Pertahanan.

Memandangkan LOA yang dibuat semasa Hishammuddin menjadi Menteri Pertahanan selepas PRU-13 tidak mencecah RM700 juta, Zahid mesti memikul tanggungjawab yang lebih besar daripada Hishammuddin bagi skandal LCS.

Keempat, kata Kit Siang ialah terdapat ketidakupayaan Zahid untuk menjelaskan mengapa dia membatalkan keputusannya pada 2011, seperti yang disyorkan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), untuk kontrak membina enam LCS jenis Sigma buatan Belanda dan memilih Gowind buatan Perancis pengeluar kapal selam Scorpene tanpa berunding dengan TLDM sebagai pengguna terakhir.

“Akhir sekali, Zahid gagal menyatakan dengan jelas dan khusus bahawa Najib, sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ketika itu, tidak bertanggungjawab ke atas skandal LCS, terutama kerana perolehan LCS berlaku ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan dalam Kabinet Tun Abdullah Ahmad Badawi,” katanya.

Terdapat 21 LOA bernilai kira-kira RM5 bilion untuk mendapatkan peralatan dan sistem kapal LCS dengan kebanyakannya dibuat ketika Zahid menjadi Menteri Pertahanan.

Berita berkaitan
Kutipan dana Jamal untuk bayar kes saman fitnah cecah RM300,000
4 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
7 jam lalu· Isu semasa
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
8 jam lalu· Politik
Kit Siang mahu PM isytihar tiada PRU sebelum bentang Bajet
9 jam lalu· Politik
Popular
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
September 26, 2022
Tunggu bubar Parlimen, baharu Khairuddin umum sertai parti baharu
September 26, 2022
Anwar nafi akan tanding Ampang, tapi tempat anak murid bagaimana?
September 25, 2022
Kutipan dana Jamal untuk bayar kes saman fitnah cecah RM300,000
September 26, 2022
Lagi Politik terkini
Tunggu bubar Parlimen, baharu Khairuddin umum sertai parti baharu
14 jam lalu · Politik
Walaupun diasak UMNO, PM belum dapat ilham bila nak bubar Parlimen
18 jam lalu · Politik
Anwar nafi akan tanding Ampang, tapi tempat anak murid bagaimana?
September 25, 2022 · Politik
PH berhaluan kiri, mentaliti UMNO pula rasuah, kleptokrasi: Wan Saiful
September 25, 2022 · Politik
Pihak dakwa Melayu gagal perintah negara buta sejarah: Hadi Awang
September 25, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
6 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok